Το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που προσπαθεί να προωθήσει η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από εργαζομένους και συνδικάτα εδώ και δέκα ημέρες. Το βασικό μέτρο αφορά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Παράλληλα, αντίστοιχο μέτρο προωθείται για τους εργαζομένους στον τομέα της καθαριότητας με το όριο να πηγαίνει από τα 57 στα 59 έτη.

Μάλιστα, η δημοτική αρχή του Παρισιού σημειώνει ότι οι μισές συνοικίες της πόλης, οι οποίες καλύπτονται από δημοτικούς υπαλλήλους, έχουν πληγεί από την απεργία, ενώ τρεις χώροι επεξεργασίας απορριμμάτων έχουν αποκλειστεί και ένας τέταρτος έκλεισε μερικώς.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών να παραμένουν στους δρόμους, δημιουργώντας «πύργους» από απορρίμματα, ακόμα και πολύ κοντά σε πασίγνωστα τουριστικά αξιοθέατα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι το Παρίσι είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Φανταστείτε λοιπόν τους τουρίστες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στον Πύργο του Άιφελ να «τρακάρουν» με βουνά από μαύρες σακούλες και μια αποπνικτική οσμή να έχει κατακλύσει την «Πόλη του Φωτός».

Μάλιστα, έχουν υπάρξει καταγγελίες για εμφάνιση αρουραίων, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γαλλική πρωτεύουσα είναι μία πόλη που έχει θέμα με τα τρωκτικά, με την εθνική ιατρική ακαδημία, μάλιστα, της Γαλλίας να εκδίδει προειδοποίηση τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την «απειλή για την ανθρώπινη υγεία» εξαιτίας των αρουραίων και τις ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο.

Η αντιπαράθεση είναι σφοδρή, με τον υπουργό Εσωτερικών, Gérald Darmanin, να δίνει εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας του Παρισιού να αναγκάσει το δημαρχείο να πείσει τους απεργούς να «σπάσουν» τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στη δουλειά. Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo ωστόσο, δήλωσε πως εργάζεται για να βρεθούν λύσεις για την πόλη της, αλλά στηρίζει τις απεργίες.