Σκληραίνει ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και σοκάρει το βίντεο, που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο δείχνει Παλαιστίνιους άνδρες και τουλάχιστον δύο παιδιά να συλλαμβάνονται και να γδύνονται από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) σε στάδιο στη βόρεια Γάζα. Τα αποσπάσματα του βίντεο δείχνουν σε ένα καρέ, όπως φαίνεται, δύο νεαρά αγόρια, γυμνά μέχρι το εσώρουχο, να περπατούν και να κρατούν και τα δύο τους χέρια ψηλά καθώς οι IDF τα κατευθύνουν στο στάδιο.

Σε ένα άλλο κλιπ, δύο φιγούρες που φαίνεται να είναι τα ίδια νεαρά αγόρια χωρίς τα ρούχα τους φαίνονται με τα χέρια τους πάνω από τα κεφάλια τους, καθώς παρατάσσονται σε μονή γραμμή με άλλους άνδρες που φαίνεται να είναι έφηβοι και ενήλικες.

Το CNN δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει πότε γυρίστηκε το βίντεο. Ο γεωγραφικός εντοπισμός του βίντεο από το CNN δείχνει ότι γυρίστηκε στο στάδιο Γιαρμούκ στην πόλη της Γάζας, όπου η ΜΚΟ Euro-Mediterranean Human Rights Monitor δήλωσε ότι έλαβε αναφορές για συλλήψεις.

Το CNN επικοινώνησε αργά το βράδυ της Τρίτης με τις IDF για να σχολιάσει το βίντεο και τα παιδιά που συνελήφθησαν, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Η εξευτελιστική πρακτική της IDF

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι άνδρες και αγόρια έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες. Στο παρελθόν, οι IDF δήλωσαν ότι έχουν γδύσει τους κρατούμενους για να διασφαλίσουν ότι δεν φέρουν εκρηκτικά.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο, οι άνδρες φαίνονται γυμνοί μέχρι το εσώρουχό τους. Σε ορισμένα αποσπάσματα, οι κρατούμενοι κάθονται στο πάτωμα με τα χέρια δεμένα στην πλάτη τους, κάποιοι με δεμένα μάτια, και στέκονται σε μονή γραμμή καθώς οι στρατιώτες τους βλέπουν και τους επιθεωρούν.

Αποσπάσματα του βίντεο δείχνουν επίσης γυναίκες και άλλα παιδιά που κρατούνται. Σε ένα πλάνο φαίνονται τρεις πλήρως ντυμένες γυναίκες με δεμένα μάτια και τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους, καθώς κάθονται στο γρασίδι μπροστά από ένα ποδοσφαιρικό τέρμα στο στάδιο. Μια ισραηλινή σημαία φαίνεται να κρέμεται στο ποδοσφαιρικό τέρμα.

Ισραήλ

Γυμνοί και με δεμένα μάτια Παλαιστίνιοι άνδρες – τα χέρια τους επίσης δεμένα πίσω από την πλάτη τους – φαίνονται να κάθονται δίπλα στις γυναίκες.

Στο βίντεο φαίνονται επίσης στρατιωτικά οχήματα και μπουλντόζες σε όλο το στάδιο. Το αρχικό βίντεο ανέβηκε στις 24 Δεκεμβρίου στο YouTube από τον Yosee Gamzoo Letova, φωτογράφο και καλλιτέχνη, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook.

Σύλληψη και εξευτελισμός

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Euro-Mediterranean Human Rights Monitor αναφέρει ότι έχει λάβει πληροφορίες ότι ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει εκατοντάδες Παλαιστίνιους από τη γειτονιά Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας, μεταξύ των οποίων και δεκάδες γυναίκες που μεταφέρθηκαν στο στάδιο Yarmouk.

Ισραήλ

«Παλαιστίνιοι άνδρες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας μόλις 10 ετών και ηλικιωμένων άνω των 70 ετών, αναγκάστηκαν να βγάλουν όλα τα ρούχα τους εκτός από τα εσώρουχά τους και να παραταχθούν με ταπεινωτικό τρόπο μπροστά στις γυναίκες που κρατούνταν στο ίδιο στάδιο», ανέφερε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή της. Η οργάνωση καλεί τη διεθνή κοινότητα να διερευνήσει τις εικόνες της κράτησης.

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός ζητά η Χαμάς

Τουλάχιστον 20.915 άνθρωποι στη Γάζα έχουν πεθάνει από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας. Σχεδόν 55.000 ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το υπουργείο. Το CNN δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο στη Γάζα, καθώς η πρόσβαση στον θύλακα είναι περιορισμένη και είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν αξιόπιστοι αριθμοί εν μέσω των μαχών.

Η Χαμάς δεν πρόκειται να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ «χωρίς συνολική παύση της επιθετικότητας», σύμφωνα με τον Izzat Al-Rishq, μέλος του πολιτικού γραφείου της μαχητικής οργάνωσης.

«Η ηγεσία της Χαμάς επιδιώκει τη μόνιμη παύση της επίθεσης και των σφαγών εναντίον του λαού μας. Ο λαός μας θέλει να δει αυτή την επιθετικότητα να σταματά εντελώς και δεν θέλει να περιμένει μια προσωρινή ή μερική εκεχειρία για μια σύντομη περίοδο, μετά την οποία η επιθετικότητα και η τρομοκρατία μπορεί να συνεχιστεί μοιραία», αναφέρεται στη δήλωση του Al-Rishq.

Επιμένει στις επιθέσεις το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει την πολιορκία του – η οποία περιλαμβάνει εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και συνεχή χερσαία εισβολή – μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Ο Χέρζι Χάλεβι, αρχηγός του γενικού επιτελείου των IDF, δήλωσε την Τρίτη ότι η εκστρατεία θα συνεχιστεί για «πολλούς ακόμη μήνες».

«Πραγματοποιείται σε μια πολύπλοκη περιοχή. Ως εκ τούτου, ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολλούς ακόμη μήνες και θα επιχειρήσουμε με διάφορους τρόπους – έτσι ώστε το επίτευγμα να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Halevi σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: CNN