Σκληρές μάχες συνεχίζουν να μαίνονται και σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, που βρίσκεται πλέον βαθιά μέσα στη Χαν Γιουνίς.

Το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα έχει γονατίσει. Οι τραυματίες είναι δεκάδες χιλιάδες και σύμφωνα, με την ισλαμιστική οργάνωση πολλοί δεν μπορούν να λάβουν φροντίδα ελλείψει μέσων, νοσηλευτών και θέσεων σε υπερπλήρη νοσοκομεία.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, προκαλώντας την οργή της Χαμάς, αλλά και πολλών χωρών.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 13 μέλη του Συμβουλίου, κατά οι ΗΠΑ ενώ η Βρετανία απείχε. Η αρνητική ψήφος των ΗΠΑ, ως μόνιμο μέλος, απέτρεψε την υιοθέτηση του ψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 17.487 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, το 70% των οποίων είναι γυναίκες, παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών. Στο Ισραήλ, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 1.150.

«Χάσαμε τον έλεγχο» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάσερ

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Nasser στο Khan Younis, Nahed Abu Taima, μίλησε στο BBC και περιέγραψε τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί.

«Χάσαμε τον έλεγχο μπροστά στον μεγάλο αριθμό των τραυματιών που έφταναν στο νοσοκομείο.

Εκατοντάδες τραυματίες και νεκροί φτάνουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Με τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς πολλών περιοχών στη Χαν Γιουνίς, είμαστε αναγκασμένοι να περιθάλπουμε τους τραυματίες στο έδαφος και στους διαδρόμους των τμημάτων ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικές προμήθειες».

Ισραηλινός στρατιώτης βανδαλίζει κατάστημα στη Τζαμπαλίγια

Ένα βίντεο, που δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να βανδαλίζει ένα κατάστημα στην Τζαμπαλίγια, κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες.

Ο Ισραηλινός διακρίνεται να πετάει και να σπάει προϊόντα από τα ράφια του καταστήματος, ενώ άλλοι στρατιώτες ακούγονται να γελούν.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, εκπρόσωπος των IDF τοποθετήθηκε επί του θέματος, λέγοντας ότι «η συμπεριφορά του στρατιώτη στο βίντεο είναι ανάρμοστη και αντίθετη με τις αξίες των IDF».

«Η υπόθεση θα διερευνηθεί και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως. Οι IDF καταδικάζουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

«Κάθε στιγμή είναι μια αιωνιότητα στην κόλαση»

Η μητέρα της 19χρονης Naama Levy, που εμφανίζεται σε ένα από τα βίντεο της Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, με τα χέρια της δεμένα και το πρόσωπό της ματωμένο, κάνει έκκληση για την απελευθέρωση της κόρης της, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

Σε ένα συγκλονιστικό άρθρο, η Ayelet Levy Shachar, γράφει ότι μπορεί μόνο να φανταστεί τι έχει υποστεί η κόρη της τους τελευταίους δύο μήνες. «Κάθε λεπτό είναι μια αιωνιότητα στην κόλαση», αναφέρει.

Και προσθέτει για τις 17 νεαρές Ισραηλινές, που κρατούνται ακόμη αιχμάλωτες στη Γάζα: «Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είπε ότι ένας από τους λόγους που η Χαμάς δεν θέλει να απελευθερώσει τις νεαρές γυναίκες ομήρους είναι επειδή δεν θέλει να μιλήσουν για το τι τους συνέβη κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Όλοι ξέρουν ακριβώς τι εννοεί».

«Τι θα κάνατε αν η κόρη σας κρατούνταν όμηρος από βιαστές και δολοφόνους για δύο μήνες; Ίσως η καλύτερη ερώτηση είναι: Τι δεν θα κάνατε;», αναρωτιέται επίσης η Ayelet Levy Shachar.

Πηγή φωτογραφίας: Getty Images