Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε «ανήσυχη» χθες Δευτέρα μετά τη δημοσίευση άρθρου της εφημερίδας Washington Post το οποίο αποκαλύπτει, έπειτα από ανάλυση θραυσμάτων, πως ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου αμερικανικής κατασκευής σε πλήγματα του πυροβολικού στον νότιο Λίβανο τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν σπίτια.

«Είμαστε ενήμεροι για το άρθρο αυτό και βεβαίως ανησυχούμε. Θα θέσουμε ερωτήματα για να μάθουμε λίγα περισσότερα», είπε σε δημοσιογράφους ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, πάντως όχι εναντίον στρατιωτικών στόχων, δυνάμει του Τρίτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW) που υπογράφτηκε το 1980 στη Γενεύη.

Υπάρχουν επίσης άλλες περιπτώσεις «νόμιμης» χρήσης των πυρομαχικών λευκού φωσφόρου, όπως είναι «ο φωτισμός» του πεδίου ή η δημιουργία «παραπετασμάτων καπνού για την κάλυψη κινήσεων», υπενθύμισε ο Τζον Κέρμπι.

«Οποτεδήποτε προμηθεύουμε υλικό όπως ο λευκός φώσφορος σε άλλον στρατό το κάνουμε προσδοκώντας πλήρως πως θα χρησιμοποιηθεί για νόμιμους σκοπούς βάσει του δικαίου του πολέμου», πρόσθεσε.

«Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιείται με νόμιμο τρόπο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά όχι εναντίον αμάχων», θύμισε επίσης ο εκπρόσωπος του State Department, ο Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας κι αυτός πως η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να συγκεντρώσει «περαιτέρω πληροφορίες».

Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ κι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσιγκτον θα το στηρίξει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ εδώ κι εβδομάδες πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου σε πλήγματα εναντίον μαχητών του κινήματος Χεζμπολά στο νότιο τμήμα της χώρας, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές.

Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία ανέφερε από την πλευρά της πως διαθέτει «αποδείξεις για παράνομη χρήση από το Ισραήλ (πυρομαχικών) λευκού φωσφόρου μεταξύ της 10ης και της 16ης Οκτωβρίου» και ζήτησε να διενεργηθεί «έρευνα για έγκλημα πολέμου».

Στα μέσα Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.

«Διαψεύδουμε τις κατηγορίες αυτές», είναι «αναμφίβολα ψευδείς», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Αποκάλυψη»

Η κατάσταση στη Γάζα είναι “αποκαλυπτική” για τον άμαχο πληθυσμό, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, για τον οποίο το επίπεδο καταστροφής στον παλαιστινιακό θύλακα είναι αναλογικά υψηλότερο από αυτό της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Δυστυχώς, το επίπεδο καταστροφής των κτιρίων στη Γάζα είναι λίγο πολύ, ή και ακόμη μεγαλύτερο από τις καταστροφές τις οποίες υπέστησαν οι γερμανικές πόλεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”, δήλωσε ο Μπορέλ στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Ισπανός αξιωματούχος παρουσίασε στους δημοσιογράφους μια “καταστροφική” εικόνα της κατάστασης στη Γάζα, δηλώνοντας ότι το επίπεδο των ανθρώπινων δεινών αποτελεί μια “άνευ προηγουμένου πρόκληση”.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των 27 συζήτησαν σήμερα για πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Χαμάς, στη βάση μιας πρότασης που διατύπωσαν η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία. “Δεν υπήρξε αντίρρηση”, ανέφερε ο Μπορέλ προσθέτοντας ότι θα κάνει μια πρόταση προς την κατεύθυνση αυτή στους 27.

Δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκαν ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος Ισραηλινών εξτρεμιστών στη Δυτική Όχθη. Δεν υπήρξε ομοφωνία, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι θα κάνει τουλάχιστον μια πρόταση στα κράτη μέλη.

Χώρες της ΕΕ τάχθηκαν από την πλευρά τους υπέρ μιας διαρκούς εκεχειρίας των μαχών στη Γάζα.

“Πρέπει να καλέσουμε αμέσως όλες τις πλευρές να διακηρύξουν μια διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος των εχθροπραξιών”, δηλώνουν οι αξιωματούχοι της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και του Βελγίου, σε επιστολή που απηύθυναν στον Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου — θεσμού που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη.

Το διάβημα αυτό έχει στόχο να “βάλει τέλος στη σφαγή αθώων πολιτών”, εξήγησε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μίχολ Μάρτιν.

Αυτές οι τέσσερις χώρες ζητούν η ΕΕ να υιοθετήσει μια ισχυρή στάση σε αυτό το θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.