«Το σπίτι του συνασπισμού καίγεται». Ο εύγλωττος τίτλος της εφημερίδας Bild φτάνει και περισσεύει για να καταλάβει κανείς τα αδιέξοδα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποφάσισε να συγκαλέσει συνεδρίαση των κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα πριν η κατάσταση φτάσει στο μη παρέκει.

Η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό (οι σοσιαλδημοκράτες του SPD, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP) έχουν διαφορετικές απόψεις για μια σειρά από θέματα που θεωρούνται κομβικά για να προχωρήσουν και πολύ σημαντικά για να τα κρύψουν κάτω από το χαλί: από το κλίμα ως τη χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού του γερμανικού στρατού, από τις υποδομές των μεταφορών ως τον προϋπολογισμό του 2024.

Οι αντιδράσεις  και η διαφωνία στο εσωτερικό επεκτάθηκε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Προς γενική έκπληξη η Γερμανία καταψήφισε ρύθμιση για τη μείωση στο μηδέν των εκπομπών CO2 των καινούργιων αυτοκινήτων που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βλέπουν την πλάτη του CDU, ακροδεξιά άνοδος

Σκοπός του Σολτς είναι να επανέλθει η τάξη και να σταματήσει η ελεύθερη πτώση της δημοτικότητας των κομμάτων του συνασπισμού. Για την ώρα αυτό καταγράφεται μόνο δημοσκοπικά, καθώς το χριστιανοδημοκρατικό CDU βρίσκεται πια πολύ μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και το ακροδεξιό κόμμα AfD  παρουσιάζεται ως τρίτο σε πολλές από τις έρευνες.

Οι Πράσινοι και το FDP εκφράζουν ανοικτά εδώ και εβδομάδες τις διαφωνίες τους για μια σειρά από θέματα που τους αφορούν άμεσα, όπως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης των αυτοκινήτων, η σταδιακή κατάργηση των καυστήρων θέρμανσης κτιρίων που καίνε πετρέλαιο και αέριο, η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις στους σιδηροδρόμους και στους αυτοκινητοδρόμους.

Στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού από άλλα κόμματα δεν σταματούν την τελευταία εβδομάδα να αλληλοκατηγορούνται για οπισθοδρόμηση, για αδιαφορία μπροστά στα σοβαρά ζητήματα, μέχρι και για σύμπλευση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν! Ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει τον υπουργό Οικονομίας και Κλίματος Ρίτσαρντ Χάμπεκ ότι «όπως ο Πούτιν, νομίζει κι αυτός ότι κράτος, ο ηγέτης, ο εκλεκτός, ξέρει καλύτερα από τον λαό τι είναι καλύτερο γι’ αυτόν». Ζήτησε συγγνώμη αργότερα, αλλά η ζημιά είχε γίνει.

Το ζήτημα είναι αν ο Σολτς μπορεί να επαναφέρει την τάξη στον συνασπισμό και πόσο ακόμα μπορεί να πορεύεται αυτή η δύσκολη συνεργασία με αυτόν τον τρόπο.