Τραγική κατάληξη είχαν οι επιβαίνοντες του αγνοούμενου υποβρυχίου Titan. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, το οποίο επικαλείται την ανακοίνωση της Ocean Gate, και οι πέντε είναι νεκροί.

«Πιστεύουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλός μας Stockton Rush, Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, δυστυχώς είναι νεκροί.

Ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράστηκαν μία περιπέτεια. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή. Λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής και τη χαρά που έφεραν σε όλους όσους γνώριζαν», τόνισε σε δήλωσή της η OceanGate.

Το βαθυσκάφος εξερράγη στον βυθό

Με το θρίλερ να ολοκληρώνεται με τον χειρότερο τρόπο, έρχονται στη δημοσιότητα οι επικρατέστερες θεωρίες σχετικά με τις αιτίες που συνετέλεσαν στον τραγικό χαμό των πέντε επιβατών στην άβυσσο της θάλασσας.

Οι θάνατοι και των πέντε θα πρέπει να ήταν γρήγοροι και χωρίς πόνο, καθώς θα πέθαναν αμέσως από τις εξαιρετικές πιέσεις που ασκούνται σε τέτοια βάθη εξήγησε ο πρώην διευθυντής υποβρύχιας ιατρικής στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, Ντέιλ Μολ.

«Όλα θα ήταν τόσο ξαφνικά που δεν θα κατάλαβαν ποτέ ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα ή τι τους συνέβη. Είναι σαν να είσαι εδώ τη μια στιγμή και την επόμενη όλα έχουν σβήσει. Είσαι ζωντανός στο ένα milisecond και νεκρός στο επόμενο» εξήγησε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Κατά τον ίδιο η εκδοχή του να ήταν εγκλωβισμένοι στο Titan σε τέτοια βάθη θα ήταν μια πολύ χειρότερη εναλλακτική: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν. Είναι κρύο και το οξυγόνο ξέρεις ότι σου τελειώνει».

«Αφού δεν μπορούμε να τους έχουμε πίσω, τότε αυτό είναι το καλύτερο σενάριο», κατέληξε ο Αμερικανός γιατρός.

Τι είναι η «ενδόρρηξη»

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι αρχές αποδίδουν το δυστύχημα σε μία «καταστροφική ενδόρρηξη».

Η «εσωτερική κατάρρευση» ή «ενδόρρηξη» (implosion) είναι το αντίθετο από μια έκρηξη (explosion), δηλαδή μια έκρηξη όταν ένα αντικείμενο ξαφνικά και βίαια καταρρέει μέσα του. Σε αυτά τα βάθη, το βαθυσκάφος βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και ακόμη και το μικρότερο δομικό ελάττωμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, λένε ειδικοί που επικαλείται το CNN.

«Έτσι, σε αυτό το βάθος, η πίεση είναι πιθανώς πάνω από 2 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό, πάνω από 350 φορές της πίεσης στη Γη. Κάθε μικρή ρωγμή θα μπορούσε να προκαλέσει άμεση έκρηξη, η οποία θα κατέστρεφε το σκάφος», είπε ο Tom Maddox, CEO και ιδρυτής της Underwater Forensic Investigators καθώς και συγκυβερνήτης της αποστολής το 2005 στον Τιτανικό.

Η επιφανειακή πίεση μετριέται ως 1 ατμόσφαιρα, που είναι περίπου 7 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό. Καθώς πηγαίνετε πιο βαθιά κάτω από το νερό, αυτή η πίεση αυξάνεται προοδευτικά. Στο βάθος στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, η πίεση είναι σχεδόν 2,7 τόνοι ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Η ανατριχιαστική αναπαράσταση της έκρηξης

Σοκάρει το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok και προσπαθεί να εξηγήσει το τι συνέβη στο βαθυσκάφος όταν υπέστη την καταστροφική αποσυμπίεση (ενδόρρηξη).

https://youtube.com/watch?v=wMec_yNWDVA

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του βίντεο, με την «έκρηξη» ο αέρας στο βαθυσκάφος θα έφτανε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του Ήλιου ενώ το κέλυφος του Titan θα γινόταν συντρίμμια μέσα σε μόλις 30 milisecond.

Βρέθηκαν πέντε μεγάλα κομμάτια του σκάφους

Ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ της αμερικανικής ακτοφυλακής, τόνισε πως εντοπίστηκαν τμήματα της ουράς του υποβρυχίου, ενώ βρήκαν και πρόσθετα συντρίμμια, που αντιστοιχούν στην καταστροφή του θαλάμου πίεσης, σημειώνοντας πως ειδοποιήθηκαν αμέσως οι οικογένειες.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε πως εντοπίστηκαν πέντε μεγάλα κομμάτια ανάμεσα στα συντρίμμια γύρω από την περιοχή του Τιτανικού. Το πρόσθιο τμήμα ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε.

«Οι άνθρωποι εξαϋλώθηκαν»

«Οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν τίποτα. Ξαφνικά εξαϋλώθηκαν. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σπυρίδων Περβαινάς, αντιναύαρχος εν αποστρατεία μιλώντας για την άσχημη τύχη που είχαν οι πέντε επιβαίνοντες του τουριστικού βαθυσκάφους Titan, το οποίο διαλύθηκε κατά τη διάρκεια κατάδυσης του προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

«Είχαμε το χειρότερο επίλογο από ότι μπορούσαμε να έχουμε. Εάν επικρατούσε το σενάριο ότι ήταν μέσα στο σκάφος και κάποια στιγμή είχε τελειώσει το οξυγόνο, κάποια στιγμή θα μπορούσαν να τους βρουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Περβαινάς εξηγώντας ότι το ναυτικό αυτό δυστύχημα οφείλεται σε προβλήματα στην κατασκευή του πειραματικού βαθυσκάφους «Τιτάνας» της εταιρείας ΟceanGate Expeditions.

«Το βαθυσκάφος είχε κάποια αστοχία υλικού, συμπιέστηκε, έσπασε το περίβλημά του και συνεθλίβη από την τεράστια πίεση του νερού. Δεν έχει μείνει τίποτα από τον κύλινδρο στον οποίο βρίσκονταν οι άνθρωποι» είπε ο κ. Περβαινάς προσθέτοντας ότι από την συμπίεση το βαρέλι στο οποίο επέβαιναν δεν θα βρεθεί ποτέ γιατί διαλύθηκε και από τα δυόμισι μέτρα σε διάμετρο που ήταν έγινε μια κουκίδα. «Το βαρέλι έχει επιπεδωθεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι σοροί

Ο υποναύαρχος Μόγκερ έκανε λόγο για ένα «περιβάλλον που δεν συγχωρεί», λέγοντας πως ίσως είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι σοροί των επιβαινόντων του υποβρυχίου.

Για το χρονικό διάστημα που σημειώθηκε η έκρηξη, είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε. Η Αμερικανική Ακτοφυλακή είχε τοποθετημένα σόναρ στο νερό επί 72 ώρες, τα οποία δεν κατέγραψαν κάποιο «τέτοιο καταστροφικό συμβάν».

Το Ναυτικό «άκουσε» την έκρηξη

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φέρεται να «άκουσε» τον ήχο της έκρηξης στο υποβρύχιο λίγο αφότου αναφέρθηκε ότι αγνοείται, υποστηρίζουν τα διεθνή μέσα.

Διαθέτει ένα μυστικό σύστημα καταγραφής ήχων, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων. Η επαφή με το Titan με τους πέντε επιβαίνοντες χάθηκε το βράδυ της Κυριακής, μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της κατάδυσης δηλαδή του βαθυσκάφους.

Ο ήχος καταγράφηκε ότι προερχόταν από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια από το υποβρύχιο την Πέμπτη. Οι αρχές των ΗΠΑ δεν αποκάλυψαν το όνομα του μυστικού συστήματος ακρόασης, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.