Τραγική κατάληξη είχαν οι επιβαίνοντες του αγνοούμενου υποβρυχίου Titan. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, το οποίο επικαλείται την ανακοίνωση της Ocean Gate, και οι πέντε είναι νεκροί.

«Πιστεύουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλός μας Stockton Rush, Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, δυστυχώς είναι νεκροί.

Ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράστηκαν μία περιπέτεια. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή. Λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής και τη χαρά που έφεραν σε όλους όσους γνώριζαν», τόνισε σε δήλωσή της η OceanGate.

Το βαθυσκάφος εξερράγη στον βυθό

Με το θρίλερ να ολοκληρώνεται με τον χειρότερο τρόπο, έρχονται στη δημοσιότητα οι επικρατέστερες θεωρίες σχετικά με τις αιτίες που συνετέλεσαν στον τραγικό χαμό των πέντε επιβατών στην άβυσσο της θάλασσας.

Οι θάνατοι και των πέντε θα πρέπει να ήταν γρήγοροι και χωρίς πόνο, καθώς θα πέθαναν αμέσως από τις εξαιρετικές πιέσεις που ασκούνται σε τέτοια βάθη εξήγησε ο πρώην διευθυντής υποβρύχιας ιατρικής στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, Ντέιλ Μολ.

«Όλα θα ήταν τόσο ξαφνικά που δεν θα κατάλαβαν ποτέ ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα ή τι τους συνέβη. Είναι σαν να είσαι εδώ τη μια στιγμή και την επόμενη όλα έχουν σβήσει. Είσαι ζωντανός στο ένα milisecond και νεκρός στο επόμενο» εξήγησε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Κατά τον ίδιο η εκδοχή του να ήταν εγκλωβισμένοι στο Titan σε τέτοια βάθη θα ήταν μια πολύ χειρότερη εναλλακτική: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν. Είναι κρύο και το οξυγόνο ξέρεις ότι σου τελειώνει».

«Αφού δεν μπορούμε να τους έχουμε πίσω, τότε αυτό είναι το καλύτερο σενάριο», κατέληξε ο Αμερικανός γιατρός.

Η ανατριχιαστική αναπαράσταση της έκρηξης

Σοκάρει το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok και προσπαθεί να εξηγήσει το τι συνέβη στο βαθυσκάφος όταν υπέστη την καταστροφική αποσυμπίεση (ενδόρρηξη).

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του βίντεο, με την «έκρηξη» ο αέρας στο βαθυσκάφος θα έφτανε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του Ήλιου ενώ το κέλυφος του Titan θα γινόταν συντρίμμια μέσα σε μόλις 30 milisecond.

Βρέθηκαν πέντε μεγάλα κομμάτια του σκάφους

Ο υποναύαρχος Τζον Μόγκερ της αμερικανικής ακτοφυλακής, τόνισε πως εντοπίστηκαν τμήματα της ουράς του υποβρυχίου, ενώ βρήκαν και πρόσθετα συντρίμμια, που αντιστοιχούν στην καταστροφή του θαλάμου πίεσης, σημειώνοντας πως ειδοποιήθηκαν αμέσως οι οικογένειες.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε πως εντοπίστηκαν πέντε μεγάλα κομμάτια ανάμεσα στα συντρίμμια γύρω από την περιοχή του Τιτανικού. Το πρόσθιο τμήμα ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε.

Είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι σοροί

Ο υποναύαρχος Μόγκερ έκανε λόγο για ένα «περιβάλλον που δεν συγχωρεί», λέγοντας πως ίσως είναι αδύνατον να εντοπιστούν οι σοροί των επιβαινόντων του υποβρυχίου.

Για το χρονικό διάστημα που σημειώθηκε η έκρηξη, είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε. Η Αμερικανική Ακτοφυλακή είχε τοποθετημένα σόναρ στο νερό επί 72 ώρες, τα οποία δεν κατέγραψαν κάποιο «τέτοιο καταστροφικό συμβάν».