Όποιος έχει δει τις κλασικές σκηνές στο ρινγκ από το Rocky 4 μένει με το στόμα ανοιχτό από τη σωματοδομή του Ιβάν Ντράγκο. Ο (υποτιθέμενος) Σοβιετικός χρυσός Ολυμπιονίκης, το Εξπρές της Σιβηρίας, με τα 100 νοκ – άουτ σε ισάριθμα ματς, τον οποίο δημιούργησε το μυαλό του Σιλβέστερ Σταλόνε για να εκμεταλλευθεί το ψυχροπολεμικό κλίμα του ’80, καθιερώθηκε ως ένας από το τους πιο εμβληματικούς «κακούς» στη μυθολογία του Χόλιγουντ.

Από το 1985 που κυκλοφόρησε το φιλμ μέχρι και τώρα, που ακόμα βλέπεται κι αποκτά φανατικούς φίλους, ο Ντράγκο ενσάρκωσε στο Rocky 4 την ωμή δύναμη. Τον πυγμάχο με τα ζωώδη ένστικτα, που δεν ξέρει τίποτε άλλο από το να φουσκώνει τα μούσκουλά του και να χτυπάει αλύπητα τους αντιπάλους του.

Όλα αυτά, στο σινεμά. Διότι στην πραγματική ζωή, ο άνθρωπος που υποδύθηκε τον Ντράγκο έχει περισσότερο μυαλό από μύες. Αυτό κι αν δεν σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα..!

Πρώτο ξεκαθάρισμα: O Ντολφ Λούντγκρεν, ο οποίος έκλεισε πια τα 66 του χρόνια, δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ένωση. Ούτε θα μπορούσε. Την εποχή που γυρίστηκε το φιλμ οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων ήταν σε κακό σημείο. Κι οπωσδήποτε οι Σοβιετικοί κάθε άλλο παρά θα ήθελαν να «δανείσουν» στο Χόλυγουντ έναν δικό τους ηθοποιό για μια ταινία με τέτοιο σενάριο, όπου ο Αμερικανός τις τρώει σε όλο τον αγώνα, αλλά στο τέλος κερδίζει…

Ιβάν Ντράγκο Rocky

Από Χανς έγινε Ντολφ Λούντγκρεν

Ο Ντολφ Λούντγκρεν γεννήθηκε στη Σουηδία στις 3 Νοεμβρίου 1957. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χανς και το άλλαξε σε Ντολφ (το όνομα ενός συγγενή από τη μεριά της μητέρας του) λίγο πριν την κυκλοφορία του Ρόκι 4. Η αιτία; Ο ίδιος είπε ότι το Χανς του φάνηκε πολύ κοινό για το αμερικανικό σινεμά.

Θα περίμενε κανείς ο Ντολφ να πέρασε τα νεανικά και εφηβικά του χρόνια σ’ ένα ρινγκ, τέλος πάντων να είχε εξαιρετική εμπειρία από πυγμαχία, μια που κλήθηκε να παίξει αυτό τον απαιτητικό ρόλο. Κι όμως… Η πρώτη φορά που φόρεσε γάντια πυγμαχίας στη ζωή του ήταν στα γυρίσματα του Rocky 4! Είχε, βέβαια, πείρα από πολεμικές τέχνες, καθώς από μικρή ηλικία οι γονείς του τον πίεσαν να ασχοληθεί με το καράτε και το τζούντο, ώστε να αποκτήσει καλύτερη ισορροπία. Δέκα χρόνια αργότερα κατάφερε να πάρει μαύρη ζώνη στο Κιοκουσίν καράτε κι αργότερα έγινε δάσκαλος με 3 νταν.

Ο ίδιος, όμως, έλεγε σε όλους ότι δεν είναι καλός αθλητής. Κι επειδή ένιωθε μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές του, που διέπρεπαν σε διάφορα σπορ, αποφάσισε να τους κατατροπώσει στα μαθήματα! Η φιλόλογος μητέρα του και ο οικονομολόγος πατέρας του έδωσαν τις βάσεις κι αυτός βάλθηκε να καταβροχθίσει τα βιβλία. «Ο τρόπος μου για να νιώσω ότι ήμουν κάποιος ήταν να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις που έκανε ο δάσκαλος», είπε. Και δεν του βγήκε σε κακό.

Από νωρίς ο Λούντγκρεν ονειρευόταν επίσης να πάει στις ΗΠΑ, αλλά η οικογένειά του δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τον στείλει. Οπότε ο μόνος τρόπος ήταν μέσω ακαδημαϊκών υποτροφιών. Πήρε το πτυχίο με άριστα από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας στη χημική μηχανική κι αμέσως έψαξε το δρόμο για κάποιες υποτροφίες. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: Δέχτηκε προτάσεις από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, το Κλέμσον, μέχρι και από το διάστημο ΜΙΤ, το οποίο μάλιστα του πρόσφερε πλήρη υποτροφία, κάτι που κάνει μόνο στους «εξαιρετικής ευφυίας» υποψήφιους φοιτητές.

Οι σπουδές του τον έφεραν μέχρι και την Αυστραλία, όπου η σωματοδομή του (δεν περνούσε απαρατήρητος με ύψος 1μ.95) τον οδήγησε στο να βγάλει μερικά χρήματα ως ασφάλεια καλλιτεχνών που επισκέπτονταν τη χώρα για συναυλίες. Εκεί γνώρισε την εκθαμβωτική Γκρέις Τζόουνς και η ζωή του άλλαξε, καθώς από το πρώτο βράδυ που ανέλαβε να φυλάει το καμαρίνι της, μπήκαν σε σχέση, η οποία κράτησε τέσσερα χρόνια.

Ιβάν Ντράγκο Ντολφ Λούντγκρεν ιστορία

Στο κόκκινο χαλί με τη Γκρέις Τζόουνς

Η Τζόουνς πήγε τον Λούντγκρεν στη Νέα Υόρκη, όπου έκαναν πάρτι στο θρυλικό Studio 54 και ο Άντι Γουόρχολ τράβηξε κάποιες φωτογραφίες του. Αυτό ήταν. Το ΜΙΤ μπορούσε να περιμένει. Ο Λούντγκρεν μπήκε για τα καλά στον κόσμο του θεάματος. Ο ίδιος θυμάται ότι επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο καβάλα σε μια πανάκριβη μοτοσυκλέτα και τη Τζόουνς πιασμένη από τη μέση πίσω του. Οι καθηγητές του κατσούφιασαν αμέσως. Κατάλαβε ότι δεν τον σήκωνε το κλίμα.

Στο κάστινγκ για το ρόλο του Ντράγκο στο Rocky 4 τον παρακίνησε η Τζόουνς να πάει. Βίωσε, όμως, την απόρριψη στην αρχή. Τον έδιωξαν επειδή ήταν «πολύ ψηλός» και δεν ταίριαζε στον σωματότυπο του Σταλόνε. Δεν το έβαλε κάτω κι αποφάσισε να… παρακάμψει το κάστινγκ του Ρόκι: Έβγαλε μερικές φωτογραφίες του με αμφίεση πυγμάχου στο ρινγκ και χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες της Τζόουνς τις έστειλε στον ίδιο τον Σταλόνε. Ο Σλάι τις είδε, πείστηκε και τον κάλεσε στο Λος Άντζελες να αρχίσουν προπονήσεις μαζί, για να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά τα γυρίσματα στο ρινγκ του Ρόκι.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο Λούντγκρεν θυμάται την πρεμιέρα της ταινίας τον Νοέμβριο του 1985, ως κομβική στιγμή στην καριέρα του. Περπάτησε στο κόκκινο χαλί με την Γκρέις Τζόουνς και όλοι οι φωτογράφοι έστρεφαν τα φλας πάνω της. Όταν προβλήθηκε η ταινία, τότε οι προβολείς στράφηκαν πάνω του. Χρειάστηκαν μόλις 93 λεπτά (τόσο διαρκεί η ταινία Ρόκι 4) για να αλλάξει η ζωή του.

** Με πληροφορίες από Vanity Fair.