Η Χέγκρα, ένας ανατριχιαστικά όμορφος τόπος στη Σαουδική Αραβία, άνοιξε τις πύλες της σε επισκέπτες, έπειτα από 2.000 χρόνια, μετά τις απαγορεύσεις του εγκλεισμού λόγω πανδημίας. Πρόκειται για το μυστηριώδες «δίδυμο» της Πέτρας, εκ των Επτά Θαυμάτων του Κόσμου που δεσπόζει στην Ιορδανία, βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία όμως, γνωστή και ως Al-Hijr, ήταν κάποτε ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός στο αρχαίο βασίλειο των Ναβαταίων, μετά την ιστορική ιορδανική πόλη.

πέτρα

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη συγχώνευση αρχιτεκτονικών στυλ που επηρεάζονται από ελληνορωμαϊκούς, βορειοαφρικανικούς και μεσανατολικούς πολιτισμούς.

Οι λαξευμένοι σε βράχο τάφοι, οι περίπλοκες προσόψεις και οι μεγάλες κατασκευές της, αποτελούν απόδειξη του ακμάζοντος πολιτισμού των Ναβαταίων. Όπως η Πέτρα, έτσι και η Χέγκρα μπορεί να υπερηφανεύεται για τους εντυπωσιακούς βράχους από ψαμμίτη, λαξευμένους σε βραχώδεις σχηματισμούς που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Σημειώνεται μάλιστα, πως έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ συνιστά απόδειξη των αρχαίων εμπορικών δρόμων και των πολιτιστικών ανταλλαγών που άκμασαν στην περιοχή πριν από αιώνες.