Λίγο παλιότερα είχα αναρωτηθεί τι θα γίνει, αν οι Σαουδάραβες Κροίσοι, αποφασίσουν να ρίξουν ένα μικρό μέρος του πακτωλού από εκατομμύρια που διαθέτουν και πάρουν ΟΛΟΥΣ τους καλούς παίκτες και προπονητές στο πρωτάθλημά τους.

Το «ΟΛΟΥΣ» προφανώς και είναι μια υπερβολή, η οποία όμως θέλει να καταδείξει ή να αποδείξει ή να εικάσει αν υπάρχει φρένο στα αμύθητα χρήματα, αν το διεθνές ποδόσφαιρο έχει στεγανά, αξίες, ηθική και στέρεες βάσεις, ή αν απλά μπορούν τα πάντα να εξαγοραστούν στην σωστή τιμή. Δεν ξέρω αν με διαβάζουν στη Σαουδική Αραβία και βάλθηκαν να μου αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν – αν ναι, τους ενημερώνω ότι είμαι διαθέσιμος να γίνω η πρώτη μεταγραφή αθλητικογράφου για να καλύπτει τα ματς, στη σωστή βεβαίως τιμή…

Η μέχρι τώρα πορεία των καλοκαιριών μεταγραφών με προορισμό τη Σαουδική Αραβία, θυμίζει το σκυλί που τρέχει πίσω από το λουκάνικο. Διότι για κάθε Εμπαπέ, Μέσι (που ωστόσο δεν διάλεξε κάποιο «κανονικό πρωτάθλημα» αλλά τα δολάρια των ΗΠΑ), Μόντριτς, Ζιντάν ή Μουρίνιo, που λένε ένα βροντερό «ΟΧΙ» στα πετρελαιοδολάρια, υπάρχουν πολλαπλάσιοι πρόθυμοι, φιλοχρήματοι και «τρελαμένοι» με το χρήμα παίκτες και προπονητές, έτοιμοι να παρατήσουν καριέρα, δόξα, υστεροφημία και ευρωπαϊκούς τίτλους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλό εφάπαξ.

Εκατομμύρια πετροδόλαρα σε Ρονάλντο και Μανέ για να παίξουν στη Σαουδική Αραβία.

Κι αν οι πρώτοι μεγάλοι αστέρες ήταν «κάποιας ηλικίας», όπως π.χ. ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Καρίμ Μπενζεμά, 38 και 36 αντίστοιχα, πλέον άλλαξαν τα «κόζα»: οι παίκτες που έχουν ήδη υπογράψει, είναι πολύ μικρότεροι, κάποιοι στην καλύτερη και πιο μεστή ποδοσφαιρική τους ηλικία και αρκετοί κάτω των 30. Και – να είστε σίγουροι πως – έπεται συνέχεια: το μεταγραφικό παράθυρο στην Σαουδική Αραβία κλείνει στις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται ακόμα κόσμος και ντουνιάς εκεί. Μέχρι τότε όμως, ας δούμε ποιοι έχουν πάει ήδη και τι έχουμε μέχρι στιγμής:

Εκατομμύρια που πιάνουν τόπο. Ο Ρονάλντο με το πρώτο του τρόπαιο στη Σαουδική Αραβία.

Κριστιάνο Ρονάλντο

Άνοιξε το χορό πηγαίνοντας στην Αλ Νασρ, έφαγε τη «γιούχα» (ως συνήθως), τσέπωσε 500 εκατομμύρια για δυόμιση χρόνια, αλλά όταν είπε ότι το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας σε λίγα χρόνια θα είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Αυτό που δεν ήξερε, είναι πως όλοι αυτοί που τον έκραζαν, είναι πάνω από ένα τηλέφωνο και περιμένουν να χτυπήσει, με την ελπίδα ότι θα ακούσουν μια προσφορά που θα μοιάζει με τον πρώτο αριθμό του λαχείου.

Νεϊμάρ

Το πιο πρόσφατο και φανταχτερό «πετράδι» στην κελεμπία των Σαουδαράβων. Η ακριβότερη μεταγραφή του κόσμου, ο παίκτης που έβαλε 118 γκολ με την Παρί από το 2017 που πήγε, υπέγραψε στην Αλ Χιλάλ μετά βαϊων, κλάδων και πολλών μπόνους. Ο «βασικός του μισθός» θα είναι κάπου κοντά στα 140 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ η Παρί έκανε την καρδιά της πέτρα και τον πούλησε για ένα ποσό κοντά στα 100 εκατομμύρια.

Σαντιό Μανέ

Δεν του πήγαν καλά τα πράγματα του Σενεγαλέζου, όταν αποφάσισε να αφήσει τη Λίβερπουλ και να πάει στη Μπάγερν: δεν έπαιζε όσο θα ήθελε, δεν έπαιζε εκεί που ήθελε, πλακώθηκε (κυριολεκτικά) με τον Λιρόι Σανέ, μπήκε στον «πάγο» κατ’ εντολήν της διοίκησης και έναν χρόνο μετά, μετακόμισε στην Αλ Νασρ. Με άλλα λόγια, Σανέ – Μανέ: σημειώσατε άσσο. Η Μπάγερν έλαβε ένα ποσό κοντά στα 30 εκατομμύρια, ο ίδιος θα λαμβάνει γύρω στα 40 εκατομμύρια ετησίως από την Αλ Νασρ και θα παίξει παρέα με τον Κριστιάνο. Τουλάχιστον, στην περίπτωση του Μανέ, γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του, θα πάει σε φιλανθρωπίες και έργα που θα βοηθήσουν εκατοντάδες συμπατριώτες του, όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια.

Τα εκατομμύρια των Σαουδαράβων έφεραν τον Μπενζεμά στο πρωτάθλημά τους.

Καρίμ Μπενζεμά

Κυριολεκτικά, «τα πήρε όλα και έφυγε»: πρωταθλήματα, κύπελλα και Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ, Χρυσή Μπάλα, δόξα, αναγνώριση και ατέλειωτο respect και πλέον είναι κάτοικος Αλ Ιτιχάντ. Θα παίρνει κάτι λιγότερο από 200 εκατομμύρια το χρόνο και θα είναι και πολύ χαρούμενος που θα παίζει εκεί, αφού όπως είπε «ως Μουσουλμάνος, είχα όνειρο να αγωνιστώ στη Σαουδική Αραβία». Καλά, μην ορκίζεσαι κιόλας…

Ο Τζόρνταν Χέντερσον είπε το "ναι" στα εκατομμύρια των Σαουδαράβων.

Τζόρνταν Χέντερσον

Οι φήμες που λένε ότι ένας τεράστιος στεναγμός ανακούφισης ακούστηκε σε όλο το Λίβερπουλ, μόλις ανακοινώθηκε από την Αλ Ετιφάκ, κρίνονται ως αναληθείς… Ο αρχηγός της Λίβερπουλ τέλος πάντων, πήρε τα μπογαλάκια του και κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια το χρόνο και στα 33 του πήγε για μια καλή κονόμα, η Λίβερπουλ είχε το θράσος να ζητήσει (και εντέλει) να πάρει γύρω στα 18 εκατομμύρια από τους Σαουδάραβες και κάπως έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Ρομπέρτο Φιρμίνο

Ακόμα ένας της Λίβερπουλ που έκανε το δρομολόγιο Άνφιλντ – Σαουδική Αραβία. Μετά από 8 χρόνια είχε αποφασίσει ούτως ή άλλως να αποχωρήσει από την ομάδα, η Αλ Αχλί του έδωσε κοντά στα 25 εκατομμύρια το χρόνο και ο 32χρονος Βραζιλιάνος με το χαμόγελο – καθρέφτης και το τατού που γράφει στα ελληνικά «ο Θεός είναι πιστός», θα κάνει τις μαγείες του στη Σαουδική Αραβία.

Ενγκολό Καντέ

Το συνώνυμο της τιμιότητας, του επαγγελματισμού και της σοβαρότητας, μπούχτισε τόσα χρόνια με την Τσέλσι και την Πρέμιερ Λίγκ και είπε στα 33 του να πάρει τα χρήματα που του χρωστάει το ποδόσφαιρο και η ζωή η ίδια, για τα τάκλιν που έχει κάνει: πάνω από 90 εκατομμύρια ετησίως από την Αλ Ιτιχάντ. Γουέλ νταν μον αμί!

Εντουάρντ Μεντί

Ακόμα ένας «μον αμί» και πρώην της Τσέλσι, ο 31χρονος τερματοφύλακας της Τσέλσι πήγε στη Σαουδική Αραβία, για λογαριασμό της Αλ Αχλί και θα εισπράττει κοντά στα 15 εκατομμύρια το χρόνο. Είδε κι απόειδε ότι στην Τσέλσι δεν θα δει προκοπή, αφού έπαιξε μια χούφτα παιχνίδια πέρυσι κι αντί να κάτσει να σκάσει, είπε να «σκάσει» τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ρούμπεν Νέβες

Τι κι αν είναι μόνο 26; Τι κι αν είναι στα ντουζένια του, διεθνής με την Εθνική Πορτογαλίας και καραβασικός στη Γουλβς; Η Αλ Χιλάλ έσκασε στη Γουλβς κοντά στα 60 εκατομμύρια, στον ίδιο πάνω από 20 και κάπως έτσι, παστρικά και όμορφα, έγινε η δουλίτσα.

Άλεξ Τέλες

Στα 30 του, από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αλ Νασρ. Κι από κει που νόμιζε ότι είχε γλιτώσει από τον Κριστιάνο και τη γκρίνια του, ανταμώνει ξανά με τον Πορτογάλο για ατέλειωτους μήνες «χαράς»…

Ριάντ Μαχρέζ

«Ναι, ξέρετε, ως Αλγερινός είμαι κι εγώ Μουσουλμάνος και πολύ χαρούμ…»… καλά, καλά, μας έπεισες κι εσύ. Ο Μαχρέζ, μετά από μια χρονιά γεμάτη από κάθε λογής κούπες με τη Σίτι, στα 33 του, πήγε στην Αλ Αχλί και θα βάλει στο λογαριασμό του πάνω από 30 εκατομμύρια το χρόνο, με τη Σίτι να λέει το «ναι» μόλις μπήκαν στον δικό της κοντά στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Καλιντού Κουλιμπαλί

Σε πιστέψαμε, σε αγαπήσαμε, περιμέναμε πολλά από σένα. Σίγουρα, κάτι καλύτερο από μια και μόνη σεζόν στην Τσέλσι, μετά τα όσα έκανες με τη φανέλα της Νάπολι. Για μόλις 25 εκατομμύρια ευρώ η Τσέλσι ουσιαστικά τον ξεφορτώθηκε, ενώ ο 32χρονος Κουλιμπαλί συμφώνησε να λαμβάνει από την Αλ Χιλάλ κοντά στα 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Μαρσέλο Μπρόζοβιτς

Λίγους μήνες πριν, έπαιζε με την Ίντερ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Λίγους μήνες μετά, θα παίζει στη φανταχτερή Αλ Νασρ, μόλις στα 30 του. Η μεταγραφή του στοίχισε 20 εκατομμύρια ευρώ και ο ίδιος θα παίρνει πάνω από 40 ετησίως.

Σεργκέι Μιλίνκοβιτς – Σάβιτς

«Αυτόν τον παιχταρά, ποιος θα τον πάρει;» αναρωτιόμασταν εδώ και χρόνια, διαβάζοντας για ενδιαφέρον από Ισπανία, Αγγλία αλλά και την Ιταλία, για τον παίκτη της Λάτσιο και φήμες για μεταγραφή άνω των 100 εκατομμυρίων. Τελικά, στα 28 του, πήγε στην Αλ Χιλάλ για λιγότερα από 25 εκατομμύρια το χρόνο, ενώ η Λάτσιο εισέπραξε μόλις 40.

Υπάρχουν κι άλλοι διάφοροι που έχουν πάει ήδη. Ο Άλαν Σεντ – Μαξιμίν από τη Νιούκαστλ στην Αλ Αχλί, ο Ζότα (όχι της Λίβερπουλ, αλλά της Τσέλσι, σαν να λέμε «του Χαραλάμπους) που πήγε στην Αλ Ιτιχάντ, ο Σέκο Φοφανά από τη Λανς στην Αλ Νασρ, ο Μάλκομ από τη Ζενίτ στην Αλ Χιλάλ, ο Μούσα Ντεμπελέ από τη Λιόν στην Αλ Ετιφάκ (με συμπαίκτη τον Χέντερσον και προπονητή τον Τζέραρντ). Και φυσικά αναμένεται συνέχεια, οπότε μείνετε συντονισμένοι.