24 ώρες μετά την καταστροφική σεισμική δόνηση στην Ιαπωνία, οι περιοχές που επλήγησαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του εγκέλαδου, βρίσκονται χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ η απουσία διαδικτύου δυσχεραίνει την αναμετάδοση πληροφοριών.

Ο σεισμός που έγινε αισθητός έως και στο Τόκιο, άφησε 48 νεκρούς, οι δε προβλέψεις για αλλεπάλληλα τσουνάμι, ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο μεγαλύτερος από τους σεισμούς ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ενώ παραμένουν ακόμα 120 εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε περιοχές με καταστραμμένα δικά δίκτυα, όπου σωστικές Δυνάμεις μπορούν να σπεύσουν μόνο από αέρος.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας είπε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «μάχη ενάντια στο χρόνο» για τη διάσωση των πληγέντων από μια σειρά μεγάλων σεισμών που σύμφωνα με πληροφορίες σκότωσαν τουλάχιστον 48 ανθρώπους, τραυμάτισαν δεκάδες και πυροδότησε πυρκαγιές που κατέστρεψαν σπίτια.

Η αστυνομία και οι τοπικές Αρχές ανέφεραν νωρίς την Τρίτη, περιπτώσεις πτωμάτων που ανασύρθηκαν από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, ενώ άλλα παρέμειναν παγιδευμένα.

«Πρέπει να τους σώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ειδικά αυτούς που έχουν παγιδευτεί κάτω από κατασκευές που έχουν καταρρεύσει», δήλωσε ο Φούμιο Κισίντα κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνάντησης για την καταστροφή.

Χίλια στρατιωτικά στελέχη έχουν αποσταλεί στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στη σχετικά απομακρυσμένη χερσόνησο Noto της χώρας, αλλά οι επιχειρήσεις διάσωσης παρεμποδίστηκαν από σοβαρές ζημιές και αποκλεισμένους δρόμους και ένα από τα αεροδρόμια της περιοχής αναγκάστηκε να κλείσει λόγω ρωγμών του διαδρόμου.

Στην πόλη Wajima, οι πυρκαγιές εξακολουθούσαν να καίνε στις 7 το πρωί τοπική ώρα την Τρίτη και η πυροσβεστική υπηρεσία αναφέρει ότι περισσότερα από 100 σπίτια και άλλα κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Τουλάχιστον 15 από τους νεκρούς βρίσκονταν στην πόλη Wajima, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν γύρω από την οδό Asachi-dori, μια περιοχή δημοφιλή στους επισκέπτες και γνωστή για τα πολλά ξύλινα κτίριά της. Η αιτία και ο αριθμός των θυμάτων ήταν προς το παρόν ασαφείς.

Οι σεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους είχε μέγεθος 7,6 Ρίχτερ σε μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων, έπληξαν τη δυτική ακτή του κύριου νησιού της Ιαπωνίας τη Δευτέρα και ταρακούνησαν κτίρια στο Τόκιο, περίπου 300 χιλιόμετρα μακριά.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη χερσόνησο, που προεξέχει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και εκεί έχουν συγκεντρωθεί οι απώλειες ζωών και οι τραυματισμοί. Μια γυναίκα γύρω στα πενήντα, βρέθηκε νεκρή στην πόλη Νανάο, όπου περισσότεροι από 30 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Άλλοι κάτοικοι της περιοχής αναφέρθηκαν ότι βρέθηκαν αναίσθητοι ή πιστεύεται ότι ήταν παγιδευμένοι κάτω από ερείπια ή αγνοούνται.

Οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να πλήξουν τις πληγείσες περιοχές τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία,, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών κλήθηκαν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, παρά την άρση των προειδοποιήσεων για τσουνάμι.

Ο δημόσιος ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός NHK TV αρχικά προειδοποίησε ότι οι χείμαρροι του νερού θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα πέντε μέτρα και οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε αθλητικές αίθουσες, σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Τα τρένα και οι πτήσεις εντός και εκτός της περιοχής ανεστάλησαν το πρωί της Τρίτης. Τμήμα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων παρέμεινε κλειστό και η παροχή νερού διακόπηκε λόγω έκρηξης σωλήνων σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με το NHK. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή υπέστησαν επίσης ζημιές, αλλά η υπηρεσία αποκαταστάθηκε σταδιακά.

Η Ιαπωνία είναι η πιο επιρρεπής χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον σεισμό, αλλά δεν είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι τέτοιου μεγέθους σαν της Δευτέρας από τότε που ένας μεγάλος σεισμός και τσουνάμι έπληξαν τα βορειοανατολικά της χώρας στις 11 Μαρτίου 2011, σκοτώνοντας 18.000 ανθρώπους. Υπενθυμίζεται ότι η καταστροφή έπληξε πόλεις και προκάλεσε πυρηνική κατάρρευση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Οι ρυθμιστικές αρχές της πυρηνικής ενέργειας δήλωσαν ότι δεν εντοπίστηκαν αυξήσεις στα επίπεδα ραδιενέργειας στους σταθμούς παρακολούθησης στην περιοχή και δεν εντοπίστηκαν ανωμαλίες στους περισσότερους από 20 αντιδραστήρες που βρίσκονται κατά μήκος της κοντινής ακτογραμμής.