Εδώ και καιρό μιλούν για έναν πιθανό μεγάλο σεισμό στην Τουρκία και δη στην Κωνσταντινούπολη διάφοροι Έλληνες και ξένοι σεισμολόγοι και οι νέες δηλώσεις που κάνει ο Ευθύμης Λέκκας μετά τη χθεσινή δόνηση στη γειτονική χώρα κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι.

Όπως παραδέχθηκε στο MEGA ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, υπάρχει κίνδυνος ισχυρού σεισμού στη γειτονική χώρα.

«Ανησύχησα για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός, όμως, στην Προύσσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει καταστροφές το 1999 με τον τότε μεγάλο σεισμό που είχε γίνει. Η χθεσινή δόνηση δεν ήταν μεγάλη, αλλά έγινε σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα», τόνισε αρχικά ο κ. Λέκκας και συνέχισε κρούοντας τον κίνδυνο για καταρρεύσεις κτιρίων και στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα και για την Αγιά Σοφιά:

«Όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν».

Υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών στην πλάτη της».