Νέος σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών έπληξε σήμερα την πόλη Χεράτ στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, έπειτα από άλλες δονήσεις που έχουν σημειωθεί από την αρχή του μήνα σ’ αυτή την περιφέρεια, ανάμεσα στις οποίες ένας καταστροφικός σεισμός που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους.

Ο σεισμός, το εστιακό βάθος του οποίου ήταν μικρό, σημειώθηκε στις 08:06 (τοπική ώρα, 06:36 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό του βρισκόταν σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από τη Χεράτ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,5 βαθμοί.

Είκοσι λεπτά αργότερα καταγράφηκε μετασεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών.

50 τραυματίες από το νέο σεισμό

Ο σεισμός προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 50 ανθρώπων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε περιφερειακό νοσοκομείο της Χεράτ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Ασίφ Καμπίρ, τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών διάσωσης.

Ωστόσο οι τραυματίες αυτοί προέρχονται από την αστική ζώνη και οι εθνικές αρχές διαχείρισης καταστροφών ανακοίνωσαν πως συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν τις συνέπειες του σεισμού πιο κοντά στο επίκεντρό του.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεράτ, οι περισσότεροι κάτοικοι συνεχίζουν να κοιμούνται στο ύπαιθρο μία εβδομάδα μετά το φονικό σεισμό, φοβούμενοι νέες δονήσεις. Όμως μερικοί έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους για να περνούν τη νύχτα.

«Οι κάτοικοι της Χεράτ φοβούνται», εξήγησε ένας 27χρονος έμπορος, ο Χαμίντ Νιζαμί. «Χάρη στον Αλλάχ, αυτό συνέβη στη διάρκεια της ημέρας και οι άνθρωποι είχαν ξυπνήσει».

Στις 7 Οκτωβρίου, χωριά ολόκληρα στην περιφέρεια της Χεράτ καταστράφηκαν από ένα σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν υπολόγισε τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από χίλιους. Χθες, Σάββατο, το βράδυ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για σχεδόν 1.400 νεκρούς από το σεισμό αυτό.

Πηγή φωτογραφίας: Getty Images