Ο σεισμός 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε το Ξυλόκαστρο τα ξημερώματα της Δευτέρας. Όπως μάλιστα τονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν αποκλείονται ακόμα και τα 5 Ρίχτερ στην περιοχή.

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε: «Μιλάμε για τον Κορινθιακό Κόλπο, για μια περιοχή που είναι από τις πιο σεισμογενείς στον ελλαδικό χώρο και έχει μόνιμη σεισμικότητα. Αν είσαι κάτοικος του Ξυλοκάστρου, του Αιγίου, της Πάτρας είναι απίθανο κάποιο μήνα να μη νοιώσεις κάποιον σεισμό».

Ακόμα συμπλήρωσε: «Απλά αυτοί που γίνονται στο πιο ανατολικό τμήμα είναι και πιο κοντά στην Αττική, γίνονται και λίγο αισθητοί στην περιοχή της Αττικής».

Για τον πρόσφατο σεισμό, ο Κώστας Παπαζάχος σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μία ακολουθία, η οποία είναι βόρεια απ’ το Ξυλόκαστρο, στο μέσο του Κόλπου, υπάρχουν διάφορα ρήγματα στον Κορινθιακό Κόλπο, τα οποία “ξυπνάνε” κατά καιρούς και δίνουν σεισμικές ακολουθίες».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Η έκτασή της παραμένει σχετικά περιορισμένη, φαίνεται να είναι τοπική, τίποτα δεν αποκλείει να γίνει ένας σεισμός, γιατί έχει διεγερθεί ένα μήκος στα τέσσερα χιλιόμετρα, ακόμα και ένα “πεντάρι” μπορεί να γίνει μέσα σε αυτή την ακολουθία, συμβαίνουν συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις».

«Δεν μπορούμε να πανικοβαλόμαστε. Έχουμε μία σεισμική ακολουθία στον Κορινθιακό. Έτσι είναι η σεισμικότητα στην περιοχή», υπογράμμισε καταληκτικά ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.