Για «λάθος» και «απερίσκεπτα λόγια» του Ντόναλντ Τραμπ που οδήγησαν στην εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Μάικ Πενς, τονίζοντας ότι «η Ιστορία θα θεωρήσει τον Ντόναλντ Τραμπ υπεύθυνο».

«Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λάθος», δήλωσε ο Πενς, ο πρώην αντιπρόεδρός του, σε ομιλία του στην εκδήλωση Gridiron Dinner που διοργανώνεται από δημοσιογράφους και στην οποία μετέχουν σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες.

«Δεν είχα το δικαίωμα να ακυρώσω τις εκλογές (το εκλογικό αποτέλεσμα). Και τα απερίσκεπτα λόγια του έθεσαν σε κίνδυνο την οικογένειά μου και όλους όσοι βρισκόντουσαν στο Καπιτώλιο εκείνη την ημέρα. Και ξέρω ότι η Ιστορία θα θεωρήσει τον Ντόναλντ Τραμπ υπεύθυνο», τόνισε ο Πενς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκαν πολλά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Πενς βρισκόταν στο Καπιτώλιο όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τις προεδρικές εκλογές του 2020, τις οποίες ο Τραμπ έχασε από τον Τζο Μπάιντεν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιορκίας, ο Τραμπ είχε κάνει διάφορα tweets, ένα από τα οποία καλούσε τους Ρεπουμπλικανούς να «πολεμήσουν» και άλλα έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς για απάτη των ψηφοφόρων. Επέκρινε επίσης τον Πενς για την επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Ορισμένοι από τους εισβολείς φώναζαν «κρεμάστε τον Μάικ Πενς». Μια αυτοσχέδια αγχόνη στήθηκε έξω από το κτίριο. Ο Πενς οδηγήθηκε σε ασφαλές μέρος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, με τέσσερις ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα που είναι σίγουρα μία από τις πιο ιδιαίτερες στη διάρκεια της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.