Νέο αιματοκύλισμα, με δέκα νεκρούς σε δύο χωριά της Σερβίας περίπου 46 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, εκτυλίχθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, νεαρός 21 ετών σκόρπισε τον θάνατο στα χωριά Ντούμπονα και Σέπσιν, πυροβολώντας με αυτόματο όπλο αδιακρίτως μέσα από το αυτοκίνητο του.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Nova S μεταδίδει ότι μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος οκτώ ανθρώπων και ο τραυματισμός άλλων δεκαπέντε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το σερβικό site Telegraf, το νεαρότερο θύμα είναι 14 ετών, ενώ μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένας αστυνομικός, η αδελφή του και ένας ακόμα 21χρονος.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή αναζητώντας τον δράστη, ο οποίος εντοπίστηκε και περικυκλώθηκε κοντά στην κωμόπολη Μάλι Ποζάρεβατς. Αρχικά αρνείτο να παραδοθεί και αντάλλασε πυρά με αστυνομικούς, οι οποίοι τελικά τον συνέλαβαν.

«Έπειτα από μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, μέλη του υπουργείου Εσωτερικών συνέλαβαν τον Ου.Μπ., γεννηθέντα το 2002, στην περιφέρεια του Κραγκούγεβατς» στην κεντρική Σερβία, σημείωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις σερβικές αρχές ο 21χρονος πυροβόλησε με αυτόματο όπλο με σερβικά μέσα ενημέρωσης να προσθέτουν ότι κατά τη σύλληψή του βρέθηκαν πολλά όπλα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τέσσερις χειροβομβίδες.

Το προφίλ του δολοφόνου

Το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ο δράστης ονομάζεται Ούρος Μπλάζιτς και είναι γιος στρατιωτικού. Ο νεαρός άνδρας δεν είχε καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα στο παρελθόν αλλά η συμπεριφορά του ήταν «προβληματική» σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα τοπικά ρεπορτάζ, μετά από έναν νυχτερινό καυγά στην αυλή ενός σχολείου κοντά στο Mλαντόνεβατς ο ύποπτος επέστρεψε με ένα όπλο, άνοιξε πυρ και πυροβόλησε αδιακρίτως ανθρώπους από ένα αυτοκίνητο εν κινήσει.

Στα social media κυκλοφορεί η παρακάτω φωτογραφία για τον δράστη της επίθεσης:

Παράλληλα, κυκλοφόρησε η πρώτη φωτογραφία του 21χρονου μετά τη σύλληψή του. Σε αυτή φαίνεται πως ο 21χρονος δράστης είναι οπαδός του ναζισμού. Όπως φαίνεται, στη μπλούζα του μακελάρη αναγραφόταν η φράση «Generation 88 on tour», με τον αριθμό 88 να αποτελεί ένα από τα κατ’ εξοχήν σύμβολα των ναζιστών που παραπέμπει στο Heil Hitler, καθώς το «H» είναι το όγδοο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου.

Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι στην μπλούζα υπήρχε, επίσης, η φωτογραφία τριών χωρών στις οποίες επικράτησαν φασιστικά καθεστώτα – Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία.

Βελιγράδι

Το νέο μακελειό εκτυλίχθηκε την επομένη της σφαγής από δεκατριάχρονο μαθητή οκτώ παιδιών και φύλακα μέσα σε σχολείο του Βελιγραδίου, τραγωδία που σόκαρε βαθιά τη χώρα.

Άλλοι επτά άνθρωποι, έξι μαθητές και μια εκπαιδευτικός, τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση με τη χρήση όπλου. Δυο από τα θύματα συνέχιζαν χθες να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού υποβλήθηκαν σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων.

Εθνικό πένθος

Ο νεαρός συνελήφθη λίγη ώρα μετά το μακελειό στην αυλή του σχολείου, όπου περίμενε να καταφθάσουν οι αστυνομικοί. Τέθηκε υπό κράτηση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ο πατέρας του, γνωστός γιατρός, ιδιοκτήτης του όπλου που χρησιμοποιήθηκε, συνελήφθη και αναμένεται να καταθέσει σήμερα σε εισαγγελέα. Η μητέρα επίσης προσήχθη.

Οι αρχές κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος. Εορτασμοί και εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί ακυρώθηκαν.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε μια «μια από τις πιο δύσκολες μέρες στη σύγχρονη ιστορία» της Σερβίας.

Στα Βαλκάνια κυκλοφορεί τεράστιος αριθμός όπλων -συμπεριλαμβανομένων πολεμικών όπλων-, μετά τις συρράξεις και την αιματηρή διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας τα χρόνια του 1990. Κάπου 765.000 όπλα, ανάμεσά τους 232.000 πιστόλια, είναι νόμιμα καταγεγραμμένα στη Σερβία, χώρα περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων, όπου τα σκοπευτήρια είναι δημοφιλή.

Τον Απρίλιο του 2013, χωρικός δολοφόνησε 13 ανθρώπους, ανάμεσά τους μέλη της οικογένειάς του και περίοικους, όχι μακριά από τη Μλαντένοβατς, στην ίδια περιοχή που έγινε το χθεσινό μακελειό.