Παρά τη σαρωτική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Σερβία, οι υποψίες ότι αμαυρώθηκαν από παρατυπίες τόσο προεκλογικά όσο και όσο και την ημέρα των ψηφοφοριών, προκαλούν τριγμούς στο κόμμα του Βούσιτς.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς, υποστήριξε ότι με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, το Προοδευτικό Κόμμα λαμβάνει ποσοστό 47,1% και 129 από τις 250 έδρες στη Βουλή.

Η κύρια αναμέτρηση στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές ήταν μεταξύ των Σέρβων Προοδευτικών του σημερινού Προέδρου Αλεξάνταρ Βούσιτς και του κεντρώου συνασπισμού που προσπάθησε να υπονομεύσει τις λαϊκιστές πολιτικές που κυβερνούν από το 2012.

Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός είχε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για το δημοτικό συμβούλιο του Βελιγραδίου, με τους αναλυτές να λένε ότι μια νίκη της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα θα έπληττε σοβαρά τη σκληροπυρηνική εξουσία του Βούτσιτς στη χώρα.

Εκείνος, ωστόσο, είπε ότι το κόμμα του προηγείται στις εκλογές στην πρωτεύουσα, αν και πρόσθεσε ότι οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό θα καθορίσουν ποιος κυβερνά στο Βελιγράδι.

«Αυτή είναι μια απόλυτη νίκη που με κάνει εξαιρετικά χαρούμενο», είπε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο Βελιγράδι. «Γνωρίζουμε τι πετύχαμε την προηγούμενη περίοδο και πόσο δύσκολη περίοδος περιμένει».

Έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες για νοθεία

Η ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησε τις εκλογικές προβλέψεις του κυβερνώντος κόμματος, ισχυριζόμενος ότι υπήρξε νοθεία ψηφοφορίας και λέγοντας ότι θα αμφισβητούσε την καταμέτρηση ψήφων «με κάθε δημοκρατικό μέσο».

«Άτομα που δεν μένουν στο Βελιγράδι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, φορτηγά και αυτοκίνητα για να ψηφίσουν σαν να ήταν πολίτες του Βελιγραδίου», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μίροσλαβ Αλέξιτς, ισχυριζόμενος επίσης ότι εκδόθηκαν 40.000 έγγραφα ταυτότητας για άτομα που δεν ζουν στην πρωτεύουσα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα δημοκρατικά μέσα ενάντια στη νοθεία των ψηφοφοριών στο Βελιγράδι και τη Σερβία», είπε. «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν μπορεί να είναι κάτι που μπορούμε να αποδεχτούμε ως αποτέλεσμα δημοκρατικών και δίκαιων εκλογών».

Το ποσοστό συμμετοχής μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ήταν περίπου 55%, περίπου το ίδιο με τις τελευταίες εκλογές του 2022 δηλαδή, όταν ο Βούτσιτς σημείωσε συντριπτική νίκη. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τη Δευτέρα.

Παρατυπίες αναφέρθηκαν από παρατηρητές εκλογών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Μια αναφορά τονίζει ότι Σέρβοι από τη γειτονική Βοσνία συγκεντρώθηκαν για να ψηφίσουν σε μια αθλητική αίθουσα στο Βελιγράδι που δεν ήταν επίσημο εκλογικό κέντρο. Μια άλλη αναφορά, επισημαίνει ότι μια ομάδα παρακολούθησης δέχθηκε επίθεση και το αυτοκίνητό της χτυπήθηκε με ρόπαλα του μπέιζμπολ σε μια πόλη στη βόρεια Σερβία.

Παρατηρητές από το ανεξάρτητο Κέντρο Έρευνας, Διαφάνειας και Λογοδοσίας (CRTA) εξέφρασαν «τη μεγαλύτερη ανησυχία» για περιπτώσεις οργανωμένης μεταφοράς παράνομων ψηφοφόρων από άλλες χώρες στο Βελιγράδι.

«Η συγκέντρωση λεωφορείων, μίνι βαν και αυτοκινήτων παρατηρήθηκε σε πολλά σημεία στο Βελιγράδι, μεταφέροντας ψηφοφόρους σε εκλογικά τμήματα σε όλη την πόλη για να ψηφίσουν», ανέφερε η ομάδα.

Η CRTA ανέφερε επίσης περιπτώσεις χορήγησης χρημάτων στους ψηφοφόρους για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα και παρουσία μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στα εκλογικά τμήματα.

Οι αρχές αμφισβήτησαν ότι υπήρξε οποιαδήποτε τέτοιας φύσης ενέργεια. Ο πρωθυπουργός, κ. Μπρνάμπιτς,, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψέματα που έχουν σκοπό να σκορπίσουν πανικό».

Οι εκλογές δεν περιελάμβαναν την προεδρία, αλλά οι κυβερνητικές αρχές υποστηριζόμενες από κυρίαρχα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, διεξήγαγαν την εκστρατεία ως δημοψήφισμα για τον Βούτσιτς.

Αν και επίσημα δεν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο, ο Σέρβος πρόεδρος έκανε επίμονη εκστρατεία για το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), το οποίο εμφανίστηκε στο ψηφοδέλτιο με το όνομα «Aleksandar Vucic – Η Σερβία δεν πρέπει να σταματήσει!».

Η Serbia Against Violence, ένα μπλοκ υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνει κόμματα που βρίσκονταν για μήνες σε διαδηλώσεις στους δρόμους, ενώ παρούσα ήταν και στα επισόδεια που σημαδεύτηκαν πυροβολισμούς, τον Μάιο.

Ο Σέρβος πρόεδρος περιόδευσε τη χώρα και παρακολούθησε τις συγκεντρώσεις του κόμματός του, υποσχόμενος νέους δρόμους, νοσοκομεία, εφάπαξ και υψηλότερους μισθούς και συντάξεις. Η εικόνα του Βούτσιτς ήταν σε διαφημιστικές πινακίδες σε όλη τη χώρα, αν και είχε παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος SNS.

Τόσο ο Βούτσιτς όσο και το SNS αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς για απόπειρα νοθείας, καθώς και κατηγορίες ότι ο Βούτσιτς ως πρόεδρος παραβίασε το σύνταγμα στην εκστρατεία του.

Ο Βούτσιτς προκήρυξε την πρόωρη ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου μόλις ενάμιση χρόνο μετά από προηγούμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, αν και το κόμμα του κατέχει μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.