Τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα συνέβη στο Λάγος της Νιγηρίας, την πρώην πρωτεύουσα της χώρας, με έξι νεκρούς και πάνω από 70 τραυματίες. Μια αμαξοστοιχία συγκρούστηκε και εμβόλισε ένα λεωφορείο που μετέφερε δημόσιους υπαλλήλους στην υπηρεσία τους.

Το λεωφορείο μετέφερε στελέχη της τοπικής διοίκησης του Λάγος από το προάστιο Αλαούσα στην συνοικία Ισόλο. Όταν περνούσε από την διάβαση του Σονγκούλε (της οποίας οι μπάρες ήταν ανεβασμένες, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες από το δυστύχημα) ο οδηγός δεν πρόσεξε το τρένο, το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα και παρέσυρε το λεωφορείο για δεκάδες μέτρα μετά τη διάβαση, πριν σταματήσει.

Η αμαξοστοιχία ήταν εμπορική και οι ζημιές που υπέστη ήταν μικρές. Βαρύς ήταν, όμως, ο φόρος αίματος από το λεωφορείο. Δύο άνθρωποι πέθαναν επιτόπου και άλλοι τέσσερις υπέκυψαν στα τραύματά τους στα νοσοκομεία, κάποιες ώρες αργότερα. Από τους 74 τυραυματίες οι 42 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής μετά την ενημέρωσή του στα νοσοκομεία.

Σταμάτησε πάνω στις γραμμές λόγω κίνησης

Οι διαβάσεις αυτοκινήτων και πεζών είναι πολύ συχνές στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Νιγηρίας, ειδικά στο Λάγος όπου είναι μια πολυπληθής πόλη με περισσότερα από 20 εκατομμύρια κατοίκους. Υπάρχουν πολύβουοι οικισμοί γύρω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, οι οποίες χρησιμοποιούνται περισσότερο για μεταφορά εμπορευμάτων και όχι επιβατών.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα γιατί ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε το τρένο και γιατί σταμάτησε πάνω στις γραμμές, με συνέπεια τον εμβολισμό του λεωφορείου. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι υπήρχαν κάποια αυτοκίνητα μπροστά του που εμπόδιζαν την κίνηση του λεωφορείου και το ανάγκασαν να σταματήσει πάνω στις γραμμές. Δεν πρόλαβε να επανεκκινήσει για να απομακρυνθεί κι έτσι συνέβη το μοιραίο δυστύχημα.

Η Νιγηρία είναι από τις πρώτες χώρες του κόσμου σε αριθμό σιδηροδρομικών δυστυχημάτων που έχουν σχέση με άλλα μέσα μεταφοράς, αυτοκίνητα, ποδήλατα, αλλά και πεζούς που παρασύρονται από αμαξοστοιχίες. Το 2021 περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μ’ αυτό τον τρόπο.

Photo Credits: facebook@Uche Holdings