Η σύγκρουση του επιβατικού τρένου με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, που σημειώθηκε στις 28 Φεβρουρίου και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, καταγράφηκε καρέ-καρέ σε βίντεο, το οποίο ήρθε στη δημοσιότητα την Τρίτη (18/04).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ALPHA, στο βίντεο φαίνεται αρχικά το φως της αμαξοστοιχίας που ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, κάτω δεξιά, διακρίνονται τα φώτα από το Intercity 62 που εκείνη την ώρα εισερχόταν στο τούνελ. Δευτερόλεπτα αργότερα, μία τεράστια πύρινη μπάλα κάνει τη νύχτα μέρα και καπνός υψώνεται γεμίζοντας το πλάνο. Οι δύο αμαξοστοιχίες είχαν συγκρουστεί σκορπώντας τον θάνατο. Δεν υπήρχε κανένα περιθώριο αντίδρασης από τους μηχανοδηγούς.

Πρέπει να τονιστεί ότι από καθαρή τύχη δεν πέρασε εκείνη την ώρα κάποιο όχημα από τον παρακείμενο αυτοκινητόδρομο, στα Τέμπη, καθώς το ωστικό κύμα ήταν πολύ ισχυρό και οι φλόγες είχαν καλύψει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας

Η έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα Τέμπη

Την ίδια ώρα, φως στα αίτια για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών προσπαθεί να ρίξει η έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το STAR, το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από την εν λόγω έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι πως ότι η αρχική εστία της φωτιάς δεν μπορεί να εντοπιστεί και τα αίτια οφείλονται στην πρόσκρουση των δύο τρένων.

Ακόμα, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αναφέρεται ότι κάηκαν ολοσχερώς η ηλεκτράμαξα, βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, έλαια ψύξης, πλαστικά και μονωτικά βαγονιών. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, τα βαγόνια του εμπορικού τρένου δεν είχαν αναφλεγεί και διαπίστωσαν ότι ήταν κομμένο το ηλεκτροφόρο καλώδιο της γραμμής.

Παρ’ όλα αυτά, οι πυροσβέστες δεν αναφέρουν στην πρώτη τους αυτοψία κάποιο άλλο υλικό που βρήκαν στο σημείο ενώ συμπεραίνουν και κάτι εξαιρετικά σημαντικό στην υπόθεση, ότι υπήρχε κίνδυνος από τη φωτιά για ανθρώπους. Ο εφέτης ανακριτής ζητά, όμως, περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Photo credits: ALPHA