Ο Νορβηγός συγγραφέας Γιον Φόσε ανακηρύχθηκε ο φετινός βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Γεννημένος στο Haugesund της Νορβηγίας το 1959, ένα σοβαρό ατύχημα σε ηλικία επτά ετών είχε μεγάλο αντίκτυπο στη συγγραφή του. Είναι ένας από τους θεατρικούς συγγραφείς με τις περισσότερες ερμηνείες της Ευρώπης και τα δράματά του τον οδήγησαν στη βράβευση για τα «καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του, που δίνουν φωνή στο ανείπωτο».

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Raudt, svart (Κόκκινο, Μαύρο), εκδόθηκε το 1983, αν και θεωρεί το διήγημα Χαν (Αυτός), που δημοσιεύτηκε σε φοιτητική εφημερίδα το 1981, ως το λογοτεχνικό του ντεμπούτο. Η ανακάλυψη του ως συγγραφέα ήρθε με το μυθιστόρημα του 1989 Naustet (Boathouse).

Στη συνέχεια συνέχισε να γράφει το πρώτο του έργο το 1992, Nokon kjem til å kome (Κάποιος πρόκειται να έρθει). Ενώ αυτό ήταν το πρώτο έργο που έγραψε, το Og aldri skal vi skiljast (Και ποτέ δεν θα χωρίσουμε) ήταν το πρώτο που παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο στο Μπέργκεν το 1994.

40 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να γράφει, ο Fosse έχει πλέον αναγνωριστεί από την επιτροπή του Νόμπελ «για τα καινοτόμα θεατρικά του έργα και την πεζογραφία που δίνουν φωνή στο ανείπωτο».

Τον Αύγουστο του 2000 του απονεμήθηκε το Θεατρικό Βραβείο του Βορρά και τον Δεκέμβριο του 2003 χρίστηκε Ιππότης της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής.

Πηγή Φωτογραφίας: Getty