Εβδομάδα καινούργια ξεκινάει και…το Ertflix σε περιμένει να το εξερευνήσεις για να περάσεις ευχάριστα, να προβληματιστείς, να γελάσεις και να κλάψεις από συγκίνηση. Από τις πολλές ταινίες που βρίσκονται διαθέσιμες αυτό τον καιρό στην πλατφόρμα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζουν. Εμείς είμαστε εδώ για να σε κατευθύνουμε με μερικές προτάσεις για όλα τα γούστα: Ελληνόφωνες και αγγλόφωνες, πολεμικές και για όλη την οικογένεια, κωμωδίες και ψυχολογικά δράματα.

Οι επιλογές του Ertflix

Στο Ertflix μπορείς να βρεις σταθερά εκατοντάδες ταινίες, οι οποίες μπορούν να σε ενδιαφέρουν, αλλά δεν είναι σίγουρο αν

Fury (2014)

Μια δυνατή πολεμική ταινία του Ντέιβιντ Άγερ με αντιπολεμικά μηνύματα, με τον Σία Λαμπέφ στο ρόλο ενός γραφιά που από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκεται στο μέτωπο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολυβολητής σ’ ένα από τα αμερικανικά τανκς που ετοιμάζονται να μπουν στο Βερολίνο.

Σκηνές ωμές, που θυμίζουν το πρώτο μισάωρο στη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν». Η ταινία έχει τα βασικά στερεότυπα, τον άκαπνο νεαρό που αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να σημαδεύει και να σκοτώνει ανθρώπους, τον μπαρουτοκαπνισμένο λοχία-διοικητή του τανκ Μπραντ Πιτ που’ χει ξεπεράσει τέτοιες αναστολές και γνωρίζει ότι για να μείνει ζωντανός πρέπει να βγάλει ζωώδη ένστικτα,  τις λάσπες, τους σκοτωμούς και τα κοντινά πλάνα στους ηθοποιούς-πλήρωμα του τανκ.

Διαρκεί 135 λεπτά, αλλά δεν θα βαρεθείς, ούτε θα ψάξεις κάτι άλλο στο Ertflix. Ο Άγερ προσπαθεί να φέρει μπροστά στα μάτια σου το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου, όπου η παλιανθρωπιά μπλέκεται με τον ηρωισμό.

Minari (2020)

Φιλμ με πολλά αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά από τον Αμερικανο-κορεάτη σκηνοθέτη Λι Άιζακ Τσουνγκ. Διηγείται την περιπέτεια μιας τετραμελούς οικογένειας Κορεατών μεταναστών στις ΗΠΑ, οι οποίοι – με απόφαση του πατέρα, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας – φεύγουν από το κοσμοπολίτικο Λος Άντζελες και εγκαθίστανται στο Άρκανσο, στην πολύ πιο συντηρητική επαρχία, με στόχο να οργανώσουν μια μονάδα καλλιέργειας κορεάτικων φρούτων και λαχανικών, ανάμεσά τους και το «μινάρι», που δίνει το όνομά του και στον τίτλο της ταινίας.

Οι δυσκολίες που συναντούν, η καχυποψία των ανθρώπων, η κούραση και τα όνειρα, η πίστη και η απογοήτευση μπλέκονται και δημιουργούν συναισθήματα, παρ’ ότι δεν υπάρχει κάποια έξαρση που θα απογείωνε τα πράγματα. Ο Τσουνγκ δίνει σημασία στις ανθρώπινες αντιδράσεις και στέκεται κριτικά απέναντι σ’ αυτό που όλοι λένε «αμερικάνικο όνειρο». Η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και η Γιου Τζουν Γιουν το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου.

Ghostbusters: Alterlife (2021)

Θεωρήθηκε το πιο ενδιαφέρον από τα sequels της θρυλικής πια ταινίας Ghostbusters του 1984 και όχι άδικα. Οι προηγούμενες ταινίες εστίασαν στα εφέ, αυτή εδώ περισσότερο στους χαρακτήρες και τα φρέσκα πρόσωπα. Από τη στιγμή που έβγαλε τρεις φορές (σε έσοδα) τα λεφτά της παραγωγής, ως blockbuster θεωρείται πετυχημένη.

Η ιστορία είναι απλή: Η Κάλι είναι μια σινγκ μητέρα δύο παιδιών, της Φοίβη και του Τρέβορ. Κληρονομεί ένα σπίτι από τον πατέρα της και μετακομίζει εκεί για να μην έχει επιπλέον έξοδα. Η Φοίβη στην… εξερεύνηση του νέου σπιτιού θα ανακαλύψει ότι ο παππούς της Έγκον Σπένγκλερ ήταν ένας από τους αυθεντικούς Ghostbusters και θα κληθεί να αποφασίσει αν θα αναλάβει αυτή την υπερφυσική κληρονομιά, με τη βοήθεια του αδελφού της βέβαια, αλλά και των εξελιγμένων μεταφυσικών gadgets που εισήγαγαν οι Ghostbusters πριν από 30 χρόνια.

Mia and the White Lion (2018)

Και οικογενειακό και εξωτικό, απ’ αυτά που υπάρχουν στο Ertflix. Και πολύ ενδιαφέρον το φιλμ του Ζιλ ντε Μεστρ, όπως ενδιαφέρον είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με παιδιά και άγρια ζώα. Η ιστορία της 10χρονης Μία, η οποία είδε τη ζωή της να αλλάζει άρδην, όταν η οικογένειά της αποφασίζει να φύγει από το Λονδίνο και να εγκατασταθεί σε μια φάρμα λιονταριών στη Νότια Αφρική.

Η Μία, όπως είναι φυσικό, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, μέχρι που αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με ένα μικρό λευκό λιονταράκι, το οποίο όσο είναι μικρό το φροντίζει σαν κατοικίδιο. Όταν, όμως, ο Τσάρλι, το μικρό λιοντάρι, μεγαλώνει, τότε δημιουργούνται άλλα προβλήματα. Συμπεριλαμβανομένου και του βασικού ζητήματος ύπαρξης της φάρμας: Να προμηθεύει κυνηγούς με άγρια ζώα.

Δυνατά μηνύματα, πολύ συναίσθημα, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες σκηνές από τεχνητής πλευράς, με το πράγματι αξιαγάπητο λιονταράκι να κλέβει την παράσταση και την ατρόμητη νεαρή Ντανία ντε Βιλιέρς να δίνει ρεσιτάλ.

Black Stone (2022)

H ελληνική πρόταση της πεντάδας ταινιών του Ertflix είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Σπύρου Ιακωβίδη (έγραψε και το σενάριο της ταινίας με τον Ζιάν Σεμάαν). Μια περιπέτεια που παρουσιάζεται στο πανί σαν ντοκιμαντέρ (αυτό είναι και το σκηνοθετικό εύρημα), με δύο κινηματογραφιστές να ψάχνουν την ιστορία ενός δημοσίου υπαλλήλου που εξαφανίστηκε.

Μέσα από τις αφηγήσεις της μάνας που ψάχνει το γιο της (ο οποίος έχει εξαφανιστεί επειδή φέρεται να έχει διαπράξει απάτη), του καθηλωμένου σε αμαξίδιο δεύτερου γιου της και ενός αφρικανικής καταγωγής Κυψελιώτη ταξιτζή παρακολουθούμε, με σκαμπρόζικο τρόπο είναι αλήθεια, την ισοπέδωση αυτού που λέμε «πυρηνική οικογένεια». Από τις εξαιρετικές στιγμές της Ελένης Κοκκίδου ως αξεπέραστης «Ελληνίδας μάνας».