Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για την υπόθεση της εξαγοράς της σιωπής μιας πορνοστάρ το 2016 κι αναμένεται να παραδοθεί, πιθανόν την Τρίτη, στη δικαιοσύνη στη Νέα Υόρκη, εξέλιξη χωρίς ιστορικό προηγούμενο για πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, που ο ενδιαφερόμενος κατήγγειλε χθες 30/3 κάνοντας λόγο για «πολιτικό διωγμό» και διατρανώνοντας την «αθωότητά του».

Ύστερα από όλα αυτά θα μπορούσε ακόμα να είναι υποψήφιος για πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ; Μερικές απαντήσεις που δόθηκαν από ερωτήσεις που στάλθηκαν στο ενημερωτικό δελτίο What Matters, σχετικά με το κατηγορητήριο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

Η πιο συχνή ερώτηση είναι και η πιο εύκολη απάντηση. Μπορεί ο Τραμπ να είναι ακόμη υποψήφιος για πρόεδρος εάν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί; Ναι απολύτως!

«Τίποτα δεν εμποδίζει τον Τραμπ να είναι υποψήφιος ενώ κατηγορείται ή ακόμα και καταδικάζεται», είπε ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ρίτσαρντ Χάσεν, σε ένα email.

Το Σύνταγμα απαιτεί μόνο τρία πράγματα από τους υποψηφίους. Πρέπει να είναι:

  • Ένας φυσικός γεννημένος πολίτης.Τουλάχιστον 35 ετών.
  • Κάτοικος ΗΠΑ για τουλάχιστον 14 χρόνια.
  • Ως πολιτικό ζήτημα, είναι ίσως πιο δύσκολο για έναν κατηγορούμενο υποψήφιο, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει καταδικασμένος εγκληματίας, να κερδίσει ψήφους. Οι δοκιμασίες δεν αφήνουν τους υποψηφίους να βάλουν τα δυνατά τους. Δεν απαγορεύεται όμως να είναι υποψήφιοι ή να εκλεγούν.

Άλλοι περιορισμοί δεν ισχύουν για τον Τραμπ

Υπάρχουν μερικοί αστερίσκοι στο Σύνταγμα και στις τροπολογίες, κανένας από τους οποίους δεν ισχύει επί του παρόντος για τον Τραμπ στις υποθέσεις που πιστεύεται ότι είναι πιο κοντά στην επίσημη κατηγορία.

Όρια θητείας. Η 22η τροπολογία απαγορεύει σε οποιονδήποτε έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος (δηλαδή δύο φορές εκλέχτηκε ή υπηρέτησε μέρος της θητείας κάποιου άλλου και στη συνέχεια κέρδισε τη δική του) να είναι υποψήφιος ξανά. Αυτό δεν ισχύει για τον Τραμπ από τότε που έχασε τις εκλογές του 2020.

Καταγγελία. Εάν ένα άτομο παραπεμφθεί από τη Βουλή και καταδικαστεί από τη Γερουσία για υψηλά εγκλήματα και πλημμελήματα, απομακρύνεται από το αξίωμα και αποκλείεται εκ νέου από την υπηρεσία. Ο Τραμπ, αν και δύο φορές παραπέμφθηκε από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αθωώθηκε επίσης δύο φορές από τη Γερουσία.

Ανικανότητα. Η 14η Τροποποίηση περιλαμβάνει μια «ρήτρα αποκλεισμού», γραμμένη ειδικά με γνώμονα τους πρώην στρατιώτες της Συνομοσπονδίας:

Κανένα πρόσωπο δεν πρέπει να είναι Γερουσιαστής ή Αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο, ή εκλέκτορας Προέδρου και Αντιπροέδρου, ή να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα, πολιτικό ή στρατιωτικό, υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε οποιοδήποτε κράτος, το οποίο, έχοντας προηγουμένως ορκιστεί, ως μέλος του Κογκρέσου, ή ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ή ως μέλος οποιουδήποτε νομοθετικού σώματος πολιτειών, ή ως εκτελεστικός ή δικαστικός λειτουργός οποιουδήποτε κράτους, για να υποστηρίξει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή εξέγερση κατά του το ίδιο, ή δόθηκε βοήθεια ή παρηγοριά στους εχθρούς του.

Το κατηγορητήριο στη Νέα Υόρκη σχετικά με την καταβολή σιωπής σε έναν αστέρα ταινιών ενηλίκων δεν έχει καμία σχέση με την εξέγερση ή την εξέγερση. Ούτε πιθανές ομοσπονδιακές χρεώσεις σε σχέση με διαβαθμισμένα έγγραφα.

Πιθανές κατηγορίες στην κομητεία Fulton της Τζόρτζια, σε σχέση με την ανάμειξη στις εκλογές του 2020 ή σε ομοσπονδιακό επίπεδο σε σχέση με την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021, θα μπορούσαν ίσως από κάποιους να ερμηνευθούν ως μια μορφή εξέγερσης. Αλλά αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα που θα έπρεπε να απαντηθεί στα δικαστήρια. Οι εκλογές του 2024 πλησιάζουν γρήγορα.

Ντόναλντ Τραμπ απειλή σύλληψη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να ψηφίσει αν καταδικαζόταν;

Εάν καταδικαζόταν για κακούργημα στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ θα του απαγορευόταν να ψηφίσει στην πολιτεία της Φλόριντα, τουλάχιστον μέχρι να εκτίσει μια πιθανή ποινή.

Γιατί αυτή η περίπτωση και όχι οι πιο επακόλουθες;
Καταρχάς, δεν υπάρχει καμία πρόταση συντονισμού μεταξύ του DA του Μανχάταν, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του DA της κομητείας Fulton. Όλες αυτές είναι ξεχωριστές έρευνες για ξεχωριστά ζητήματα που κινούνται με τον δικό τους ρυθμό.

Η πληρωμή στην ηθοποιό ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς έγινε πριν από χρόνια το 2016. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η παραγραφή έχει εξαντληθεί. Οι δικηγόροι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το ρολόι σταμάτησε όταν ο Τραμπ έφυγε από τη Νέα Υόρκη για να γίνει πρόεδρος το 2017.

Δεν είναι επίσης σαφές πώς ακριβώς ένα κρατικό έγκλημα (παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων) μπορεί να συνδυαστεί με ένα ομοσπονδιακό εκλογικό έγκλημα για να δημιουργήσει ένα πολιτειακό κακούργημα. Υπάρχουν μερικές πολύ βαθιές νομικές βουτιές σε αυτό, όπως αυτή από την Just Security . Θα πρέπει να δούμε τι, αν μη τι άλλο, προσθέτει ο Μπραγκ. Οι κατηγορίες στο κατηγορητήριο δεν είναι ακόμη δημοσίως γνωστές, είπε πηγή στο CNN.

Από τις τέσσερις γνωστές ποινικές έρευνες για τον Τραμπ, η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων σχετικά με την καταβολή σιωπής σε μια ηθοποιό ταινιών ενηλίκων φαίνεται σαν η πιο μικρή από τις πατάτες, ειδικά από τη στιγμή που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποφάσισαν να μην του απαγγελθούν κατηγορίες όταν έφυγε από το αξίωμα.

Τα οικονομικά του, που αποτελούν αντικείμενο μακροχρόνιας έρευνας, φαίνονται σαν μια μεγαλύτερη υπόθεση. Ωστόσο, το DA του Μανχάταν αποφάσισε να μην κατηγορήσει ποινικά τον Τραμπ για φορολογικά εγκλήματα. Ο Τραμπ έχει μήνυση από τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης στο πολιτικό δικαστήριο με βάση ορισμένα από αυτά τα στοιχεία.

Οι έρευνες στη Γεωργία σχετικά με την ανάμειξη στις εκλογές και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε σχέση με την 6η Ιανουαρίου και τη μεταχείριση απόρρητων δεδομένων από αυτόν φαίνονται επίσης πιο σημαντικές.

Αλλά αυτές οι υποθέσεις επιδιώκονται από διαφορετικές οντότητες με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικές κυβερνήσεις – Νέα Υόρκη. Κομητεία Fulton, Γεωργία; και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Πιστεύω ότι οι κατηγορίες είναι πολύ πιο σοβαρές εναντίον του Τραμπ που σχετίζονται με τις εκλογές», είπε ο Χάσεν στο email του. «Αλλά η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων μπορεί επίσης να είναι έγκλημα.»

Θα είχε συλλέξει δακτυλικά αποτυπώματα ο Τραμπ;

Πριν από το κατηγορητήριο, μια ομοσπονδιακή πηγή επιβολής του νόμου είπε στον Τζον Μίλερ του CNN ότι η λεπτομέρεια της Μυστικής Υπηρεσίας του Τραμπ ασχολήθηκε ενεργά με τις αρχές της Νέας Υόρκης σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε αυτή η διαδικασία σύλληψης εάν ο Τραμπ κατηγορούνταν τελικά. Είναι συνήθως μια διαδικασία ρουτίνας δακτυλικών αποτυπωμάτων, μια λήψη κούπας και μια τοποθέτηση. Δεν θα ήταν πιθανότατα μια δημόσια εκδήλωση και σαφώς η προστατευτική του λεπτομέρεια θα περνούσε μέσα από το κτίριο με τον Τραμπ. Η Νέα Υόρκη δεν δημοσιεύει τις περισσότερες φωτογραφίες μετά από νόμο του 2019 που αποσκοπούσε στη μείωση του διαδικτυακού εκβιασμού.

Θα μπορούσε ποτέ ο Τραμπ να φυλακιστεί;

Η ιδέα ότι ο Τραμπ θα έβλεπε ποτέ το εσωτερικό ενός κελιού φυλακής εξακολουθεί να φαίνεται εντελώς τραβηγμένη. Ο Χάσεν είπε ότι η Μυστική Υπηρεσία θα πρέπει να κανονίσει την προστασία του στη φυλακή.

«Δεν περιμένω ότι ο Τραμπ θα μπει στη φυλακή εάν του απαγγελθούν κατηγορίες για οποιαδήποτε από αυτές τις κατηγορίες», είπε ο Χάσεν. «Η φυλάκιση θα ερχόταν μόνο αν καταδικαζόταν και καταδικαζόταν σε φυλάκιση».

Πώς θα ενεργήσει η Μυστική Υπηρεσία εάν συλληφθεί ο Τραμπ;

Τι ρόλο θα έπαιζε η Μυστική Υπηρεσία στην πιθανή σύλληψη του Τραμπ; Εξηγεί ο πρώην πράκτορας
Αυτό μένει να φανεί. Ο Jonathan Wackrow, πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας και νυν επικεφαλής παγκόσμιας ασφάλειας για το Teneo, δήλωσε στο CNN τη Δευτέρα ότι οι πράκτορες βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα – στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης και σε δικαστικούς αξιωματικούς της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης και ασφάλεια και στο FBI, το οποίο αναζητά πιθανές πράξεις βίας από εξτρεμιστές.

Η Μυστική Υπηρεσία, μακριά από το να συντονίζει την εκδήλωση όπως θα μπορούσε κανονικά, είναι «σε προστατευτική λειτουργία», είπε ο Wackrow. «Το βλέπουν αυτό ως πραγματικά ένα διοικητικό κίνημα όπου πρέπει να προστατεύσουν τον Ντόναλντ Τραμπ από το σημείο Α στο σημείο Β, να τον αφήσουν να κάνει τις δουλειές του ενώπιον του δικαστηρίου και να φύγει. Δεν παίζουν αυτόν τον ενεργό ρόλο που τους βλέπουμε συνήθως».