Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση της εισαγγελίας του Μανχάταν διά στόματος Άλβιν Μπραγκ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε σε προεκλογική του ομιλία ότι νιώθει σαν τον Έλβις Πρίσλεϊ. Ο Έλβις δεν συνελήφθη ποτέ. Όπως και κανένας άλλος Πρόεδρος των ΗΠΑ πριν, στη διάρκεια ή μετά τη θητεία του. Αυτό το… ρόδι θα το σπάσει ο ίδιος.

Ενόσω ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του για την Προεδρία του 2024 και έχοντας προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναστάτωση με τις τοποθετήσεις του γύρω από την πιθανότητα να συλληφθεί, τελικά η εισαγγελία του Μανχάταν ψήφισε υπέρ της απαγγελίας κατηγοριών, κάτι που σημαίνει ότι ο Τραμπ θα κάτσει στο εδώλιο καλούμενος να αποδείξει αν είναι αθώος για την υπόθεση χρηματισμού της Στόρμι Ντάνιελς πίσω στο 2016.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στα επόμενα 24ωρα, με τον εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ να ζητά στη συνέχεια από τον Ντόναλντ Τραμπ να παραδοθεί και να συνεργαστεί με τις αρχές για το πλαίσιο της δράσης του μέχρι να αρχίσει η δίκη.

Αυτή ενδεχομένως να είναι η πρώτη από μια σειρά από καταδικαστικές αποφάσεις για τον Τραμπ, ο οποίος είχε γλυτώσει το impeachment στο τελείωμα της θητείας του ως Πρόεδρος, αλλά με την απόφαση του Μανχάταν, ίσως ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.

Όλες τις προηγούμενες εβδομάδες ο Τραμπ αρνείτο κατηγορηματικά την ευθύνη του και κατηγορούσε τον Άλβιν Μπραγκ ότι λειτουργεί με πολιτικό φθόνο, παρουσιάζοντας εαυτόν ως πολιτικό μάρτυρα.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ συμφωνήσει στην παράδοσή του, θα τον δούμε να βγάζει τα περίφημα mugshots και να του παίρνουν δαχτυλικά αποτυπώματα που θα καταχωρηθούν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Παρά το ότι σύντομα θα απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες για τα 130.000 δολάρια που φέρεται να έδωσε ο Τραμπ μέσω τρίτων στην Ντάνιελς για να εξασφαλίσει την σιωπή της, δεν υπάρχει βεβαιότητα καταδίκης. Υπάρχει όμως στο προσκήνιο και η έρευνα για την προσπάθεια του να εμποδίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 στη Τζόρτζια, που αν απαγγελθούν κατηγορίες και γι’ αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί σε δυσχερή θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, θα υπερισχύσει η ισχυρότερη κατηγορία και ενδεχομένως η υπόθεση Ντάνιελς να κλείσει δικαστικά.

Τι θα συμβεί μετά την απαγγελία κατηγοριών

Θα πρόκειται για μια εικόνα που θα χαραχτεί στη μνήμη, η σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ και η μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης με χειροπέδες.

«Έχετε το δικαίωμα να σωπάσετε και να έχετε συνήγορο υπεράσπισης», θα του πουν οι αστυνομικοί καθώς θα του περνάνε τις χειροπέδες. Αυτή είναι η στάνταρ διαδικασία. Λόγω όμως του αξιώματος που κατείχε ο Τραμπ, αν ο ίδιος επιδείξει συνεργατικό πνεύμα, η λογική λέει πως δεν θα υπάρξουν χειροπέδες στα χέρια του. Θα κληθεί όμως να έχει τα χέρια του ενωμένα και ίσως δεμένα μπροστά του, όπως συμβαίνει σε συλληφθέντες για εγκλήματα λευκού κολάρου.

Στη συνέχεια, αφού συλληφθεί, ο Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγηθεί στην αντίστοιχη ΓΑΔΑ του Μανχάταν συνοδεία πρακτόρων του FBI και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η πιθανότητα ο Τραμπ να παρουσιαστεί στο δικαστήριο άμεσα, μετά το άκουσμα της απαγγελίας κατηγοριών είναι μικρή. Θα υπάρξει πρώτα ένα διάστημα ημερών όπου οι δικηγόροι του θα επικοινωνούν με την εισαγγελία και θα επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο και μια διαφορετική μεταχείριση για τον πελάτη τους.

Όταν θα έχει δώσει αποτυπώματα, θα αφεθεί ελεύθερος και θα μπορέσει να συνεχίσει κανονικά την εκστρατεία του, αναμένοντας όμως και την έναρξη της δίκης.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Ρον ΝτεΣάντις, ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, αναγκάζεται λόγω θεσμικού ρόλου ως κυβερνήτης της Φλόριντα, εφόσον ο Τραμπ δεν παραδοθεί, να αποδεχτεί αίτημα έκδοσης από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης, αφού ο Τραμπ ανήκει στην πολιτεία της Φλόριντα και δεν μπορεί να συλληφθεί όσο δεν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Στην ουσία, ο ΝτεΣάντις θα πρέπει να παραδώσει ο ίδιος στις αρχές της Νέας Υόρκης τον Ντόναλντ Τραμπ! Το ερώτημα είναι: θα το κάνει;

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται «θερμές», με την αντίδραση του Τραμπ να αποτελεί το μέγιστο ζήτημα, σε σύνδεση πάντοτε με τις πιθανές αντιδράσεις των υποστηρικτών του.

* Φωτογραφία: Getty Images