Η κλιματική κρίση, οι ένοπλες συγκρούσεις που μονίμως αυξάνουν, τα χρέη των χωρών και η μειούμενη διεθνής στήριξη θα επιδεινώσουν τις παγκόσμιες ανθρωπιστικές κρίσεις το 2024, σύμφωνα με την International Rescue Committee (IRC) μέσω της έκθεσής της.

Στον κατάλογο της Emergency Watchlist για το 2024, η IRC με έδρα τη Νέα Υόρκη αναφέρεται σε 20 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες στην Αφρική, αναφέροντας τον υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης που θα αυξηθεί το ερχόμενο έτος.

Η έκθεση για την ανθρωπιστική κρίση

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται αφού ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε φέτος τα 300 εκατ., ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπέρασε τα 114 εκατ.

«Είναι η χειρότερη εποχή», σχολίασε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επικεφαλής της IRC, ζητώντας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κλιματική προσαρμογή, στην ενίσχυση των γυναικών, στα τραπεζικά συστήματα που βάζουν «τους ανθρώπους πρώτα», στη στήριξη των εκτοπισμένων και στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας.

Το Σουδάν βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου της IRC, ενώ ακολουθούν οι κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές και το Νότιο Σουδάν. Τη λίστα συμπληρώνουν εννέα υποσαχάριες χώρες, η Μιανμάρ και το Αφγανιστάν στην Ασία, η Συρία, ο Λίβανος και η Υεμένη στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία στην Ευρώπη, ο Ισημερινός στη Λατινική Αμερική και η Αϊτή στην Καραϊβική.