Στην κάτω αριστερή γωνία της Αφρικής, λίγο πριν το τοπίο δώσει τη θέση του στο άνυδρο έδαφος της Ναμίμπια, βρίσκεται μια καταπράσινη και εύκρατη περιοχή που θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο όμορφες της ηπείρου, το Lubango – και όμως λίγοι άνθρωποι πέρα ​​από τους ντόπιους κατοίκους του το ξέρουν.

ΤοLubango, στη νοτιοδυτική επαρχία Huila της Αγκόλα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σε πληθυσμό, είναι πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό και βρίσκεται σε ένα απότομο οροπέδιο που δημιουργεί εντυπωσιακά τοπία.

Βρίσκεται στα 5.774 πόδια (1.760 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι μια από τις πιο δροσερές πόλεις στην Αγκόλα – οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 8-31 Κελσίου (46-89 Φαρενάιτ) επιτρέποντας την καλλιέργεια αγαθών που είναι δύσκολο να αναπτυχθούν στις υπόλοιπες περιοχές.

Lubango: Ο θεαματικός αφρικανικός προορισμός που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ

Χώρα. Παλαιότερα γνωστό ως Sá da Bandeira, το Lubango ήταν μια σημαντική τοποθεσία οικισμού από το 1885 για τους αποικιακούς Πορτογάλους, οι οποίοι έφτασαν από τα νησιά της Μαδέρα από την Πορτογαλία και είδαν τις δυνατότητες του κλίματος.

Σήμερα, η περιοχή είναι πλούσια σε γεωργία και κτηνοτροφία – μια αφθονία που μπορεί να δει κανείς στην ποικιλία των τροφίμων που προσφέρονται – συμπεριλαμβανομένων των τοπικών τυριών και των παλιών πορτογαλικών συνταγών με λουκάνικο chorizo.

Το Lubango θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αγκόλα χάρη στο καθεστώς του ταξιδιωτικού κόμβου με εξαιρετικές συνδέσεις με άλλες επαρχίες οδικώς και σιδηροδρομικώς, καθώς και ένα διεθνές αεροδρόμιο με πτήσεις προς τη Λουάντα, άλλα μέρη της χώρας και την πρωτεύουσα της Ναμίμπια, το Γουίντχουκ.

Οι επισκέπτες θα βρουν έναν πλούτο ιστορίας και αποικιακής αρχιτεκτονικής Art Deco. Είναι επίσης ένα ασυναγώνιστο μέρος για να συναναστραφείτε με μια μεγάλη ποικιλία εθνοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των μελών του τοπικού πληθυσμού Mumuíla και πολλών άλλων νομαδικών κοινοτήτων που επισκέπτονται την πόλη για να κάνουν εμπόριο ή να περάσουν από εκεί καθ’ οδόν για αλλού.

Σε αντίθεση με πολλά μέρη στην Αφρική, αυτή είναι μια περιοχή όπου πολυεθνικές ομάδες συγκατοικούν ειρηνικά και είναι ορατές μέσα στην πόλη.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι νομάδες, πιστοί και περήφανοι για τις παραδοσιακές ρίζες και τρόπους ζωής, που διαφοροποιούνται από ξεχωριστά πολύχρωμα ρούχα, μοναδικά και συμβολικά κοσμήματα και χτενίσματα.

«Η παρέλαση των διαφορετικών εθνοτήτων στο Lubango είναι μια πλούσια εμπειρία», λέει η Florinda Ramos, μια επιχειρηματίας που είναι τακτική επισκέπτης της περιοχής. «Αυτό είναι ένα μαγικό μέρος». Η Rosemaire Luis, περιβαλλοντικός μηχανικός από την πρωτεύουσα της Αγκόλα, Λουάντα, που πρόσφατα πέρασε χρόνο στο Lubango για δουλειά, είναι επίσης εντυπωσιασμένη. «Το Lubango είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τουρισμό ανακάλυψης», λέει.

«Είναι ασφαλές και ποικιλόμορφο όσον αφορά το τοπίο και τα σημεία ενδιαφέροντος, τόσο χτισμένο όσο και φυσικό. «Μου άρεσε πολύ οι λαϊκές αγορές μέσα και έξω από την πόλη, τα βουνά και τις απομακρυσμένες τοποθεσίες όπου η γεωλογία είναι πλούσια και συναρπαστική».

Έξι από τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στο Lubango

Lubango: Ο θεαματικός αφρικανικός προορισμός που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ

Tundavala Gap (Fenda da Tundavala)

Ένα από τα κορυφαία θαύματα της Αγκόλα, η Tundavala είναι ένα φαράγγι που κόβει την ανάσα, λίγο πάνω από 10 μίλια βορειοδυτικά του Lubango, πάνω από τα σύνορα με τη γειτονική επαρχία Namibe.

Εδώ, οι δροσερές περιοχές του οροπεδίου Huila σε μεγαλύτερο υψόμετρο πέφτουν πάνω από έναν βράχο με απότομους τοίχους, στις πιο ζεστές πεδιάδες από κάτω. Η Tundavala θεωρείται από τους ντόπιους ως ένα μέρος όπου καταφεύγουν οι ψυχές των προγόνων τους και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί.

Η πανοραμική θέα από αυτή την ηφαιστειακή σχισμή είναι συγκλονιστική. Οι επισκέπτες ανταμείβονται επίσης με την όμορφη χλωρίδα, συμπεριλαμβανομένων των ορχιδέων, που αναπτύσσονται ανάμεσα στις βραχώδεις ρωγμές. Εδώ, είσαι πάνω από τα σύννεφα. Ο αέρας είναι καθαρός και μπορεί να είσαι τυχερός και να δεις αετούς και ροκ μαϊμούδες.

Οι ντόπιοι επισκέπτονται για να αποδράσουν από την πόλη, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, για πικνίκ ή απλώς για να πιουν μια μπύρα, να χαλαρώσουν με φίλους και να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα. Είναι επίσης ένα δημοφιλές μέρος για φωτογραφίες γάμου. Μια επίσκεψη στην Tundavala μπορεί να είναι μια ευκαιρία να συναντήσετε ντόπιους Mumuíla, οι οποίοι επίσης έρχονται τακτικά και συλλογίζονται αυτό το γραφικό μέρος.

Lubango: Ο θεαματικός αφρικανικός προορισμός που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ

Serra da Leba

Περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου της πόλης Lubango, ο δρόμος φτάνει στα βουνά Serra da Leba, με κορυφές που φτάνουν έως και περίπου 2.650 μέτρα. Τα βουνά δεν είναι το πιο εντυπωσιακό πράγμα εδώ όμως αλλά ο δρόμος. Χτισμένος το 1970 από την παλιά αποικιακή διοίκηση για να συνδέσει το Lubango με την επαρχία Namibe, ο δρόμος είναι ένας από τους πιο όμορφους της χώρας, αν όχι της ηπείρου, και είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Αγκόλα.

Καθώς πλησιάζει στη Serra da Leba, ο δρόμος πέφτει από το οροπέδιο Huila και κατεβαίνει 1.600 μέτρα στα επόμενα 20 περίπου χιλιόμετρα. Αυτό το κάνει μέσω μιας σειράς ιλιγγιωδών καμπυλών μεταγωγής – 56 συνολικά – που ανταγωνίζονται οτιδήποτε στις Ευρωπαϊκές Άλπεις. Αυτό το γραφικό θαύμα της μηχανικής φαίνεται καλύτερα από τα βουνά δίπλα του.

Οι ταξιδιώτες που κατευθύνονται μακρύτερα κατά μήκος του δρόμου θα ανταμειφθούν γύρω στα 100 μίλια (160 χιλιόμετρα), με περισσότερα αξιοθέατα που κόβουν την ανάσα καθώς το καταπράσινο τοπίο μεταμορφώνεται στην άγονη άμμο του Namibe, μιας από τις παλαιότερες ερήμους του κόσμου.

Δημοτική αγορά του Lubango

Η δημοτική αγορά του Lubango είναι ένα μικρό αποικιακό κτίριο που βρίσκεται στην εμπορική περιοχή του κέντρου της πόλης. Περιτριγυρισμένο από μια φασαρία μικρών καταστημάτων και μια ημι-ανοιχτή αγορά στη μέση, αξίζει μια επίσκεψη για την ατμόσφαιρα καθώς και τα προϊόντα και τον κόσμο που παρακολουθεί.

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα προς πώληση, από φρέσκα εποχιακά τρόφιμα μέχρι κομμένα λουλούδια, που καλλιεργούνται και πωλούνται κυρίως από γυναίκες. Υπάρχουν χειροποίητα καλάθια από διαφορετικά φυσικά αποξηραμένα υλικά και μια ποικιλία από φαρμακευτικά βότανα. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να παραλάβετε αγνό τοπικό μέλι.

Αρχιτεκτονική στο κέντρο της πόλης

Η ταραχώδης ιστορία της Αγκόλας άφησε το αρχιτεκτονικό της στίγμα στο Lubango με ένα μείγμα αντίθετων στυλ, τόσο ιστορικού όσο και νέου, δημιουργώντας ένα δυναμικό αστικό τοπίο που φιλοξενεί καφετέριες και εστιατόρια. Υπάρχουν υπολείμματα από αιώνες πορτογαλικής αποικιοκρατίας καθώς και μερικά εντυπωσιακά κτίρια από τον περασμένο αιώνα.

Το Art Deco μπορεί να δει σε πολλές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του επιβλητικού μοντέρνου γοτθικού καθεδρικού ναού Sao Jose, που χτίστηκε το 1939. Αξίζει μια επίσκεψη για να δείτε την εντυπωσιακή θολωτή οροφή που καμπυλώνει πάνω από την εκκλησία του.

Υπάρχουν επίσης πολλά εμπορικά κτίρια Art Deco, με ιδιαίτερα παραδείγματα όπως το ταχυδρομείο CTT και το θέατρο Odeon Cine. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη νέα αφρικανική τέχνη που εκφράζεται σε πολύχρωμες τοιχογραφίες στους τοίχους της πόλης.

Christ The King statue

Άγαλμα του Χριστού – Βασιλιά

Στέκεται με τα χέρια απλωμένα προς τον ορίζοντα, το άγαλμα του Χριστού του Βασιλιά είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπουν πολλοί άνθρωποι όταν φτάνουν στο Lubango. Παρόμοιο με τα γιγαντιαία αγάλματα του Χριστού με θέα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Λισαβόνα, αυτό το λευκό, μαρμάρινο οικοδόμημα βρίσκεται ψηλά πάνω από την πόλη, στην κορυφή του βουνού Serra da Chela 2.130 μέτρων.

Το μνημείο ύψους 30 μέτρων κατασκευάστηκε το 1957 σε σχέδια του Πορτογάλου μηχανικού Madeira Frazão Sardinha. Ονομάστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγκόλα τον Απρίλιο του 2014, αυτό το σημείο – λίγα μόλις λεπτά οδικώς από το κέντρο, είναι το τέλειο μέρος για να δείτε όλο το Lubango και να κατανοήσετε τη βουή και την εμβέλεια της πόλης παρακάτω.

Περιφερειακό Μουσείο Huila

Η ιστορία της πόλης του Lubango ζωντανεύει σε αυτήν την καλοδιατηρημένη συλλογή που άνοιξε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950. Η μόνιμη έκθεση οργανώνεται σε θεματικές αίθουσες που παρουσιάζουν τις συνήθειες, τα έθιμα, τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις των κοινοτήτων στη νότια Αγκόλα.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν στολίδια, υφάσματα, κεραμικά και άλλα κομμάτια που σχετίζονται με τη γεωργία, το ψάρεμα, το κυνήγι και την πνευματικότητα.

Πηγή: CNN

*Photo Credits: Shutterstock