Με απόφαση του Δικαστηρίου των Βρυξελλών, ο Αντόνιο Παντσέρι αφήνεται ελεύθερος -πιθανώς και σήμερα- υπό παρακολούθηση με βραχιολάκι. Ο πρώην ευρωβουλευτής, που κινούσε τα νήματα του Qatargate, βρίσκεται στη φυλακή από τις 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο έρευνας του μεγαλύτερου σκανδάλου στις Βρυξέλλες. 

Ο Παντσέρι συνεργάστηκε με τις βέλγικες αρχές, προκειμένου να πέσει στα μαλακά, δίνοντας πλήρεις και ειλικρινείς πληροφορίες, με την υπεράσπιση να επιμένουν στο γεγονός ότι πάσχει από κατάθλιψη, γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι ψυχίατροι της φυλακής. Επιπλέον, εστίασαν στο πρόβλημα στα μάτια, που έπαιξε κι αυτό καθοριστικό ρόλο για την ελευθερία του.

Στις φυλακές του Χάρεν παραμένει η Εύα Καϊλή

Σε αντίθεση με τον Αντόνιο Παντσέρι και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι (ο σύντροφος της Καϊλή), η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, παραμένει στις φυλακές του Χάρεν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Σοσιαλδημοκράτη συνάδελφο της, Μαρκ Ταραμπέλα, που κρατείτο στις φυλακές Marche-en-Famenne.

Μετά από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες να αποφυλακισθεί, εντός του Απριλίου το προδικαστικό συμβούλιο θα επανεξετάσει εκ νέου το αίτημα της Εύας Καϊλή για αποφυλάκιση. Η ίδια εξακολουθεί να δηλώνει κατηγορηματικά αθώα, ενώ δίνει μάχη για να φωτιστεί πλήρως η υπόθεση. 

Την ίδια ώρα, μετά την απόφαση για τον Παντσέρι, ο Βέλγος δικηγόρος της Καϊλή, Σβεν Μαρί, είναι πυρ και μανία περνώντας γρήγορα στην αντεπίθεση. Σύμφωνα με τα βελγικά ρεπορτάζ, η υπερασπιστική γραμμή της Εύας Καϊλή, θεωρεί πρόκληση ότι οι Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφεραν να αποφυλακιστούν με «βραχιολάκι», ενώ αντίθετα, οι Εύα Καϊλή και Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος είχε συλληφθεί αργότερα, είναι οι μόνοι που παραμένουν προφυλακισμένοι.

Ο Σβεν Μαρί αναμένεται, μάλιστα, να είναι ιδιαίτερα σκληρός και προκλητικός στην ακρόαση της Μεγάλης Πέμπτης.