Στους νέους κύκλους εκπαίδευσης στις Αφροαμερικανικές Σπουδές της Φλόριντα θα διδάσκονται οι μαθητές των δημόσιων σχολείων μερικά από τα υποτιθέμενα… οφέλη της δουλείας!

Ο πόλεμος του Ron DeSantis κατά των woke κινημάτων στα σχολεία έφτασε σε επικίνδυνα όρια για ακόμη μία φορά την Τετάρτη, καθώς το State of Education Board της Φλόριντα ενέκρινε νέα προγράμματα Αφροαμερικανικών Σπουδών όπου, μεταξύ άλλων, οι μαθητές των δημόσιων σχολείων θα διδάσκονται μερικά από τα υποτιθέμενα… οφέλη της δουλείας.

Αυτό φυσικά προκάλεσε την αντίδραση των εκπαιδευτικών που θεωρούν ότι με αυτή την κίνηση ο Κυβερνήτης οδηγεί την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω.

«Ο Κυβερνήτης DeSantis επιδιώκει να χτίσει μια πολιτική ατζέντα που εγγυάται ότι θα τοποθετήσει τους καλούς ανθρώπους τον ένα αντιμέτωπο του άλλου, ενώ στην ουσία εξαπατά τα παιδιά μας», είπε ο Andrew Spar, πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών της Φλόριντα, σε μια δήλωση που αντιτίθεται στο νέο οδηγό σπουδών των Αφροαμερικανικών Σπουδών. «Τα παιδιά μας αξίζουν να διδάσκονται την πλήρη αλήθεια της αμερικανικής ιστορίας, να γνωρίζουν το καλό και το κακό».

Οι μαθητές της Φλόριντα ωστόσο είναι πολύ πιθανό αυτό να μην το διδαχθούν, από την στιγμή που βάσει όσων αποφασίστηκαν την Τετάρτη, σε μία εκπαιδευτική ενότητα σχετική με τη δουλεία θα διδαχθούν ότι «οι σκλάβοι ανέπτυξαν δεξιότητες, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το προσωπικό τους όφελος».

Σε άλλη ενότητα για την «Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και μετά», μια περίοδο που ταυτίζεται με τον Jim Crow και τη συνήθη λευκή τρομοκρατία στις μαύρες κοινότητες, οι νέοι κανόνες υπαγορεύουν ότι οι μαθητές πρέπει να διδάσκονται για «πράξεις βίας που διαπράττονταν εις βάρος των Αφροαμερικανών αλλά και από Αφροαμερικανούς», κάτι που, όπως επεσήμανε η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κράτους Geraldine Thompson, εντάσσει γεγονότα όπως η σφαγή του Ocoee, σε «περιστατικά βίας που προκλήθηκαν από τους Αφροαμερικανούς».

«Στην ουσία ενοχοποιεί τα θύματα», είπε ο Thompson, ο οποίος, όπως σημειώνει η «The Washington Post», βοήθησε να ψηφιστεί ένας νόμος του 2020 που απαιτεί από τα σχολεία της Φλόριντα να διδάσκουν για τη σφαγή του Ocoee το 1920, κατά την οποία ένας λευκός όχλος σκότωσε δεκάδες μαύρους κατοίκους του Ocoee της Φλόριντα, την ημέρα των προεδρικών εκλογών.

(Ο Manny Diaz, επίτροπος εκπαίδευσης της Φλόριντα, επαίνεσε τις αλλαγές, λέγοντας ότι «είναι προς την κατεύθυνση για να αποτελέσουν τη βάση για την εκπαίδευση και σε άλλες πολιτείες»).

Τα προγράμματα σπουδών αποφασίστηκαν καθώς ο DeSantis, υποψήφιος για την προεδρία των Ρεπουμπλικάνων για το 2024, κλιμακώνει τον πόλεμό του κατά της λεγόμενης εκπαίδευσης «wοke», με δράσεις όπως απαγορεύσεις βιβλίων, την απόρριψη ενός μαθήματος αναβάθμισης των Αφροαμερικανικών Σπουδών και την ψήφιση του νόμου Stop WOKE, που απαγορεύει την διδασκαλία υλικού που θα μπορούσε να κάνει κάποιον να αισθάνεται «ενοχή, αγωνία ή οποιαδήποτε μορφή ψυχολογικού στρες».

Η ανησυχία του βέβαια για το ενδεχόμενο εκδήλωσης «άγχους» των φοιτητών της Φλόριντα, δεν φαίνεται να επεκτείνεται στους μαύρους μαθητές, που θα κληθούν να διδαχθούν για το υποτιθέμενο «όφελος» της σκλαβιάς, ούτε φαίνεται να επεκτείνεται στα LGBTQ παιδιά και τις οικογένειές τους, που έχουν επίσης στοχοποιηθεί στον «πόλεμό» του.

Ο DeSantis επέκτεινε τον νόμο του «Don’t Say Gay» φέτος και το συμβούλιο της Φλόριντα ψήφισε την Τετάρτη για κανόνες που οδηγούν σε πιο οριακά σημεία την κατάσταση, με κανόνες, όπως αυτόν που απαγορεύει στους δασκάλους να ρωτούν τους μαθητές με ποια αντωνυμία προτιμούν να τους απευθύνονται.

Ο Diaz είπε ότι η κίνηση αυτή θα προστατεύσει τα παιδιά από «ανεπιθύμητες επιρροές και κατήχηση», επαινώντας τον DeSantis, τους νομοθέτες και το διοικητικό συμβούλιο για αυτό που περιέγραψε σε μια δήλωση ως «αταλάντευτη δέσμευσή τους για την υγεία, την ευημερία και την ασφάλεια των μαθητών μας». Ωστόσο, όπως αντέκρουσαν οι επικριτές, οι κανόνες συμβάλλουν στην κλιμάκωση του «“πόλεμου” χρησιμοποιώντας πολιτικά κίνητρα εις βάρος των γονέων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών» στη Φλόριντα.

«Οι μαθητές μας αξίζουν τάξεις όπου όλες οι οικογένειες αντιμετωπίζονται με τον σεβασμό που τους αξίζει και όλοι οι νέοι είναι ευπρόσδεκτοι», δήλωσε η Jennifer Solomon, της Επιτροπής για την Ισότητα και την Υποστήριξη των Οικογενειών και συμπλήρωσε: «Αντίθετα, η διοίκηση DeSantis συνεχίζει να τοποθετεί το κράτος εναντίον μας».

«Σταματήστε να μετατρέπετε τις τάξεις των παιδιών μας σε πεδία πολιτικών μαχών για να πετύχετε ευτελείς στόχους», συνέχισε ο Solomon.

Αλλά ο DeSantis, φυσικά, δεν δείχνει καμία διάθεση υπαναχώρησης: ο αδυσώπητος πολιτιστικός του πόλεμος τον βοήθησε να αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο και τον οδήγησε στην υποψηφιότητα για την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

«Κάναμε την πολιτεία της Φλόριντα τον τόπο που το woke κίνημα αργοσβήνει», δήλωσε ο ίδιος σε μια πρόσφατη προεκλογική εκδήλωση.

«Και τώρα, είναι αποστολή μας ως Αμερικανοί να διασφαλίσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2025… θα θάψουμε τη woke ιδεολογία στον σκουπιδότοπο της ιστορίας, εκεί που ανήκει».