Τουλάχιστον 820 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 329 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Μαρόκο τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές και σκορπώντας τον πανικό στο Μαρακές και άλλες πόλεις, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Έλληνας περιγράφει την στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος

Την συγκλονιστική στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος στο Μαρόκο περιγράφει στην ΕΡΤ Έλληνας που βρισκόταν στο Μαρακές.

20 Έλληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές έζησαν τον μεγάλο φονικό σεισμό στο Μαρόκο χθες το βράδυ. «Στο σύνολο τους είναι καλά στην υγεία τους» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου των Γεωπάρκων και διευθυντής του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Λέσβου, το οποίο εκπροσωπείται στο Μαρόκο με πέντε ειδικούς επιστήμονες.

Για το συνέδριο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO βρίσκονται στο Μαρακές 1500 σύνεδροι από 50 χώρες και σήμερα Σάββατο ήταν η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου.

«Όλη τη νύχτα προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους λέει ο κ. Ζούρος, και φαίνεται ότι όλοι είναι καλά».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ζούρου «την ώρα του σεισμού σύνεδροι συμμετείχαν σε επίσημο δείπνο στο ισόγειο νεόδμητης οικοδομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρακές. Πραγματικά νιώσαμε τον σεισμό με ιδιαίτερη ένταση. Η αίσθηση του σεισμού ήταν τρομακτική».

Μιλούν για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει ποτέ το Μαρόκο

Χαρακτηριστικός είναι και οι σειρήνες που ηχούν κινητοποιώντας τους πολίτες, οι οποίοι τρέχουν  έξω στον δρόμο. 

Ο αριθμός των θυμάτων είναι 820 ενώ οι Αρχές θεωρούν βέβαιο ότι θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί,  οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα 5 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες, λένε, ότι δεν επίκειται τσουνάμι.

Από τον καταστροφικό σεισμό, που ισοπέδωσε την ιστορική πόλη του Μαρακές, έχει επηρεαστεί σοβάρα η ηλεκτροδότηση και σε πολλά σημεία είναι χωρίς ρεύμα αλλά και ίντερνετ με αποτέλεσμα οι επικοινωνίες να είναι δύσκολες.

Πολίτες της χώρας, μαρτυρούν ότι δεν είναι συνηθισμένοι σεισμοί τέτοιου μεγέθους και δηλώνουν τρομοκρατημένοι. «Ήταν ένα εφιαλτικό βράδυ» αναφέρει και προσθέτει πως ο σεισμός ήταν ξαφνικός και καταστροφικός.

Την ίδια ώρα, σεισμολόγοι αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς του αιώνα. Δεκάδες είναι τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, ειδικότερα στην παλιά πόλη του Μαρακές.

Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Για την φροντίδα τους, μάλιστα, γίνεται έκκληση για αιμοδοσία καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες στα νοσοκομεία.

Οικογένεια εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια

Σε πόλη της επαρχίας Αλ Χαούζ, επίκεντρο του σεισμού, μια οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη στα συντρίμμια, αφού κατέρρευσε το σπίτι της.

Εκτός από το Μαρακές, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα, την Αγκαντίρ και την Εσαουίρα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Πολλοί άνθρωποι στις πόλεις αυτές βγήκαν στους δρόμους, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν τα σπίτια τους.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται συντρίμμια σπιτιών στους δρόμους του Μαρακές, αλλά και αυτοκίνητα πλακωμένα από πέτρες. Σε άλλες εικόνες φαίνεται ένα κομμάτι ενός μιναρέ στην διάσημη πλατεία Τζεμάα ελ Φνα, στη Μεδίνα του Μαρακές, να έχει καταρρεύσει, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους.

Το περιφερειακό κέντρο αιμοδοσίας της πόλης ζήτησε από τους πολίτες να προσφέρουν σήμερα αίμα για τους τραυματίες.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2004 σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.

Στις 29 Φεβρουαρίου 1960 σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.