Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από τους ισχυρούς σεισμούς στο Αφγανιστάν το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο διαχείρισης καταστροφών, οι νεκροί ανέρχονται σε 2.053, οι τραυματίες σε 9.240, ενώ 1.328 σπίτια έχουν καταστραφεί.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με χθες, όταν ο ΟΗΕ έδωσε έναν προκαταρκτικό αριθμό 320 ατόμων.

Ο σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών έπληξε τα δυτικά της χώρας, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το επίκεντρο ήταν περίπου 25 μίλια βορειοδυτικά της πόλης Χεράτ. Ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί, μεγέθους 6,3, 5,9 και 5,5 βαθμών, ανέφερε το USGS.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται για εκατοντάδες πολίτες για τους οποίους υπάρχει φόβος ότι θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια.

Ο Αμπντούλ Ραϊάντ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πληροφοριών και Πολιτισμού του Αφγανιστάν, απηύθυνε έκκληση για επείγουσα βοήθεια, ενώ βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν εκατοντάδες ανθρώπους στους δρόμους έξω από τα σπίτια και τα γραφεία τους στην πόλη Χεράτ.

Εκπρόσωπος της εθνικής αρχής για τις καταστροφές του Αφγανιστάν δήλωσε ότι τέσσερα χωριά στην περιοχή Ζέντα Τζαν στην επαρχία Χεράτ υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος των σεισμών.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένας άλλος ισχυρός σεισμός έπληξε το ανατολικό Αφγανιστάν σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 1.500. Ήταν ο φονικότερος στο Αφγανιστάν εδώ και δύο δεκαετίες.