Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στο Μαρόκο, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε απόψε πως οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 2.862, ενώ 2.562 είναι οι τραυματίες – πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός από τις αρχές στο Μαρόκο έκανε λόγο για 2.681 νεκρούς και 2.501 τραυματίες.

Στα ισοπεδωμένα από τον σεισμό χωριά στο Μαρόκο οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια, δίνοντας μια μάχη με τον χρόνο, καθώς οι νεκροί από την φονικότερη δόνηση των τελευταίων 60 ετών πλησιάζουν τους 2.900 και όσο περνούν οι ώρες αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.

Ομάδες διασωστών από την Ισπανία, τη Βρετανία και το Κατάρ ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις τοπικές υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να βρουν και να ανασύρουν ανθρώπους που θάφτηκαν στα χαλάσματα όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 6,8 βαθμών στην οροσειρά του Άνω Άτλαντα, σε απόσταση 72 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Μαρακές.

Πολλά κτίσματα κατέρρευσαν αμέσως, όπως τα πολυάριθμα, παραδοσιακά σπίτια από πλίνθους, πέτρα και ακατέργαστη ξυλεία, τα γραφικά κτίρια που τραβούσαν σαν μαγνήτης τους τουρίστες στον Άνω Άτλαντα. «Είναι δύσκολο να ανασύρουμε ζωντανούς ανθρώπους επειδή οι τοίχοι και τα ταβάνια μετατράπηκαν σε χώμα όπως έπεφταν, θάβοντας όποιον ήταν από κάτω, χωρίς να αφήνουν θύλακες αέρα», είπε ένας στρατιωτικός.

Οι πληγές που άφησε ο σεισμός στην πολιτιστική κληρονομιά στο Μαρόκο αρχίζουν πλέον να φαίνονται. Κτίρια στην Παλιά Πόλη του Μαρακές, που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, υπέστησαν ζημιές. Σημαντικές είναι οι ζημιές και στο Τέμενος Τίνμελ του 12ου αιώνα, σε μια απομονωμένη, ορεινή περιοχή, κοντά στο επίκεντρο.

Ο σεισμός αυτός είναι ο φονικότερος που έχει σημειωθεί στο Μαρόκο από το 1960, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι, και ο ισχυρότερος από το 1900.