Τουλάχιστον 320 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σειρά ισχυρών σεισμών που έπληξαν το δυτικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Το επίκεντρο του αρχικού σεισμού μεγέθους 6,3 ήταν 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, Χεράτ. Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών, ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).

Πλήθη κατοίκων εγκατέλειψαν κτίρια στην πόλη περίπου στις 11 π.μ. καθώς άρχισαν οι σεισμοί, που διήρκεσαν πάνω από μία ώρα. Υπήρξαν αναφορές για κατολισθήσεις και ανθρώπους που παγιδεύτηκαν κάτω από κτίρια, αναφέρει ο Guardian.

«Ήμασταν στα γραφεία μας και ξαφνικά το κτίριο άρχισε να τρέμει», δήλωσε ο 45χρονος κάτοικος της Χεράτ Μπασίρ Αχμάντ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Οι σοβάδες των τοίχων άρχισαν να πέφτουν και οι τοίχοι έπαθαν ρωγμές, κάποιοι τοίχοι και τμήματα του κτιρίου κατέρρευσαν».

«Δεν μπορώ να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου, οι συνδέσεις του δικτύου έχουν αποσυνδεθεί. Είμαι πολύ ανήσυχος και φοβισμένος, ήταν τρομακτικό», είπε.

Γυναίκες και παιδιά βγήκαν στους δρόμους, μακριά από ψηλά κτίρια, τις στιγμές μετά τον πρώτο σεισμό.

Ένας χάρτης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του USGS δείχνει επτά σεισμούς στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 5,9 21,7 μίλια βόρεια-βορειοδυτικά της Χεράτ, ενός σεισμού μεγέθους 6,3 50 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Ζιντάν Αν και ενός άλλου σεισμού μεγέθους 6,3 30 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά τηςΖιντάν Αν, η οποία είναι περίπου 52 χλμ. δυτικά της πόλης Χεράτ.

«Όλοι οι άνθρωποι είναι έξω από τα σπίτια τους», δήλωσε ο Σαμάντι. «Σπίτια, γραφεία και καταστήματα είναι όλα άδεια και υπάρχουν φόβοι για περισσότερους σεισμούς.

«Εγώ και η οικογένειά μου ήμασταν μέσα στο σπίτι μας, ένιωσα τον σεισμό».

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από κυβερνητικούς αξιωματούχους των Ταλιμπάν για πιθανές απώλειες ή ζημιές.

Οι τηλεφωνικές συνδέσεις ήταν εκτός λειτουργίας, προκαλώντας δυσκολίες στη λήψη ακριβών στοιχείων από τις πληγείσες περιοχές. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκατοντάδες ανθρώπους στους δρόμους έξω από τα σπίτια και τα γραφεία τους στην πόλη Χεράτ.

Η επαρχία Χέρτ συνορεύει με το Ιράν. Ο σεισμός έγινε αισθητός στις κοντινές επαρχίες Φαράχ και Μπαντί, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η χώρα πλήττεται συχνά από σεισμούς, ειδικά στην οροσειρά Χίντου Καν, η οποία βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση των τεκτονικών πλακών της Ευρασίας και της Ινδίας.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται ήδη στο έλεος μιας σκληρής ανθρωπιστικής κρίσης, με την ευρεία απόσυρση της ξένης βοήθειας από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το 2021.

* Φωτογραφία: Getty Images