Λευκός καπνός για Ουκρανία και Μολδαβία! Στη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ηχηρό και ελπιδοφόρο το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία». Με ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε: «Αυτή είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και δυναμώνει». O ίδιος επικαλέστηκε την προηγηθείσα ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ, που αναφέρεται στην έγκριση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σαρλ Μισέλ: «Θέλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία»

Εξερχόμενος της πολύωρης συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ ενημέρωσε ότι «θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις και τον Μάρτιο θα εκδοθεί έκθεση και με βάση αυτή θα λάβουμε απόφαση τον Μάρτιο».

«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, θέλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία», τόνισε ο Σάρλ Μισέλ υπογραμμίζοντας: «Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, είναι μια πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση και σήμερα και απόψε νομίζω στον λαό της Ουκρανίας – είμαστε στο πλευρό του και αυτή η απόφαση που έλαβαν τα κράτη μέλη είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ερωτηθείς πώς ελήφθη η απόφαση, δεδομένης της απειλής του Όρμπαν να ασκήσει βέτο στο πράσινο φως των διαπραγματεύσεων, αναφέρθηκε στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απαιτούν ομοφωνία για τέτοιου είδους αποφάσεις. Δουλέψαμε πολύ για να προστατεύσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ήταν σημαντικό κανένα κράτος μέλος να μην αντιταχθεί στην απόφαση και γι’ αυτό ήμασταν σε θέση να προβούμε σε αυτή την ανακοίνωση απόψε», τόνισε ο Σάρλ Μισέλ.

Παράλληλα, σε  μήνυμά του στο Χ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι το ανώτατο ευρωπαϊκό όργανο «χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία». Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι «η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης». «Ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας», είπε χαρακτηριστικά ο Σάρλ Μισέλ.

Το μήνυμα της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρετίζει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και σε μήνυμά της αναφέρει: «Περήφανοι που τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και χαρούμενοι για τους εταίρους μας». Η ίδια χαρακτήρισε την απόφαση ως «Μια στρατηγική απόφαση και μια ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της Ένωσης μας».

Η Μολδαβία γυρίζει σελίδα!

Με μήνυμά της η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού, σχολίασε: «Η Μολδαβία γυρίζει σήμερα μια νέα σελίδα με το πράσινο φως της ΕΕ για ενταξιακές συνομιλίες». «Νιώθουμε τη ζεστή αγκαλιά της Ευρώπης σήμερα. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την πίστη σας στο ταξίδι μας», υπογράμμισε προσθέτοντας: «Δεσμευόμαστε στη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να γίνουμε μέλος της ΕΕ». «Η Μολδαβία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση», καταλήγει στο μήνυμά της.

Πως εξηγεί την αποχώρησή του ο Βίκτορ Όρμπαν

Πάντως, προ ολίγου φανερά ενοχλημένος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν αποχώρησε από την αίθουσα, όπως σχολίασαν διπλωμάτες, παρόντες στη συνεδρίαση του ανώτατου ευρωπαϊκού οργάνου. Να σημειωθεί ότι ο Όρμπαν επιχειρούσε με κάθε τρόπο να μπλοκάρει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. και ως κίνηση συμβιβασμού είχε προτείνει να ξεκινήσει ο διάλογος με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις ευρωεκλογές.

Προκειμένου να εξηγήσει την αποχώρησή του από την αίθουσα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν είπε: «Η Ουγγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτή την κακή απόφαση».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ, ο Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ. «Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο είναι παράλογη υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο Ούγγρος ηγέτης.

«Η Ουγγαρία δεν τροποποιεί τη θέση της», υπογράμμισε ο Βίκτορ Όρμπαν, προσθέτοντας ότι «τα άλλα 26 κράτη μέλη επέμειναν να κάνουν το βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία». «Γιαυτό, η Ουγγαρία αποφάσισε ότι οι 26 μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο, ενώ η ίδια έμεινε μακριά από την απόφαση», τόνισε ο Βίκτορ Όρμπαν.

Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με την τροποποίηση του προϋπολογισμού».

Photo credits: Shutterstock