Μια μέρα μετά την πανηγυρική υποστήριξη των αρχηγών των κρατών – μελών της Ε.Ε. στην Ουκρανία, πλην του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, που αποχώρισε από την αίθουσα της συνεδρίασης για να εξασφαλιστεί η ομοφωνία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ενημέρωσε για την επί της αρχής έγκριση της οικονομικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Σε υψηλούς τόνους η αντίδραση Όρμπαν. «Δεν επιτρέψαμε να χαριστούν τα χρήματα των Ούγγρων», είπε χαρακτηριστικά εξερχόμενος της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Σαρλ Μισέλ: Πολύ καλά ισορροπημένη η οικονομική στήριξης της Ουκρανίας

Ο Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. ως «ιστορική» , δεδομένης της απόφασης να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Φωτογραφίζοντας, μάλιστα, την αρνητική στάση Όρμπαν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ο Σαρλ Μισέλ υποστήριξε ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας έχει ήδη μεταμορφώσει το μπλοκ».

«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η διεύρυνση είναι επένδυση στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στην ευημερία. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα που στέλνουμε στους Ευρωπαίους πολίτες μας και που στέλνουμε στους πολίτες των υποψήφιων χωρών και στον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ. Σημείωσε, επίσης, ότι «26 από τα 27 κράτη μέλη υποστήριξαν την προτεινόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού και ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος κορυφής το επόμενο έτος για να προσπαθήσουν να τους φέρουν όλους μαζί».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μιλώντας για την οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία, υποστήριξε πως: «Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ‘πολύ καλά ισορροπημένη’», πράγμα που «δείχνει τη δέσμευση για στήριξη της Ουκρανίας» και ταυτόχρονα «λαμβάνει υπ’ όψιν προτεραιότητες όπως η μετανάστευση και η άμυνα». «Είμαι εξαιρετικά βέβαιος και αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας για στήριξη της Ουκρανίας με οικονομικά μέσα», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αναζητούμε λειτουργική λύση για την Ουκρανία

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως «πρώτη προτεραιότητα» την Ουκρανία, προσδοκώντας να εξασφαλιστεί μια «λειτουργική λύση» για τον προϋπολογισμό μετά την παρεμπόδιση της βοήθειας προς την Ουκρανία από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «οι χθεσινές αποφάσεις δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί την υπόσχεσή της». «Σε έναν κόσμο που συγκλονίζεται από πολλαπλές κρίσεις, είναι μια επένδυση στη σταθερότητα, είναι μια επένδυση στην ασφάλεια της ηπείρου μας, αλλά φυσικά είναι επίσης μια επένδυση στην ευημερία της ηπείρου μας και είναι μια μεγάλη επένδυση σε δημοκρατίες που στέκονται όρθιες και ενωμένες», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας για την προτεινόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «ο τρέχων μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός, ο οποίος εκτείνεται από το 2021 έως το 2027, σχεδιάστηκε πριν από τις τρέχουσες κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». «Η πρώτη προτεραιότητα είναι η Ουκρανία, ακολουθούμενη από τη μετανάστευση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της ανθρωπιστικής κρίσης», τόνισε. Επισήμανε, πάντως, ότι 26 χώρες συμφώνησαν με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι. «Αυτό είναι ένα καλό αποτέλεσμα», είπε, σημειώνοντας, όμως, ότι «απαιτούνται σκληρές επιλογές».

Photo credits: Shutterstock