Το απόλυτο χάος επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία, στον απόηχο των διαδηλώσεων και των απεργιακών κινητοποιήσεων, για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που θέλει να περάσει ο Εμανουέλ Μακρόν και την αύξηση των ορίων από τα 62 στα 64 έτη.

Οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στο Παρίσι, τείνουν να βγουν εκτός ελέγχου, με δεκάδες τραυματίες και από τις δύο πλευρές και περιουσίες να χάνονται στις φλόγες.

Αίσθηση προκαλεί βίντεο από τα κοινωνικά δίκτυα το οποίο αναπαρήχθη από το πρακτορείο Reuters κι εικονίζει τη στιγμή που αστυνομικοί ρίχνουν αναίσθητο έναν άντρα, ο οποίος εμφανίζεται αιμόφυρτος στην άσφαλτο.

Ο εισαγγελέας θα εξετάσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκαν οι δύο διαδηλωτές που ήταν παρόντες την ημέρα της κινητοποίησης στην περιοχή Sainte-Soline πριν πέσουν σε κώμα.

Την ίδια ώρα η οικογένεια του ενός τραυματισμένου κατέθεσε μήνυση το βράδυ της Δευτέρας στην εισαγγελία του Niort για «απόπειρα φόνου» και «παρεμπόδιση διάσωσης».

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την υπέρμετρη χρήση βίας έναντι των διαδηλωτών.

«Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που είχαν ως στόχο τις δυνάμεις της τάξης» ανέφερε η Επίτροπος στην ανακοίνωσή της. «Όμως οι σποραδικές βίαιες ενέργειες ορισμένων διαδηλωτών ή άλλες αξιόμεμπτες πράξεις από άλλα άτομα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν επιτρέπεται να δικαιολογούν την υπερβολική χρήση βίας από τους κρατικούς παράγοντες. Οι πράξεις αυτές δεν αρκούν επίσης για να στερηθούν οι ειρηνικοί διαδηλωτές το δικαίωμά τους στο συνέρχεσθαι.

Επαφίεται στις αρχές να επιτρέψουν την αποτελεσματική άσκηση αυτών των ελευθεριών, προστατεύοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαδηλώσεις αυτές από την αστυνομική βία και από τα βίαια πρόσωπα που δρουν εντός ή στο περιθώριο των συγκεντρώσεων», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις που έκανε η Μιγιάτοβιτς.