Οι πυροβολισμοί και οι ανταλλαγές πυρών σε συμμορίες που μαστίζουν τις μεγαλύτερες πόλεις στη Σουηδία έχουν εξαπλωθεί σε πιο ήσυχα προάστια και πόλεις, κλονίζοντας τη φήμη της ως ασφαλούς και ειρηνικού έθνους.

Μισή ώρα βόρεια του κέντρου της Στοκχόλμης, το Upplands-Bro διαθέτει παραλίμνια κλαμπ με βάρκες, χάλκινες ξύλινες βίλες και διαμερίσματα που πλαισιώνονται από πεύκα και έλατα. Όμως, ένα 14χρονο αγόρι βρέθηκε νεκρό σε ένα δάσος εδώ τον Αύγουστο, και από τον Ιανουάριο υπήρξαν αρκετοί πυροβολισμοί με στόχο σπίτια και διαμερίσματα.

«Είναι απαίσιο. Έχουμε ξυπνήσει από εκρήξεις στη γειτονιά και είναι τρομακτικό», λέει η 42χρονη Anna Petterson, η οποία ζει στο Bro και έχει τρία παιδιά. «Είναι κάτι που γνωρίζουμε καλά και φοβόμαστε». Η Σουηδία είναι ένα ευρωπαϊκό hotspot για πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς που σχετίζονται με συμμορίες για αρκετά χρόνια.

Αλλά πρόσφατα η βία έχει μετατοπιστεί πέρα ​​από τις αστικές περιοχές με χαμηλό εισόδημα και η αστυνομία λέει ότι ένας λόγος είναι ότι τα μέλη συμμοριών στοχεύουν όλο και περισσότερο τους συγγενείς των αντιπάλων. Οι ντετέκτιβ υποπτεύονται ότι ορισμένες από τις πιο πρόσφατες βιαιοπραγίες στη Σουηδία έχουν οργανωθεί από εγκληματικούς ηγέτες με έδρα σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Σερβίας.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε πυροβολισμούς μέχρι στιγμής το 2023, ενώ έχουν σημειωθεί περισσότερες από 140 εκρήξεις. Πέρυσι, περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ένοπλη βία, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί.

Σουηδία: Η εξάπλωση της βίας των συμμοριών καταστρέφει την ειρηνική εικόνα της χώρας

Το εμπόριο όπλων ανάμεσα στα γκέτο στη Σουηδία

«Αυτό που ξεκίνησε ως ένοπλη βία μεταξύ νεαρών συμμοριών που προσπαθούσαν να υπερασπιστούν την επικράτειά τους μετατράπηκε σε φαύλο κύκλο διακίνησης πυροβόλων όπλων και βίας με όπλα», εξηγεί ο Nils Duquet, ερευνητής πυροβόλων όπλων με έδρα το Φλαμανδικό Ινστιτούτο Ειρήνης στις Βρυξέλλες. «Οι συμμορίες έχουν επίσης ωριμάσει και δεν είναι πλέον απλώς οι εγκληματίες του δρόμου, αλλά συχνά συνδέονται και με εγκληματίες ανώτερου επιπέδου».

Μεταξύ των νεκρών είναι και αθώοι περαστικοί. Τον Σεπτέμβριο, ένας 70χρονος άνδρας και ένας άλλος άνδρας ηλικίας 20 ετών σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς σε παμπ στο Sandviken στην κεντρική Σουηδία και ένας νέος δάσκαλος, 24 ετών, σκοτώθηκε σε έκρηξη λίγο έξω από την πανεπιστημιακή πόλη της Ουψάλα.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson έδωσε μια σπάνια εθνική ομιλία παραδεχόμενος ότι «καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη» δεν βίωνε τέτοια κατάσταση και υποσχέθηκε αυστηρότερες ποινές για θανατηφόρα βία.

Η Evin Cetin, συγγραφέας και δικηγόρος που έχει εκπροσωπήσει έφηβους θύματα πυροβολισμών και υπόπτους, λέει ότι αγόρια από 13 ή 14 ετών στρατολογούνται από συμμορίες, συχνά μέσω υποσχέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για χρήματα και επώνυμων ρούχων.

«Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις δικές τους τσάντες όχι για να κουβαλούν βιβλία, αλλά κουβαλούν τις αγορές ναρκωτικών στη Σουηδία στους ώμους τους», λέει στο BBC σε μια επίσκεψη στο Upplands-Bro, μέρος μιας εθνικής περιοδείας σχολείων σε περισσότερες από δώδεκα περιοχές που επηρεάζονται από εγκλήματα συμμοριών. Άλλοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οργανώνοντας περιπολίες σε περιοχές που πλήττονται από τα ναρκωτικά και τη βία.

«Το ότι βγαίνουμε έξω και κυκλοφορούμε κουβεντιάζοντας με τα παιδιά και τους νέους μας – αυξάνει την ασφάλεια», λέει ο Libaane Warsame, κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής βόλτας στο Jarva, στη βόρεια Στοκχόλμη, ένα υγρό, θυελλώδες βράδυ της Παρασκευής.

Το Jarva μοιάζει με πολλά σουηδικά προάστια, με καλοδιατηρημένες πολυκατοικίες, λίγα καταστήματα και ένα κοντινό δάσος. Η κύρια διαφορά είναι ότι είναι πιο πολυπολιτισμική από πολλές γειτονιές και έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη Στοκχόλμη. Ο κ. Warsame άρχισε να περιπολεί στους δρόμους αφού ο 19χρονος γιος του – ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία δεν ανήκε σε συμμορία – σκοτώθηκε σε πυροβολισμούς τον Δεκέμβριο του 2020.

«Είναι δύσκολο για τους νέους να κάθονται στο σπίτι για ώρες χωρίς κανένα εισόδημα, καμία δουλειά. Έτσι βγαίνουν έξω και στέκονται τριγύρω και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να στρατολογηθούν». Διαχειρίζεται επίσης μια οργάνωση που υποστηρίζει οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε θανατηφόρα βία.

Φέτος δεν υπήρξαν θανατηφόροι πυροβολισμοί στη Jarva, αλλά πολλοί ντόπιοι λένε ότι παραμένουν οργισμένοι. «Δεν έχω βγει τόσο αργά… γιατί δεν θέλω να ανησυχώ τη μαμά μου», λέει η Gizem Kuzucu, 17 ετών. Περνά συχνά τα βράδια της μελετώντας στο Framtidens Hus, ένα κέντρο νεολαίας, και λέει ότι κανένας από τους φίλους της δεν είχε πρόβλημα με το νόμο. Όμως έχει εκτεθεί στο έγκλημα στα social media.

«Έχω δει πολλά βίντεο στο TikTok, στα οποία άνθρωποι μιλούν για έγκλημα. Είναι σαν να λένε «ακολουθήστε με στο Instagram, θα δημοσιεύσω σαν ράπερ που σκοτώθηκε». Ένας άλλος έφηβος στο κέντρο νεολαίας, ο Libaan, λέει ότι μεγάλωσε κοντά σε μεγαλύτερους εγκληματίες και «διέπραξε μερικά εγκλήματα» όταν ήταν νεότερος.

«Τα παιδιά εδώ, είναι πραγματικά, πολύ άσχημα μεταξύ τους. Δεν ξέρουν πώς να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, οπότε αυτό που κάνουν αντ ‘αυτού είναι να ξεσπούν», λέει ο 18χρονος Libaan με την εργάτρια για νέους Ellen Samuelsson στη Στοκχόλμη.

Σουηδία: Η εξάπλωση της βίας των συμμοριών καταστρέφει την ειρηνική εικόνα της χώρας

Το έργο της Σουηδικής αστυνομίας

Η σουηδική αστυνομία δεν χαρτογραφεί επί του παρόντος τις εθνικότητες των μελών συμμοριών, αλλά έρευνα για το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος το 2021 έδειξε ότι νέοι που γεννήθηκαν στη Σουηδία από δύο γονείς από το εξωτερικό υπερεκπροσωπούνται ως ύποπτοι σε υποθέσεις δολοφονιών και ληστειών.

Η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, που εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2022, πιστεύει ότι η αύξηση της βίας των συμμοριών τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία συνδέεται άμεσα με τις προηγούμενες μεταναστευτικές πολιτικές της χώρας. Μέχρι το 2016, η Σουηδία είχε έναν από τους πιο γενναιόδωρους νόμους για το άσυλο στην Ευρώπη. «Μπορούμε τώρα να δούμε ότι το «έξω» και η έλλειψη ενσωμάτωσης, σε συνδυασμό με το εμπόριο ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα δημιουργεί αυτό το πολύ, πολύ τοξικό μείγμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Tobias Billstrom στο BBC τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση στη Σουηδία θέλει να καταστήσει δυσκολότερο για τους μετανάστες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και να καταστήσει υποχρεωτική την προσχολική φοίτηση για παιδιά με δύο αλλοδαπούς γονείς σε ορισμένες περιοχές, προκειμένου να βελτιώσει τις δεξιότητες στη σουηδική γλώσσα. Νωρίτερα φέτος, έγινε αδίκημα η στρατολόγηση παιδιών για συμμετοχή σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Σουηδία: Η εξάπλωση της βίας των συμμοριών καταστρέφει την ειρηνική εικόνα της χώρας

Οι ζώνες στάσης και αναζήτησης πρόκειται να εισαχθούν στις αρχές του 2024 και οι υπουργοί θέλουν να διπλασιάσουν τις ποινές φυλάκισης για αδικήματα, όπως εγκλήματα με όπλα και εκρήξεις.

Στο κρατικά χρηματοδοτούμενο Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος, η ερευνήτρια Klara Hradilova-Selin πιστεύει ότι η αντιμετώπιση του εγκλήματος των συμμοριών «έπρεπε να ήταν πιο σημαντικό ζήτημα νωρίτερα» για προηγούμενους συνασπισμούς τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

«Υπάρχουν συνάδελφοί μου που στην πραγματικότητα προειδοποιούσαν πριν από δεκαετίες για αυτού του είδους την εξέλιξη της αυξανόμενης περιθωριοποίησης στις υποβαθμισμένες περιοχές».

Οι ανησυχίες για το πώς οι συγκρούσεις συμμοριών επηρεάζουν τη διεθνή εικόνα της χώρας αυξάνονται επίσης. «Η Σουηδία θεωρούνταν πάντα μια εξαιρετικά ασφαλής χώρα. Ίσως μια από τις κορυφαίες ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Και αυτή η εικόνα καταρρέει», λέει η Hradilova-Selin. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα για το Εμπορικό Επιμελητήριο της Στοκχόλμης, οκτώ στις 10 σουηδικές εταιρείες που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι θα γίνει πιο δύσκολο να προσελκύσουν ξένα ταλέντα, επενδύσεις και επισκέπτες λόγω της συνεχιζόμενης βίας.

Σουηδία: Η εξάπλωση της βίας των συμμοριών καταστρέφει την ειρηνική εικόνα της χώρας

Στο κέντρο νεότητας Framtidens Hus, προσφέρεται στους έφηβους η ευκαιρία να οδηγήσουν, να χορέψουν και να κάνουν podcast. Ο πρώην εγκληματίας Libaan λέει ότι θα ήθελε μια δουλειά που περιλαμβάνει το γράψιμο ή τη βοήθεια άλλων, αλλά πιστεύει ότι το μέλλον του εξαρτάται επίσης από το πώς του φέρονται άλλοι Σουηδοί. «Δεν αισθάνομαι ότι περιλαμβάνομαι στην κουλτούρα παρόλο που γεννήθηκα εδώ. Κάπως με βλέπουν σαν αυτό το παιδί του γκέτο που δεν έχει μέλλον».

Πηγή: BBC

*Photo Credits: Shutterstock