Η Σουηδία παλεύει με μια άνευ προηγουμένου αύξηση της βίας, με αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων. Η αύξηση της εγκληματικότητας αποδίδεται, σύμφωνα με διεθνή μέσα, στο διαβόητο εγκληματικό δίκτυο γνωστό ως Foxtrot.

Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει το πρόσφατο κύμα βίας με μια σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται μια συμμορία γνωστή ως «δίκτυο Foxtrot», η οποία έχει συγκλονιστεί από εσωτερικές διαμάχες και έχει διασπαστεί σε δύο αντίπαλες φατρίες.

Ο αρχηγός του Foxtrot, γνωστός ως «η κουρδική Αλεπού», καταζητείται διεθνώς από το 2020 και φέρεται να καταφεύγει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το bnn.network, το δίκτυο Foxtrot έχει τη φήμη για τη στρατολόγηση ανηλίκων. Πολλά παιδιά έχουν συνδεθεί με το αδίστακτο αυτό δίκτυο. Η «κουρδική Αλεπού», ο αρχηγός της ομάδας, αναφέρεται ότι είναι ένας από τους κορυφαίους εμπόρους ναρκωτικών της Σουηδίας.

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για τη σύλληψή του, όλες οι προσπάθειες να τον επαναφέρουν στη Σουηδία έχουν μέχρι στιγμής, αποτύχει.

Οι συγκρούσεις συμμοριών στη Σουηδία έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα την πρωτεύουσα, Στοκχόλμη. Η Foxtrot φέρεται να ανταγωνίζεται το λεγόμενο δίκτυο Dalen για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στη Στοκχόλμη και την περιοχή της Ουψάλα.

Φέτος, η Σουηδία σημείωσε ζοφερό ρεκόρ με 64 θανάτους από πυροβολισμούς μέσα σε ένα χρόνο. Μόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, καταγράφηκαν 30. Η χρήση ανήλικων αγοριών στις επιχειρήσεις της από τη συμμορία Foxtrot ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική.

Μια επίσημη κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2021 ανέφερε ότι τέσσερις σε κάθε εκατομμύριο κατοίκους πεθαίνουν σε πυροβολισμούς κάθε χρόνο στη Σουηδία – σε σύγκριση με 1,6 άτομα ανά εκατομμύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένα 13χρονο αγόρι, συνδεδεμένο με το δίκτυο Foxtrot, βρέθηκε πρόσφατα νεκρό, υπογραμμίζοντας την ανελέητη βαρβαρότητα της βίας.

Η Σουηδία βρίσκεται πολύ κοντά στην λήψη μίας πρωτοφανούς απόφασης προκειμένου να αντιμετωπίσει την εκρηκτική αύξηση της εγκληματικότητας. Σε διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι θα έχει εντός της ημέρας συνομιλίες με τον επικεφαλής των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και τον αστυνομικό διευθυντή για να συζητήσει τρόπους ανάσχεσης της βίας των συμμοριών μετά το κύμα των επιθέσεων που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ατόμων.

«Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε την Πέμπτη ο Κρίστερσον σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος. «Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο», είπε.

Στην συνέχεια ανέφερε πως «Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τη Σουηδία». Πρόσθεσε δε ότι «Μια 25χρονη γυναίκα πήγε για ύπνο χθες το βράδυ, ένα εντελώς συνηθισμένο βράδυ, αλλά δεν πρόλαβε να ξυπνήσει», είπε. «Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες, θα νικήσουμε τις συμμορίες», πρόσθεσε.

Η αστυνομία εκτιμά ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με εγκλήματα συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές στις μικρότερες πόλεις όπου το βίαιο έγκλημα αποτελούσε κατά το παρελθόν σπάνιο φαινόμενο. Το 2022, η Σουηδία κατέγραψε 391 περιστατικά με πυροβολισμούς, από τα οποία τα 62 ήταν θανατηφόρα.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι συμμορίες στη Σουηδία συχνά επιστρατεύουν εφήβους από φτωχές γειτονιές μεταναστών για να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους.