Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο τρίτο του ταξίδι στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία επέτρεψε την εξαγωγή περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και, αφού ανανεώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου για τους τέσσερις χειμερινούς μήνες, λήγει πλέον στις 18 Μαρτίου.

Για να πειστεί η Ρωσία να επιτρέψει στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα πέρσι τον Ιούλιο, συνήφθη επίσης μια τριετής συμφωνία στην οποία τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Ο Γκουτέρες πρόκειται να αναχωρήσει από το Κίεβο αύριο Τετάρτη και να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Πέμπτης. Δεν έχουν γνωστοποιηθεί άλλες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την επίσκεψη, την τρίτη – μετά από δύο ταξίδια τον Απρίλιο και τον Αύγουστο – στην εμπόλεμη χώρα μετά την εισβολή της από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.