«Τροποποιώντας» ένα παλιό meme, ο μεγιστάνας της Τεχνολογίας Ίλον Μασκ χλεύασε τον Ουκρανό πρόεδρο για τις επίμονες εκκλήσεις του για διεθνή οικονομική βοήθεια.

«Λάδι στη φωτιά» της έντασης που έχουν προκαλέσει μεταξύ του ίδιου και του Κιέβου παλαιότερες δηλώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποφάσισε να ρίξει ο Ίλον Μασκ, με μία νέα ανάρτησή του στο «Χ».

Το κοροϊδευτικό tweet του ιδιοκτήτη της πλατφόρμας περιλαμβάνει μια επεξεργασμένη με photoshop εικόνα του Ουκρανού προέδρου, με μια έκφραση αγωνίας στο πρόσωπό του και διογκωμένες φλέβες στο κούτελο και τον λαιμό.

«Όταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχεις ζητήσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε οικονομική βοήθεια» αναφέρει η λεζάντα της εικόνας, που αποτελεί τροποποίηση ενός πολύ γνωστού meme, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο περίπου μια δεκαετία πριν.

Ίλον Μασκ

Το αυθεντικό meme, που χρησιμοποιείται online για να εκφράσει άβολες καταστάσεις όπου κάποιος «ζορίζεται» να κρατηθεί από το να πει ή να κάνει κάτι, δείχνει έναν νεαρό με κατακόκκινο πρόσωπο που κάθεται δίπλα σε μια κοπέλα στην τάξη και συνοδεύεται από τη λεζάντα: «Όταν κάθεσαι δίπλα σε μια όμορφη συμμαθήτριά σου και προσπαθείς να μην αεριστείς».

Η ανάρτηση του Μασκ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο «X» και φυσικά δεν έμεινε αναπάντητη από το Κίεβο.

Ίλον Μασκ: Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι «παίζει» το παιχνίδι της Μόσχας

Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας απάντησε με το ίδιο νόμισμα στον μεγιστάνα της τεχνολογίας, προσθέτοντας το δικό του πρόσωπο στο εν λόγω meme.

«Όταν έχουν περάσει 5 λεπτά και δεν έχεις διασπείρει ρωσική προπαγάνδα», αναφέρει η λεζάντα της ανάρτησης, που κατηγορεί ουσιαστικά τον 52χρονο δισεκατομμυριούχο ότι «παίζει» το παιχνίδι της Μόσχας.

Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική απάντηση από την πλευρά του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της ουκρανικής βουλής, Ρουσλάν Στεφαντσούκ, εξαπέλυσε βολές κατά του Μασκ με δική του δήλωση, όπου ειρωνεύτηκε τον ιδιοκτήτη της SpaceX για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου τον Απρίλιο, «που μέσα σε 5 λεπτά τον βύθισε στα σκ@@α».

Σε πιο σοβαρό ύφος επέλεξε να απευθυνθεί στον μεγιστάνα της Τεχνολογίας η Μαριάνα Μπέτσα, πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Εσθονία.

Ίλον Μασκ

Η διπλωμάτης κατηγόρησε τον Μασκ για έλλειψη ενσυναίσθησης, υπενθυμίζοντάς του ότι Ουκρανοί πολίτες σκοτώνονται καθημερινά στη χώρα της εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Τον ισχυρισμό ότι ο 52χρονος διασπείρει προπαγάνδα της Ρωσίας μέσω της ειρωνείας του διατύπωσε και ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς άνθρωποι που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους βομβαρδισμούς δεν ακούνε τις κραυγές των παιδιών που χάνουν τους γονείς τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει προκαλέσει αρκετές φορές στο παρελθόν την ενόχληση του Κιέβου. Σε παλαιότερη τοποθέτησή του για τον πόλεμο εμφανιζόταν να προτείνει παραχώρηση εδαφών από τη μεριά της Ουκρανίας για την επίτευξη της ειρήνης, μια θέση που βρίσκει διαμετρικά αντίθετο το Κίεβο.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Μασκ είχε σχολιάσει σχετικά με την οικονομική βοήθεια που δίνουν οι ΗΠΑ στην ουκρανική κυβέρνηση: «Γιατί τόσο πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί και από τα δύο κόμματα νοιάζονται 100 φορές περισσότερα για τα ουκρανικά σύνορα απ’ ό,τι για τα αμερικανικά;».

Με πληροφορίες από Daily Mail