Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συναντηθεί με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ενώ θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι αναμένεται να επικεντρωθούν στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία ενόψει του χειμώνα, κυρίως με την ενίσχυση των αμυντικών της συστημάτων, προκειμένου να απωθεί τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον ενεργειακών υποδομών, και την αποστολή επιπλέον πυρομαχικών για να συνεχιστεί η ουκρανική αντεπίθεση.

Σε σχόλια στον Τύπο το πρωί της Τετάρτης, ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας μαζί με τον Στόλτενμπεργκ, είπε ότι το κύριο μήνυμά του προς τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ θα ήταν οι «προτεραιότητες για την Ουκρανία» για τον τρόπο που «θα επιβιώσει τον επόμενο χειμώνα».

«Χρειαζόμαστε κάποια υποστήριξη από τους ηγέτες. Γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα», επισήμανε.

Οι επιφυλάξεις

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επιφυλάξεις σχετικά με την παροχή όπλων μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία, από φόβους ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επίθεση σε ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι είναι απαραίτητοι για την προστασία των «πολύ συγκεκριμένων γεωγραφικών σημείων» της Ουκρανίας, όπως τα ενεργειακά δίκτυα ή οι λωρίδες διέλευσης για εξαγωγές σιτηρών.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρό αργότερα την Τετάρτη, είπε ότι θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες της χώρας του για ανοικοδόμηση μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Βέλγιο εκτιμάται ότι κατέχει σχεδόν τα δύο τρίτα των παγωμένων ρωσικών κεντρικών τραπεζών αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται πάντως για την δεύτερη επίσκεψη του Ζελένσκι στις Βρυξέλλες από την έναρξη της εισβολής, αφού συμμετείχε σε μια σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Φεβρουάριο σε μια επίσκεψη που έγινε πρωτοσέλιδο – κυρίως επειδή τα νέα για το ταξίδι διέρρευσαν αρκετές ημέρες πριν από την πραγματοποίησή του.

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images