Απευθυνόμενος στους 27 ηγέτες της ΕΕ μέσω βιντεοκλήσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να μην «πέσουν πάλι σε αμηχανία σήμερα» και να μην «προδώσουν» την πίστη του ουκρανικού λαού στην Ευρώπη. «Αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία μας», είπε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Είτε είναι καλή είτε κακή για εμάς, η ιστορία θα καταγράψει τα πάντα. Κάθε λέξη, κάθε βήμα, κάθε πράξη και απραξία. Ποιος πολέμησε για τι».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικό να μην πέσει η Ευρώπη πάλι σε αμηχανία σήμερα. Κανείς δεν θέλει να θεωρηθεί η Ευρώπη ως αναξιόπιστη. Ή ανίκανη να λαμβάνει αποφάσεις για τις οποίες είχε προετοιμαστεί».

Ο Ουκρανός ηγέτης διαβεβαίωσε ότι «το Κίεβο έχει κάνει τα δικά του προετοιμασία». «Συζητάμε για μια απόφαση που είναι υπεσχημένη», σημείωσε ο Ζελένσκι, για να προσθέσει: «Και δεν έχω ακούσει κανέναν αντίλογο γιατί δεν θα πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο που συμφωνήθηκε από όλη την Ευρώπη». Σημειωτέον ότι το περασμένο έτος, η Ουκρανία έλαβε σαφείς συστάσεις για το πώς να προχωρήσει.

Το φόβητρο του Πούτιν

«Έχουμε εγκρίνει τους καίριους νόμους. Όλοι εσείς – και το υπογραμμίζω: όλοι – γνωρίζετε καλά ότι εκπληρώσαμε κάθε υποχρέωση», διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι και παρακάλεσε την Ευρώπη να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

«Σας ζητώ σήμερα ένα μόνον πράγμα: Μην προδώσετε τον λαό μου και την πίστη του στην Ευρώπη», τόνισε ο Ζελένσκι και συνέχισε διερωτώμενος: «Εάν κανείς δεν πιστεύει στην Ευρώπη, τι θα διατηρήσει την εν ζωή Ευρωπαϊκή Ένωση;». «Οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν θα δουν κανένα όφελος εάν η Μόσχα λάβει άδεια από τις Βρυξέλλες υπό μορφή αρνητικής στάσης απέναντι στην Ουκρανία», τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης υπογράμμισε, μάλιστα, ότι: «Ο Πούτιν σίγουρα θα το χρησιμοποιήσει αυτό εναντίον σας προσωπικά και εναντίον όλης της Ευρώπης». «Μην του δώσετε αυτή την πρώτη και μοναδική νίκη της χρονιάς. Η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει, οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν και τα λόγια πρέπει να έχουν σημασία», τόνισε ο Ζελένσκι.

Η πρόταση χρηματοδοτικής στήριξης της Ουκρανίας

Οι ηγέτες εξετάζουν μια συμβιβαστική πρόταση για τη συμπλήρωση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η πρόταση, που φέρει σημερινή ημερομηνία και έχει στην διάθεσή του ο Guardian, περιλαμβάνει τα εξής:

50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027, με τη μορφή 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια.

2 δισ. ευρώ για την “υποστήριξη των κρατών μελών στη διαχείριση επειγουσών προκλήσεων και αναγκών που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, καθώς και σε εκείνα που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και για την εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο μόλις εγκριθεί”.

7,6 δισ. ευρώ για “τη βοήθεια στη διατήρηση της αποτελεσματικής συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της μετανάστευσης”, καθώς και για “τη συνέχιση των δράσεων που αναλήφθηκαν προηγουμένως μέσω του καταπιστευματικού ταμείου της ΕΕ για την Αφρική” και τη στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, της νότιας γειτονίας και της Αφρικής.

1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

9,1 δισ. ευρώ θα αναδιατεθούν για τις επείγουσες προτεραιότητες.

Συζητήσεις για την διεύρυνση της Ε.Ε.

Οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν σε συζητήσεις σχετικά με τη διεύρυνση και τις συστάσεις για τη διαπραγμάτευση της ένταξης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας και το καθεστώς υποψήφιας χώρας για τη Γεωργία.

Πηγές λένε ότι οι ηγέτες έχουν ήδη προχωρήσει σε συζήτηση για τη διεύρυνση, αφού πέτυχαν ευρεία συμφωνία μεταξύ των 27 για τον προϋπολογισμό, ή αλλιώς γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Αρνητική η στάση του Όρμπαν

Οι γνώστες λένε ότι τα «τσιμπήματα» στον προϋπολογισμό έχουν τώρα πάει στους «σερίφηδες», τους ανώτερους συμβούλους που θα μελετήσουν τις λεπτομέρειες για να βρουν συμφωνία. Το τελικό ερώτημα για το αν ο Βίκτορ Όρμπαν θα υποστηρίξει τον προϋπολογισμό για τη διευκόλυνση της Ουκρανίας ύψους 50 δισ. ευρώ δεν θα ληφθεί παρά μόνο μετά την απόφαση για τη διεύρυνση, καθώς και τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Οι σερίφηδες θα δουν αν μπορούν να βρουν περαιτέρω μειώσεις. «Οι σερίφηδες πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα και να έχουν πρόταση που θα αποστείλουν στους ηγέτες τους», δηλώνουν οι γνώστης των πραγμάτων. Λένε, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ισχυρίστηκε πως ο Ζελένσκι δεν χρειάζεται επιπλέον χρήματα μέχρι τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Photo credits: Shutterstock