Περίπου 4,4 εκατομμύρια γαλαξίες, που βρίσκονται δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, έχουν χαρτογραφηθεί από αστρονόμους, συμπεριλαμβανομένων και ενός εκατομμυρίων διαστημικών αντικειμένων που δεν είχαν εντοπιστεί πιο πριν.

Η πλειοψηφία αυτών των εν λόγω διαστημικών αντικειμένων είναι γαλαξίες που φιλοξενούν ογκώδεις μαύρες τρύπες ή ταχέως αναπτυσσόμενα νέα αστέρια. Επιπλέον, σύμφωνα με μια δήλωση από το Πανεπιστήμιο Durham στην Αγγλία, οι ανακαλύψεις περιλαμβάνουν και ομάδες μακρινών γαλαξιών και αστέρες που διαφέρουν σε φωτεινότητα.

Ένας τεράστιος όγκος δεδομένων αναλύθηκε από το τηλεσκόπιο χαμηλής συχνότητας Array, γνωστό ως LOFAR, το οποίο χρησιμοποιεί χαμηλές ραδιοσυχνότητες για να παρατηρεί περίπου το ένα τέταρτο του ουρανού του βόρειου ημισφαιρίου, με κάθε λεπτομέρεια.

Αυτή η λίστα δεδομένων είναι η δεύτερη από την έρευνα του LOFAR που δημοσιοποιείται και καλύπτει 13 φορές την περιοχή, η οποία καταγράφει τα ραδιοσήματα σχεδόν 300.000 γαλαξιών και άλλων διαστημικών αντικειμένων. Η ραδιοαστρονομία είναι ένας άλλος τρόπος αποκάλυψης των μυστικών του σύμπαντος, ιδιαίτερα των αντικειμένων που δεν μπορούν να φανούν με ορατά κύματα φωτός, όπως οι μαύρες τρύπες.

«Κάθε φορά που δημιουργούμε έναν χάρτη, οι οθόνες μας γεμίζουν με νέες ανακαλύψεις και αντικείμενα που δεν έχουν δει ποτέ πριν ανθρώπινα μάτια. Η εξερεύνηση των άγνωστων φαινομένων που λάμπουν στο ενεργητικό ραδιοσύμπαν είναι μια τόσο απίστευτη εμπειρία και η ομάδα μας είναι ενθουσιασμένη που μπορούν να δημοσιοποιηθούν αυτοί οι χάρτες», είπε στη δήλωση ο αστρονόμος Timothy Shimwell, συνεργάτης επιστήμονας στο ASTRON και στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν.

Αυτή η καταγραφή δεδομένων ήταν μόνο το 27% της συνολικής έρευνας, είπε ο Shimwell. «Αναμένουμε ότι θα οδηγήσει σε πολλές περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται οι μεγαλύτερες δομές στο σύμπαν, πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι μαύρες τρύπες, η φυσική που διέπει το σχηματισμό άστρων σε μακρινούς γαλαξίες και ακόμη και λεπτομερώς τις πιο θεαματικές φάσεις στη ζωή των αστεριών στον δικό μας Γαλαξία», είπε.

Για να χαρτογραφήσουν τα διαστημικά αντικείμενα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αλγόριθμους σε υπολογιστές υψηλής απόδοσης σε όλη την Ευρώπη για να επεξεργαστούν. Αυτό το κατόρθωμα της επεξεργασίας δεδομένων απαιτούσε υπολογιστική ισχύ ισοδύναμη με περίπου 20.000 φορητούς υπολογιστές.

Με πληροφορίες από CNN