Τι συμβαίνει όταν το δυναμικό αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Architects και η πρωτοπόρος ελληνική εταιρεία στον χώρο του real estate development Dimand ενώνουν τις δυνάμεις τους; Το πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό χώρο εργασίας με το όνομα Hub 26.

Ένα νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, πρόκειται να υλοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην βιομηχανικό και αναπτυσσόμενο δυτικό τμήμα της πόλης. Η επέμβαση φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη στην εξέλιξη της περιοχής με 15.600 τ.μ. νέων χώρων μελετημένων για να προσφέρουν διαφορετικές βιωματικές εμπειρίες και να φιλοξενούν κάθε νέα εκδοχή ενός περιβάλλοντος εργασίας.

Η ιδέα εμπνεύστηκε από την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ενσωματώνει τη μνήμη της βιομηχανικής εποχής, τα διαφορετικά ιστορικά επίπεδα που συνθέτουν το αστικό παλίμψηστο της πόλης και τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της ομίχλης που τακτικά την περιβάλλει.

Ο σχεδιασμός του Hub 26

Το Hub 26 ξεδιπλώνεται σε μια επιφάνεια σχήματος Γ επί της οδού 26ης Οκτωβρίου. Ο σχεδιασμός βασίζεται στην εξωστρέφεια και με εργαλείο τη διαφάνεια αποκαλύπτει τη θέα προς τη θάλασσα και το γύρω περιβάλλον. Οι κτιριακοί όγκοι πλαισιώνουν μια κεντρική πλατεία που γίνεται αφορμή για επαφή και συνύπαρξη.

Hub 26

Ο συμπαγής όγκος της Ζυθοποιίας Φιξ, που βρίσκεται απέναντι από το έργο, και η αυστηρή γεωμετρία των Σιλό γίνονται έμπνευση για τη βάση/ισόγειο τμήμα του κτιρίου. Μια ευρύχωρη στοά με ψηλά υποστυλώματα υποδέχεται τους επισκέπτες και τους οδηγεί στο εσωτερικό του.

Το εξωτερικό κέλυφος διαμορφώνεται με ειδικά κατασκευασμένα κεραμικά τούβλα, τα οποία τοποθετούνται σε τρισδιάστατο μοτίβο , δημιουργώντας εναλλάξ επιφάνεια αναφοράς και επιφάνεια διαφοροποίησης. Παράλληλα,προτείνονται πέντε χρωματισμοί τούβλων σε αποχρώσεις ανοιχτού κεραμιδί, σε διαβαθμισμένους τόνους. Η διαβάθμιση των οπτόπλινθων ξεκινά από σκούρα και σταδιακά ανοίγει, από τη βάση προς τη στέψη του κτιρίου. Ο αποχρωματισμός του κτιρίου προς τη στέψη μαζί με το ανάγλυφο, το οποίο μειώνεται προς τα πάνω, δημιουργούν την εντύπωση ότι το κτίριο αποσυντίθεται, όπως το περίγραμμα της πόλης μέσα στην ομίχλη. Ο καταπράσινος υπαίθριος χώρος με τους βαθμιδωτούς κήπους υποδέχεται τον επισκέπτη και προσφέρει μια νέα βιωματική εμπειρία για συναθροίσεις, εκδηλώσεις ή απλές συναντήσεις σε μια όαση ηρεμίας.

Η υγεία και η ευεξία αποτελούν κυρίαρχες επιδιώξεις στον σχεδιασμό του Hub 26. Ο σχεδιασμός των όψεων ευνοεί το φυσικό φως και την εναλλαγή του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι φυτεμένες επιφάνειες στα δώματα δημιουργούν ένα νέο μικροκλίμα και βελτιώνουν τις συνθήκες κατοίκησης στους επιμέρους χώρους.

Οι Divercity Architects συνδυάζουν στον σχεδιασμό του Hub 26 το όραμα, την υλικότητα και την αειφορία. Το έργο στοχεύει στην ενεργειακή πιστοποίηση LEED στο επίπεδο Gold. Το εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου αποτέλεσε αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας από την oμάδα των αρχιτεκτόνων και τοπικούς κατασκευαστές προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικά κεραμικά τεμάχια από ανακυκλωμένα υλικά. Ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νέα επιφάνεια να αποκτήσει την κατάλληλη υφή, απόχρωση και πατίνα στο πέρασμα του χρόνου αλλά και να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές ανάκλασης του φωτός.

Το Hub 26 γίνεται αφορμή για νέους τρόπους επαφής και συνύπαρξης σε ένα σύγχρονο χώρο εργασίας και η ευκαιρία ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ
Developer: Dimand – Prodea Investments / Αρχιτεκτονική Μελέτη: Divercity Architects / Στατική Μελέτη: Panagiotis Panagiotopoulos & Associates / Μηχανολογική Μελέτη: Karanasios-Varsami & Associates / Μελέτη Φωτισμού: Lighting Architecture Studio / Μελέτη Τοπίου: Agropolis/ Μελέτη Πυρασφάλειας: Karanasios-Varsami & Associates / Aκουστική Μελέτη: Theodoros Timagenis Acoustic Consultants- Architects / Μελέτη  LEED: D-Carbon / Συγκοινωνιολογική Μελέτη: Karanasios-Varsami & Associates

www.divercityarchitects.com