H Αpple πρόσφατα έκανε μια ανακοίνωση που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φορτίζουμε το κινητό μας και γενικότερα τις συσκευές μας. Η φόρτιση με καθαρή ενέργεια είναι μια λειτουργία που στοχεύει στο να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα όταν είναι διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Όταν η φόρτιση καθαρής ενέργειας είναι ενεργοποιημένη και ο χρήστης συνδέσει το τηλέφωνό του σε φορτιστή, το iPhone λαμβάνει στοιχεία για τις εκπομπές άνθρακα από το τοπικό ενεργειακό δίκτυο του χρήστη και τα χρησιμοποιεί για να φορτίζει το τηλέφωνό του σε χρονικές περιόδους καθαρότερης παραγωγής ενέργειας. Έτσι η συσκευή περιμένει για καθαρότερη ενέργεια για φόρτιση.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο Twitter, με πολλούς χρήστες να εκφράζουν ανησυχία ότι θα ξυπνήσουν το επόμενο πρωί με εξαντλημένη μπαταρία εάν τα iPhone τους φορτίζονται όταν το τοπικό ενεργειακό δίκτυο θα είναι πιο καθαρό.

Η Καλιφόρνια γίνεται το παράδειγμα

«Η εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Η ανανεώσιμη ενέργεια που αποτελεί και τη φθηνότερη επιλογή, παρουσιάζει σοβαρές διακυμάνσεις στο πέρασμα της ημέρας», παρατηρεί ο Michael J. Coren στην Washigton Post. 

«Πάρτε για παράδειγμα την Καλιφόρνια. Κάθε πρωί, καθώς ο ήλιος χτυπά εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες σε όλη την πολιτεία, το δίκτυο πλημμυρίζει από καθαρή, άφθονη ηλιακή ενέργεια. Συχνά υπάρχει πλεόνασμα. Τον περασμένο Απρίλιο για παράδειγμα, ο διαχειριστής του δικτύου της Καλιφόρνια έπρεπε να απενεργοποιήσει ουσιαστικά σχεδόν 600.000 MWh αιολικής και ηλιακής ενέργειας, που ισοδυναμεί με δύο μήνες ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή δεν υπήρχε ζήτηση ή αποθήκευση. Όμως σύντομα η κατάσταση αντιστρέφεται. Κάθε βράδυ όταν δύει ο ήλιος, η ηλιακή ενέργεια πέφτει και οι διάφορες υπηρεσίες πρέπει να βρουν νέες πηγές, κυρίως από καύσιμα φυτά υψηλής έντασης άνθρακα», γράφει.

Όταν η ηλεκτρική ενέργεια δεν επαρκεί, οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου έχουν δύο επιλογές: είτε να επιβάλουν διακοπές ρεύματος είτε να περιορίσουν τη ζήτηση καλώντας τους μεγάλους παρόχους ενέργειας να απενεργοποιήσουν τα μηχανήματά τους και να απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.

iPhone

«Αυτή η ανισορροπία μπορεί να γίνει πιο δύσκολη», επισημαίνει ο Mike O’Boyle, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας στην Energy Innovation, μια  δεξαμενή σκέψης για το κλίμα. Η Καλιφόρνια στοχεύει να επιτύχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα κατά 90% έως το 2035 και οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ο O’Boyle εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί δύο έως τρεις φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο από πριν, κυρίως από μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές.

«Εσείς και εγώ είμαστε μέρος της λύσης ή, τουλάχιστον, οι συσκευές μας», σχολιάζει ο Michael J. Coren. «Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν θέλουμε να απαλλαγούμε από τις εκπομπές άνθρακα με το λιγότερο δυνατό κόστος, το κλειδί είναι να είμαστε πιο ευέλικτοι σχετικά με το πότε χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια», προσθέτει.

Φυσικά το να αλλάξεις την καταναλωτική συμπεριφορά του πληθυσμού αυξάνοντας τη χρέωση στο ρεύμα δεν είναι εύκολη υπόθεση και ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Δεν μπορείς  να βασίζεσαι στους ανθρώπους που θα προσαρμόσουν ανάλογα τις συνήθειές τους προκειμένου να λάβουν πιο χαμηλούς λογαριασμούς ρεύματος», δηλώνει ο O’Boyle. «Οι άνθρωποι χρειάζονται τεχνολογία που θα δουλεύει γι’ αυτούς», συμπληρώνει.

«Αφήστε λοιπόν τις μηχανές να το κάνουν για εμάς. Μέχρι πρόσφατα, αυτό δεν ήταν δυνατό. Το iPhone ήταν η πρώτη συσκευή που συντόνισε τη χρήση ενέργειας από εκατομμύρια πελάτες για να ευνοήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιτρέποντας αυτό σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξε πώς σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ θα συμμετείχε σε αυτό το είδος διαχείρισης δικτύου σχεδόν εν μία νυκτί», γράφει ο Michael J. Coren.

Πώς λειτουργεί η «καθαρή» φόρτιση;

Η φόρτιση καθαρής ενέργειας είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, και είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή μετά την ενημέρωση στην έκδοση του λειτουργικού iOS 16.1. Μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο όπου ο χρήστης ξοδεύει ή φορτίζει τον περισσότερο χρόνο το iPhone για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως το σπίτι και ο τόπος εργασίας. Η λειτουργία δεν ενεργοποιείται αν ο χρήστης βρίσκεται σε νέα τοποθεσία ή ταξιδεύει.

Όταν η φόρτιση καθαρής ενέργειας αναστέλλει τη φόρτιση, εμφανίζεται στην οθόνη του iPhone μια ειδοποίηση που ενημερώνει τον χρήστη πως η συσκευή του θα φορτίσει αργότερα. Εάν βέβαια ο χρήστης βιάζεται να φορτίσει το κινητό του πρέπει να αγγίξει παρατεταμένα την ειδοποίηση και, στη συνέχεια, να πατήσει την ένδειξη «Φόρτιση τώρα».