Είναι μια συνήθεια που έχει εδραιωθεί σε τόσους πολλούς καταναλωτές που αρκετοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος: να ρίχνετε την παλιά και «καταπονημένη» τεχνολογία σας για ένα πιο λαμπερό μοντέλο κάθε δύο χρόνια, ξοδεύοντας πολλά χρήματα για όλη αυτή τη διαδικασία που αφορά συσκευές.

Αλλά μια νέα γενιά τεχνολογίας εισχωρεί στο κυρίαρχο ρεύμα που έχει σχεδιαστεί για να ανατρέψει αυτήν την καταναλωτική συνήθεια – συσκευές που μπορούν να αποσυναρμολογηθούν, να επισκευαστούν και να αναβαθμιστούν από τον χρήστη και όχι μέσω μιας υπερτιμημένης υπηρεσίας.

Τηλέφωνα

Ένας από τους ηγέτες της επανάστασης με δυνατότητα επισκευής και αναβάθμισης είναι η ολλανδική πρωτοποριακή εταιρεία Fairphone και το ομώνυμο smartphone της, το οποίο βρίσκεται τώρα στην τέταρτη γενιά του.

Το Fairphone 4 είναι μια συσκευή που βασίζεται σε Android με όλα τα συνήθη χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της αντοχής στο νερό, σε ένα ελαφρώς ογκώδες σχέδιο που κρύβει πλήρως αρθρωτά μέρη.

συσκευές

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αφαιρέσετε το πίσω μέρος και να αλλάξετε την μπαταρία με το νύχι σας, ενώ όλα τα άλλα χρειάζονται μόνο ένα μικρό κατσαβίδι Phillips. Η Fairphone προσφέρει ακόμη και πενταετή εγγύηση και στοχεύει να παρέχει ενημερώσεις στις συσκευές έως και επτά χρόνια.

Βέβαια δεν είναι το ταχύτερο μοντέλο, η κάμερα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με ένα Pixel και, με 499 λίρες, είναι πιο ακριβό, ανάλογα με τις προδιαγραφές, από τους ανταγωνιστές που κοστίζουν το ίδιο.

Υπάρχουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως μια χούφτα τηλέφωνα Nokia που κοστίζουν περίπου 120 λίρες και άνω, με ανταλλακτικά που αντικαθίστανται από τον χρήστη.

Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να επιδιορθωθούν όσο το Fairphone και η Nokia παρέχει ενημερώσεις έως και τρία χρόνια από την κυκλοφορία που έχουν οι συσκευές.

Φορητοί υπολογιστές

Οι περισσότεροι υπολογιστές ήταν αρθρωτοί και αναβαθμίσιμοι, με τους χρήστες να μπορούν να ανταλλάσσουν πλακέτες και κάρτες για να αυξήσουν την ισχύ τους. Αλλά κάπου στην πορεία, τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερο σφραγισμένα κουτιά.

Όμως, η Framework, μια νεοσύστατη εταιρεία των ΗΠΑ, το άλλαξε αυτό με το Laptop 13 τρίτης γενιάς και την επερχόμενη μηχανή παιχνιδιών Laptop 16.

Το Laptop 13 μοιάζει με τυπικό φορητό υπολογιστή με Windows ή Linux. Αλλά έχει σχεδιαστεί για να αποσυναρμολογείται εύκολα με κάρτες μνήμης, αποθήκευσης και ασύρματης σύνδεσης που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν και να αναβαθμιστούν.

Οι θύρες στα πλαϊνά μπορούν επίσης να αλλάξουν εύκολα. Επιπλέον, υπάρχει ένα κιτ DIY εάν θέλετε να φτιάξετε έναν ολόκληρο υπολογιστή από την αρχή στο σπίτι.

Η Framework παρέχει επίσης κιτ αναβάθμισης επεξεργαστή, επομένως, θεωρητικά, θα μπορούσατε να διατηρήσετε τον ίδιο φορητό υπολογιστή και απλώς να συνεχίσετε να αλλάζετε τα bit του επεξεργαστή.

Η εταιρεία αυτή είναι η πρώτη που μεταφέρει τον εξειδικευμένο φορητό υπολογιστή με δυνατότητα αναβάθμισης στην επικρατούσα τάση.

Το μειονέκτημα, όπως και με το Fairphone, είναι ότι το Framework 13 είναι ελαφρώς πιο ακριβό από τους αντίστοιχους ανταγωνιστές, ξεκινώντας από 1.049 λίρες. Αυτό είναι περίπου 200 λίρες επιπλέον σε σύγκριση με την Dell, την Acer ή άλλες.

συσκευές

Ακουστικά

Εκτός από μια μικρή ομάδα επωνυμιών υψηλής ποιότητας, τα ακουστικά είναι ένα προϊόν μιας χρήσης για δεκαετίες. Η προσθήκη μπαταριών για ασύρματα μοντέλα χειροτέρευσε την κατάσταση κάνοντας τα απόβλητα ακόμη πιο τοξικά. Υπάρχουν όμως λύσεις.

Η δανέζικη εταιρεία Aiaiai, η οποία κατασκευάζει αρθρωτά ακουστικά από το 2010, σας επιτρέπει να αλλάζετε εύκολα διαφορετικά μέρη, πέρα από τα καλώδια και τα μαξιλάρια αυτιών.

Τα TMA-2 διατίθενται σε διάφορες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης Bluetooth και μιας έκδοσης DIY που συναρμολογείτε μόνοι σας.

Ο κεφαλόδεσμος, τα ηχεία, τα μαξιλάρια και τα καλώδια μπορούν να αλλάξουν, με άμεσα διαθέσιμα ανταλλακτικά και ανακαινισμένα κομμάτια, καθώς και προσφορά εφ’ όρου ζωής. Το μόνο πράγμα που δεν προσφέρουν είναι η ακύρωση θορύβου και δεν είναι φθηνά με 200 λίρες για τις συσκευές Bluetooth.

συσκευές

Ένας άλλος υποψήφιος είναι τα Fairbuds XL της Fairphone, ένα σετ ασύρματων ακουστικών ακύρωσης θορύβου που μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς. Οι μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας, μπορούν να αντικατασταθούν χρησιμοποιώντας μόνο ένα νύχι.

Με 219 λίρες μπορεί να μην ανταγωνίζονται υψηλού επιπέδου ανταγωνιστές στον ήχο, αλλά προσφέρουν μια πραγματική εναλλακτική λύση στη Bose ή τη Sony.

Άλλες συσκευές;

Εκτός από αυτά τα προϊόντα αιχμής, οι μεγάλες μάρκες βελτιώνουν σιγά σιγά τη βιωσιμότητα που εμφανίζουν οι πιο mainstream συσκευές. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει μια στροφή προς συσκευές μεγαλύτερης διάρκειας, με τις καλύτερες να παρέχουν βασική υποστήριξη λογισμικού για τουλάχιστον πέντε χρόνια από την κυκλοφορία ενός τηλεφώνου.

Οι μπαταρίες διαρκούν περισσότερο, με πολλές να διατηρούν την ωφέλιμη ζωή τους για περισσότερους από 1.000 πλήρεις κύκλους φόρτισης ή περίπου πέντε χρόνια φόρτισης, εάν γίνεται μία φορά κάθε δύο ημέρες.

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι η νούμερο ένα αιτία αντικατάστασης τηλεφώνου, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία έρευνας αγοράς IDC, επομένως η πρόοδος εδώ είναι απαραίτητη. «Τα σημερινά τηλέφωνα είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο σπάσιμο ακόμη και πριν από πέντε χρόνια», λέει ο Francisco Jeronimo, αντιπρόεδρος ανάλυσης συσκευών της IDC.

Μια άλλη θετική τάση είναι η συμπερίληψη περισσότερων ανακυκλωμένων υλικών. Η Apple, η Google και η Samsung περιλαμβάνουν πλέον ανακυκλωμένα πλαστικά και μέταλλα σε τηλέφωνα, tablet και άλλες συσκευές.

συσκευές

Και τα τρία προσφέρουν επίσης κάποιο βαθμό επισκευής DIY, αλλά τίποτα δεν μοιάζει με την απλότητα των προϊόντων από τη νέα γενιά εταιρειών που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα.

Γιατί δεν πετάμε πλέον συσκευές;

Αυτές οι αργές αλλά απαραίτητες αλλαγές οφείλονται, εν μέρει, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, με ένα αυξανόμενο ποσοστό αγοραστών να αναζητά ενεργά πιο βιώσιμες ή μεγαλύτερης διάρκειας συσκευές.

Αλλά είναι οι επερχόμενοι νέοι κανόνες της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό που θα επιβάλλουν το ζήτημα.

συσκευές

Η αναθεώρηση των κανονισμών για τις μπαταρίες, την ανθεκτικότητα της συσκευής, τη μακροζωία και την επισκευασιμότητα θα τεθεί σε ισχύ το 2027 περίπου.

Θα διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε συσκευή που πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά και, κατ’ επέκταση, πιθανώς οποιαδήποτε άλλη αγορά –συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου– θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί για να είναι πιο εύκολο στην επισκευή, πιο ανθεκτικό, να έχει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη λογισμικού και μπαταρίες που μπορούν να αντικατασταθούν από τον χρήστη.

Οι μεγάλες εταιρείες είναι πιθανό να είναι σε θέση να κάνουν τέτοιες αλλαγές σχεδιασμού στις συσκευές, αλλά τα τηλέφωνα μπορεί να γίνουν παχύτερα και ακριβότερα ως αποτέλεσμα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το τηλέφωνο Android ή Apple του 2027 μπορεί να διαθέτει μπαταρία που μπορείτε να αντικαταστήσετε μόνοι σας με απλά εργαλεία, να είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να επιβιώνει από πτώσεις και βουτιές στο νερό και να υποστηρίζεται για έως και πέντε χρόνια μετά τη διακοπή της λειτουργίας της συσκευής.

Συσκευές διετούς διάρκειας

Αλλά το ερώτημα είναι εάν τα τηλέφωνα μεγαλύτερης διάρκειας θα σταματήσουν τις ετήσιες ή εξαμηνιαίες αναβαθμίσεις.

«Ακόμη κι αν οι κατασκευαστές μπορούσαν να φτιάξουν ένα τηλέφωνο που να διαρκεί 10 χρόνια, οι καταναλωτές δεν θέλουν συσκευές που να κρατούν τόσο πολύ. Θέλουν να διαρκέσουν καλύτερα τα πρώτα δύο έως πέντε χρόνια, αλλά οι περισσότεροι θέλουν συχνή αλλαγή, όπως και στην αγορά αυτοκινήτων», λέει ο Jeronimo.

Εάν συμβεί αυτό, το μεγαλύτερο όφελος μπορεί να είναι στην αγορά μεταχειρισμένων τηλεφώνων. Ένα τηλέφωνο με μεγαλύτερη ωφέλιμη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία για έναν δεύτερο ή τρίτο ιδιοκτήτη, κάτι που είναι ωφέλιμο για το πορτοφόλι και το περιβάλλον.

Με πληροφορίες από τον Guardian