Μετά την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3 στη Σελήνη, η Ινδία προανήγγειλε την εκτόξευση του Aditya-L1.

Πρόκειται για το πρώτο διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο της χώρας και το νέο διαστημικό σκάφος θα μελετήσει τα διάφορα στρώματα και φαινόμενα του Ήλιου στο κοντινό μέλλον, μια και θα εκτοξευθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το Aditya-L1 συναρμολογήθηκε στο Δορυφορικό Κέντρο U.R. Rao του Bengaluru και μεταφέρθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan της Sriharikota στις 14 Αυγούστου, ενώ αναμένεται να εκτοξευθεί με τον ίδιο πύραυλο που μετέφερε στο διάστημα το Chandrayaan-1 και την αποστολή Mars Orbiter.

Η τοποθέτηση σε τόσο στρατηγική θέση, εξασφαλίζει την αδιάλειπτη παρατήρηση του Ήλιου, των ηλιακών δραστηριοτήτων και της επιρροής τους στον διαστημικό καιρό, σε πραγματικό χρόνο.

Το διαστημικό σκάφος θα μεταφέρει επτά ωφέλιμα φορτία που έχουν σχεδιαστεί για να εξετάζουν διακριτά στρώματα του Ήλιου – από τη φωτόσφαιρα έως τη χρωμόσφαιρα, με αποκορύφωμα το στέμμα, το απώτατο στρώμα από τον πυρήνα του Ήλιου. Αυτή η πολύπλευρη προσέγγιση χρησιμοποιεί μια σειρά από ανιχνευτές ηλεκτρομαγνητικών, σωματιδιακών και μαγνητικών πεδίων για να αποκομίσει ολοκληρωμένες γνώσεις.

Σκοπός της αποστολής, να μελετήσει τον τρόπο που ο Ήλιος θερμαίνει το εξωτερικό του στρώμα (το στέμμα) εκατομμύρια βαθμούς, τον τρόπο με τον οποίο εκτοξεύει τεράστια νέφη πλάσματος (στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας) και πώς παράγει εκλάμψεις και εκρήξεις, μεταξύ άλλων.