Χρησιμοποιείτε ή σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε μαριχουάνα για να αντιμετωπίσετε το άγχος, τον πόνο, τους μυϊκούς σπασμούς, τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τον κακό ύπνο και πολλά άλλα;

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι υπάρχουν ελάχιστα ποιοτικά στοιχεία για τα οφέλη που έχει η μαριχουάνα, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση περισσότερων από 100 κλινικών δοκιμών και αναλύσεων.

«Μετά την εφαρμογή πολύ αυστηρών ποσοτικών κριτηρίων και τη συνεκτίμηση τόσο των μελετών παρατήρησης όσο και των πειραματικών δοκιμών, οι περισσότερες συσχετίσεις μεταξύ της κάνναβης και των αποτελεσμάτων υγείας υποστηρίχθηκαν από πολύ χαμηλή ή χαμηλή αξιοπιστία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marco Solmi, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο το Πανεπιστήμιο της Οττάβα και ερευνητής στο Νοσοκομείο Ερευνών της Οττάβα στον Καναδά.

Πολλά από τα πιο πειστικά στοιχεία στη μελέτη, στην πραγματικότητα, έδειξαν τις πιθανές βλάβες από τη χρήση μαριχουάνας, ειδικά για τις έγκυες, για οποιονδήποτε με διαταραχή ψυχικής υγείας και για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες που αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία των χρηστών κάνναβης.

«Τα πιο ανησυχητικά ευρήματα είναι οι πολυδιάστατες επιβλαβείς επιδράσεις της κάνναβης στη λειτουργία του εγκεφάλου ενώ προκαλεί και ψυχικές διαταραχές», είπε ο Solmi.

«Αν συνδυάσουμε αυτά τα ευρήματα με το γεγονός ότι σχεδόν τα 2/3 των ατόμων με ψυχικές διαταραχές έχουν τα πρώτα τους συμπτώματα πριν από την ηλικία των 25 ετών, ακούγεται λογικό να πούμε ότι η κάνναβη πρέπει να αποφεύγεται στα νεότερα στρώματα του πληθυσμού», είπε.

Η ανασκόπηση βρήκε ορισμένα οφέλη από τη χρήση κάνναβης, ιδιαίτερα όσον αφορά « τη μείωση επιληπτικών κρίσεων, τον χρόνιο πόνο και τους μυϊκούς σπασμούς», δήλωσε η Carol Boyd, ιδρυτική διευθύντρια του Κέντρου για τη Μελέτη Ναρκωτικών, Αλκοόλ, Καπνίσματος και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ann Arbor.

Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες για επιληπτικές κρίσεις, ναυτία και πόνο έχουν διερευνήσει τον αντίκτυπο της προσεκτικά κατασκευασμένης συνθετικής κάνναβης ή εκχυλισμάτων, δήλωσε ο κλινικός φαρμακολόγος Robert Page II, ο οποίος προέδρευσε την ομάδα ιατρικής συγγραφής για την επιστημονική δήλωση του 2020 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη μαριχουάνα.

Τέτοια εργαστηριακά φάρμακα με βάση την κάνναβη έχουν εξαιρετικά υψηλά πρότυπα, και μπορεί ακόμη και να ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, κάτι που δεν συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα που μπορούν να αγοράσουν οι πολίτες στο τοπικό ιατρείο κάνναβης, είπε ο Page.

«Λοιπόν, από άποψη δημόσιας υγείας, δεν θέλω τα άτομα να το διαβάσουν και να πουν: «Ω, μπορώ να πάω στο ιατρείο και να φροντίσω τον πόνο μου.» Η απάντηση είναι όχι, επειδή τα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι ασθενείς στον πραγματικό κόσμο σπάνια αξιολογούνται σε αυτές τις μελέτες».

Σε ποιους τομείς βλάπτει η μαριχουάνα

Ψυχική υγεία: Όταν πρόκειται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών, η ανάλυση δεν βρήκε κανένα όφελος. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο ισχύει στην πραγματικότητα, είπε ο Solmi

Η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεαστεί δραματικά από την κάνναβη, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Η χρήση του φαρμάκου αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικής διαταραχής ή διαταραχής ψυχικής υγείας και η χρήση του μετά την έναρξη μιας ψυχικής κατάστασης επιδείνωσε τα κλινικά αποτελέσματα, διαπίστωσε η μελέτη.

«Για παράδειγμα, σε άτομα με ψύχωση, η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής και επιδεινώνει τη γνωστική λειτουργία», εξήγησε ο Solmi.

Η ψύχωση, που συχνά ορίζεται ως συναισθηματική αναστάτωση τόσο σοβαρή που ένα άτομο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή ή σοβαρή κατάθλιψη.

Μπορεί επίσης να προκληθεί από τη «στέρηση ύπνου, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και την κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών», σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Εγκυμοσύνη: Οι έγκυες στρέφονται πολύ συχνά στη μαριχουάνα για να απαλύνουν τη ναυτία τους, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, η ανασκόπηση βρήκε «πειστικά» στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και του κινδύνου απόκτησης ενός μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης.

«Το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας για τη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφορά τη συνταγογραφούμενη κάνναβη, η οποία παρασκευάζεται συνθετικά και ελέγχεται προσεκτικά ως προς τη δόση, την ποιότητα και τα επίπεδα της THC», είπε ο Page.

Η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη, ή THC, είναι το μέρος του φυτού της κάνναβης που παράγει ένα «υψηλό» – ένας βασικός λόγος που η μαριχουάνα βοηθά στη ναυτία και τον πόνο, πρόσθεσε.

«Αλλάζει την αντίληψη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία του πόνου», είπε. «Δεν συνιστώ στις έγκυες να χρησιμοποιούν κάνναβη επειδή συνδέεται με χαμηλό βάρος γέννησης και με βάση τα δεδομένα των ζώων, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο του εμβρύου.

Η κάνναβη μπορεί επίσης να μεταδοθεί στο μωρό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Γιατί λοιπόν να διακινδυνεύσω όταν υπάρχουν άλλες, ασφαλέστερες επιλογές;»

Εφηβεία και πρώιμη ενηλικίωση: Η αλλαγή της αντίληψης και της πραγματικότητας ενώ ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται, όπως συμβαίνει σε όλη την εφηβεία και στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας ζωής ενός ατόμου, είναι επικίνδυνη για τη γνωστική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με την ανασκόπηση.

«Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες ειδικότερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κάνναβη μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες για τις επιπτώσεις της κάνναβης, να παρακολουθούν την ψυχική τους υγεία εάν αποφασίσουν να τη χρησιμοποιήσουν», συνιστούν οι ειδικοί.

Πέρα από τα ψυχιατρικά συμπτώματα, οι κλινικές δοκιμές έχουν βρει πειστικά στοιχεία μεταξύ της κάνναβης και των αρνητικών επιδράσεων στη μνήμη, τη λεκτική γνώση και την οπτική ανάκληση, ανέφερε η μελέτη.

«Η κάνναβη επιδεινώνει πολλούς τομείς της γνώσης», είπε ο Solmi. «Η δουλειά μας δεν μπορεί να απαντήσει αν οι επιπτώσεις είναι μόνιμες ή όχι και θα πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για αυτό το θέμα».

Οι νέοι θα πρέπει «να σταματήσουν να χρησιμοποιούνμαριχουάνα εάν παρατηρήσουν πτώση στις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους, στις κοινωνικές σχέσεις, στην ψυχική υγεία ή στη λειτουργικότητα γενικότερα», πρόσθεσε.

Πού μπορεί να βοηθήσει η μαριχουάνα;

Οι τομείς στους οποίους έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει η μαριχουάνα περιλαμβάνουν διαταραχές κρίσεων, μυϊκούς σπασμούς, χρόνιο πόνο και ύπνο, αλλά μόνο για ορισμένα άτομα, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι ωφέλιμη για την επιληψία και τα φάρμακα με βάση την κάνναβη μπορούν να βελτιώσουν τη σπαστικότητα σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, τον πόνο σε καταστάσεις χρόνιου πόνου (και) τον ύπνο σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο», είπε ο Solmi.

«Συνολικά, η κάνναβη ήταν αποτελεσματική στη βελτίωση του πόνου σε πολλαπλά μέτρα πόνου σε διαφορετικούς πληθυσμούς, είπε. Ωστόσο, «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κάνναβη βελτιώνει τον ύπνο στον γενικό πληθυσμό».

«Όσοι πάσχουν από επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας ή χρόνιο πόνο, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή και να μην uerape;yoyn τα συμπτώματα με μαριχουάνα, δεδομένου ότι μπορεί να συσχετιστεί με ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οποιαδήποτε ουσία ή φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται», είπε ο Solmi.

Ωστόσο, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα συμπεράσματα με μεγάλη βεβαιότητα προς κάθε κατεύθυνση – θετικά ή αρνητικά – ήταν ελάχιστα, είπε η Cinnamon Bidwell, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder.

«Αυτή η βιβλιογραφία έχει περιοριστεί έντονα από ρυθμιστικούς φραγμούς που περιορίζουν την έρευνα για τη μαριχουάνα», είπε. «Το μεγαλύτερο αποτέλεσμα από αυτή τη σύνοψη είναι η ανάγκη παροχής εργαλείων στους ερευνητές για τη διεξαγωγή πολλών πιο αυστηρών και έγκυρων δοκιμών σχετικά με τις βλάβες και τα οφέλη των μορφών κάνναβης που είναι προσβάσιμες στις νόμιμες αγορές».

Με πληροφορίες από το CNN