Δεν θα γίνει τελικά σήμερα η εκτόξευση του πυραύλου Starship, του ισχυρότερου και μεγαλύτερου πυραύλου που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος. Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, όμως ένα θέμα με την πίεση στην καμπίνα, δεν επέτρεψε να συμβεί. Η ομάδα της Space-X ανέφερε πως αν δε λυθεί το ζήτημα δεν πρόκειται να εκτοξευτεί το Starship, αφήνοντας στην αναμονή εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο Μπόκα Τσίκας του Τέξας, αλλά και στις περιοχές του Κόλπου του Μεξικό για να γίνουν μάρτυρες μιας ενδεχόμενα ιστορικής στιγμής.

Τι είναι το Starship

Το όχημα, γνωστό ως Starship, έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Space-X του Αμερικανού επιχειρηματία Έλον Μασκ.

Έχει ύψος σχεδόν 120 μέτρα (400 πόδια) και είναι σχεδιασμένο να έχει σχεδόν διπλάσια ώθηση από οποιονδήποτε πύραυλο στην ιστορία.

Η εκτόξευση χωρίς πλήρωμα της Δευτέρας θα ξεκινήσει από την Μπόκα Τσίκα στο Τέξας. Ο στόχος είναι να στείλει το ανώτερο στάδιο του οχήματος προς τα ανατολικά, για να ολοκληρώσει σχεδόν μία πλήρη περιστροφή του πλανήτη.

Ο Έλον Μασκ βέβαια κάλεσε τους πάντες να μετριάσουν τις προσδοκίες τους, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο για έναν πύραυλο να βιώνει κάποιου είδους αστοχία στην αρχική του «έξοδο».

«Είναι η πρώτη εκτόξευση ενός πολύ περίπλοκου, γιγαντιαίου πυραύλου, επομένως μπορεί να μην εκτοξευθεί. Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί και αν δούμε κάτι που μας προκαλεί ανησυχία, θα αναβάλουμε την εκτόξευση», είπε στο Twitter Spaces.

Space-X

«Αν εκτοξεύσουμε, θα θεωρούσα ότι οτιδήποτε δεν θα οδηγούσε στην καταστροφή της ίδιας της εξέδρας εκτόξευσης θα ήταν μια νίκη», τόνισε ο Έλον Μασκ.

Αναμένεται ότι χιλιάδες θεατές να προσπαθήσουν να φτάσουν σε παράκτιες τοποθεσίες στον Κόλπο του Μεξικού για να παρακολουθήσουν το γεγονός.

Ο Έλον Μασκ ελπίζει να ανατρέψει πλήρως την επιχείρηση πυραύλων με το Starship.

Έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πλήρως και γρήγορα. Οραματίζεται να πετούν άνθρωποι και δορυφόροι σε τροχιά πολλές φορές την ημέρα με τον ίδιο τρόπο που ένα αεροσκάφος θα μπορούσε να διασχίσει τον Ατλαντικό.

Space-X

Πράγματι, πιστεύει ότι το όχημα θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια εποχή διαπλανητικών ταξιδιών για τους απλούς ανθρώπους.

Αυτός ο εκτοξευτής, που ονομάζεται απλώς Super Heavy, πυροδοτήθηκε ενώ ήταν στερεωμένος στη βάση εκτόξευσης τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι κινητήρες σε εκείνη την περίπτωση είχαν περιοριστεί στο μισό της ικανότητάς τους.

Εάν, όπως υποσχέθηκε, η Space-X πάει για 90% ώθηση τη Δευτέρα, το στάδιο θα πρέπει να αποδώσει γύρω στους 70 μεγατόνους. Αυτό ισοδυναμεί με τη δύναμη που απαιτείται για την προώθηση σχεδόν 100 υπερηχητικών αεροσκαφών Concorde κατά την απογείωση.

Υποθέτοντας ότι όλα θα προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί, το Starship θα ανέβει και θα κατευθυνθεί προς τα κάτω στον Κόλπο, ενώ οι 33 κινητήρες στο κάτω μέρος του ενισχυτή με μεθάνιο θα καίνε για δύο λεπτά και 49 δευτερόλεπτα.

Σε εκείνο το σημείο, τα δύο μισά του πυραύλου θα χωριστούν και το πάνω τμήμα, το πλοίο, θα συνεχίσει με τις δικές του μηχανές για άλλα έξι λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να ταξιδεύει πάνω από την Καραϊβική και να ταξιδεύει στο διάστημα πάνω από 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη.

Space-X

Η Space-X θέλει το Super Heavy booster να προσπαθήσει να πετάξει πίσω κοντά στην ακτή του Τέξας και να κατέβει κάθετα, για να αιωρείται ακριβώς πάνω από τα νερά του Κόλπου. Στη συνέχεια θα αφεθεί να ανατραπεί και να βυθιστεί.

Το πλοίο στοχεύει να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης μετά από σχεδόν μια πλήρη περιστροφή της Γης, κατεβαίνοντας στον Ειρηνικό ακριβώς βόρεια των νησιών της Χαβάης. Του έχουν δοθεί προστατευτικά πλακάκια για να αντεπεξέλθουν στην τεράστια θέρμανση που θα βιώσει κατά την κατάβαση. Ένα bellyflop στον ωκεανό έχει προγραμματιστεί να συμβεί 90 λεπτά μετά την απογείωση.

Μακροπρόθεσμα, η Space-X αναμένει ότι τόσο ο ενισχυτής όσο και το πλοίο θα πραγματοποιούν ελεγχόμενες προσγειώσεις, ώστε να μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να εκτοξευθούν εκ νέου.

Ένας από τους πιο ενδιαφερόμενους θεατές τη Δευτέρα θα είναι η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, NASA.

Δίνει στην SpaceX σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη μιας παραλλαγής του Starship που σχεδιάζεται να προσγειώσει αστροναύτες στη Σελήνη.

Ο Γκάρετ Ράισμαν, καθηγητής Αστροναυτικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, λέει ότι ο Μασκ έχει τη φιλοδοξία να προχωρήσει ακόμη πιο βαθιά στο Ηλιακό Σύστημα.

Space-X

«Βλέπει το Starship ως δυνητικά μια άλλη γιγάντια αλλαγή παραδείγματος, μια απίστευτη αύξηση της ικανότητας – την ικανότητα να φέρει πραγματικά ανθρώπους σε μεγάλη κλίμακα στον Άρη», είπε ο σύμβουλος της Space-X και πρώην αστροναύτης στο BBC News.

«Υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη, αλλά υπάρχει επίσης πολύς πιθανός κίνδυνος επειδή αυτό είναι πολύ δύσκολο. Κανείς δεν έχει κατασκευάσει έναν πύραυλο κοντά σε αυτό το μεγάλο – διπλάσιο από το επόμενο πλησιέστερο πράγμα».

*Με πληροφορίες από το BBC