Ολοένα και περισσότεροι κολοσσοί της τεχνολογίας στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και σπεύδουν με την δύναμη που έχουν να βοηθήσουν. H SpaceX του Elon Musk στέλνει εξοπλισμό στην χώρα, αφού προχώρησε στην ενεργοποίηση της υπηρεσίας παροχής δικτύου μέσω δορυφόρου Starlink. Εντωμεταξύ ένα δεύτερο φορτίο περίπου πενήντα δορυφόρων Starlink εκτοξεύθηκε προκειμένου να είναι δυνατή η σύνδεση στο internet σε πελάτες σε όλο τον κόσμο. Στην Ουκρανία δεν είναι ακόμα σαφές πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.
«Η υπηρεσία Starlink είναι τώρα σε λειτουργία. Κι άλλοι τερματικοί σταθμοί είναι καθ’ οδόν», έγραψε στο Twitter ο Muk, απαντώντας στην έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου, Mykhailo Albertovych Fedorov, που τον είχε επιπλήξει πριν μερικές μέρες στο Twitter.
«Όσο προσπαθείτε να εποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία! Μπορεί οι πύραυλοί σας να προσγειώνονται με επιτυχία από το διάστημα, όμως οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς αμάχους! Σας ζητάμε να παράσχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink», είχε γράψει ο Ουκρανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τον ψηφιακό τομέα.
Ο ουκρανός υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, επίσης, έγραψε στο Twitter ότι ήρθε σε επαφή με το YouTube «για να μπλοκάρει τα προπαγανδιστικά ρωσικά κανάλια – όπως τα Russia 24, TASS, RIA Novosti».
Την ίδια ώρα Google και YouTube επιβάλλουν περιορισμούς στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το YouTube και το Faceboook απαγόρευσαν στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης RT και άλλα ρωσικά κανάλια να έχουν έσοδα από διαφημίσεις που παίζουν μαζί με βίντεο. Συγκεκριμένα, έγραψε ότι «αναστέλλει τη δυνατότητα αριθμού καναλιών να έχουν έσοδα από το YouTube, περιλαμβανομένων ρωσικών καναλιών που σχετίζονται με πρόσφατες κυρώσεις», όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε κυρώσεις σε συγκεκριμένα άτομα, μεταξύ των οποίων και η Margarita Simonyan, διευθύντρια του RT και φιγούρα της ρωσικής προπαγάνδας. Πολλές χώρες σταμάτησαν να αναπαράγουν ειδήσεις του προπαγανδιστικού ρωσικού μέσου.
Η Google προέβη σε αντίστοιχες ενέργειες και διέκοψε τη δυνατότητα των ρωσικών κρατικών μέσων να έχουν έσοδα από περιεχόμενο με διαφημίσεις. Το ρωσικό κανάλι RT, καθώς και άλλα μέσα που χρηματοδοτούνται από το ρωσικό κράτος, εκτός από ότι δεν θα μπορούν να βάζουν διαφημίσεις, ούτε στην αναζήτηση, ούτε στο Gmail. Η Google απαγόρευσε, μετά από αίτημα της Ουκρανίας, και την εφαρμογή για κινητά της RT από το app store της, αναφέρει το Reuters.