Τρεις πελάτες θα ταξιδέψουν με πύραυλο της SpaceX, μαζί με έναν πρώην αστροναύτη της NASA, τον Michael Lopez-Alegría. Πρόκειται να απογειωθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, ξεκινώντας μια πρώτη στο είδος του αποστολή, που ονομάζεται  AX-1. Οι πελάτες θα περάσουν 10 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το ταξίδι έγινε με τη μεσολάβηση της startup Axiom Space με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η οποία παρέχει την απαραίτητη εκπαίδευση και συντονίζει πτήσεις προς τον ISS για όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα. Όλα αυτά πάνε πακέτο με τον στόχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του ιδιωτικού τομέα να ενισχύσουν την εμπορική δραστηριότητα στον ISS.

Στην αποστολή θα συμμετέχουν οι Michael Lopez-Alegría, που πλέον είναι υπάλληλος της Axiom και θα ηγηθεί της αποστολής, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Eytan Stibbe, ο Καναδός επενδυτής Mark Pathy και ο μεγιστάνας Larry Connor, από το Οχάιο. Δεν είναι πρώτη φορά που κάποιος πληρώνει για να ταξιδέψει στο διάστημα, καθώς η Ρωσία πούλησε θέσεις στο διαστημόπλοιό της Soyuz.

Η αποστολή της SpaceX διαφέρει γιατί θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από ιδιώτες, χωρίς ενεργά μέλη κυβερνητικού σώματος αστροναυτών, οι οποίοι θα ταξιδέψουν με διαστημόπλοιο κατασκευής ΗΠΑ. Η Axiom είχε προηγουμένως αποκαλύψει ότι η τιμή για ένα δεκαήμερο ταξίδι έφτανε τα 55 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τους οικονομικούς όρους για τη συγκεκριμένη αποστολή.

Το ποσό δεν είναι απίθανο, αν σκεφτείς ότι μόνο το φαγητό κοστίζει 2.000 δολάρια την ημέρα, ανά άτομο, στο διάστημα. Η λήψη προμηθειών από και προς τον διαστημικό σταθμό για ένα πλήρωμα ανέρχεται σε 88.000 – 164.000 δολάρια το άτομο, ανά ημέρα. Η παροχή της απαραίτητης υποστήριξης από τους αστροναύτες της NASA θα κοστίσει στους πελάτες άλλα 5,2 εκατομμύρια δολάρια και όλη η υποστήριξη και ο σχεδιασμός της αποστολής που δανείζει η NASA είναι άλλα 4,8 εκατομμύρια δολάρια.

Τι θέλουν να κάνουν οι άνδρες που θα πετάξουν με την SpaceX

Υπάρχει ακόμα ένας λόγος για να επιλέξει κάποιος το ταξίδι στο διάστημα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απονέμει παραδοσιακά φτερά αστροναύτη σε όποιον ταξιδεύει πάνω από 50 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης. Τα φτερά των αστροναυτών, που δόθηκε από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας, μπορεί να μην διανέμονται τόσο ελεύθερα.

Πέρυσι, η FAA αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα Commercial Space Astronaut Wings την 1η Ιανουαρίου 2022. Τώρα, σχεδιάζει απλώς να αναγράφει τα ονόματα όλων όσων πετούν πάνω από το όριο των 50 μιλίων σε ένα site.

Κάθε ένας από τους άνδρες που θα πετάξουν, έχουν από ένα πρόγραμμα και στόχο. Ο Connor θέλει να ερευνήσει πώς μια διαστημική πτήση επηρεάζει τα γηρασμένα κύτταρα και «συνδέονται με πολλαπλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία», σύμφωνα με το Axiom. Αυτή η έρευνα θα γίνει σε συνεργασία με την Mayo Clinic και την Cleveland Clinic.

Ο Pathy θα κάνει μια ιατρική έρευνα, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στην υγεία των παιδιών, σε συνεργασία με πολλά καναδικά νοσοκομεία. Και ο Stibbe θα κάνει κάποια έρευνα και θα επικεντρωθεί σε «εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για τη ενώσει τη νεότερη γενιά στο Ισραήλ και όλο τον κόσμο», σύμφωνα με το Axiom. Ο Stibbe θα πετάξει για λογαριασμό του Ramon Foundation, μια μη κερδοσκοπική διαστημική εκπαιδευτική οργάνωση, που πήρε το όνομά της από τον πρώτο αστροναύτη του Ισραήλ, Ilan Ramon, ο οποίος πέθανε στην καταστροφή του Columbia, το 2003. ​

Θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την θέα στη Γη και ένα γεύμα με τους άλλους αστροναύτες στην πτήση. Το φαγητό τους παρασκευάστηκε σε συνεργασία με τον διάσημο σεφ, Jose Andrés.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr: 

Έρχεται το τέλος των Instagram filters: Επιστήμονες έκαναν το δέρμα 53χρονης σαν 23χρονης

Tanis: Το πρώτο απολίθωμα δεινοσαύρου που συνδέεται με την ημέρα της εξαφάνισής τους

Elon Musk: Αγόρασε 9,2% του Twitter – Είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος στην εταιρεία