Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας και σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη έχουν αντιληφθεί ότι η Κίνα είναι πια σπουδαίος παίκτης σ’ αυτόν τον τομέα. Το απέδειξε και με μια άλλη πρωτοποριακή κίνηση, που ανακοινώθηκε μόλις πριν δύο ημέρες: Την εκτόξευση ενός δορυφόρου που διαθέτει ισχυρό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός αυτοελεγχόμενου διαστημόπλοιου, που θα καταργήσει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα!

Η εταιρεία Star Vision με έδρα την πόλη Χανγκτζού, η οποία θεωρείται η τεχνολογική πρωτεύουσα της Κίνας, δημιούργησε το WonderJourney-1A. Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε από Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων στο απομακρυσμένο Ζικουάν της επαρχίας της Εσωτερικής Μογγολίας. Στο WJ-1A είναι ενσωματωμένη μια έξυπνη μονάδα επεξεργασίας, γνωστή ως String Edge AI Platform.

Η συγκεκριμένη μονάδα που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη χρησιμεύει ως εγκέφαλος του δορυφόρου και επιτρέπει παρατήρηση και επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο, κάτι που μπορεί να κάνει κι ένας άνθρωπος. Με τη διαφορά ότι το λογισμικό μπορεί να αποθηκεύσει και να επεξεργαστεί εκατομμύρια δεδομένα την ίδια στιγμή. Τα δεδομένα πρέπει, παραδοσιακά, να αποστέλλονται πίσω σε ένα επίγειο κέντρο ελέγχου για ανάλυση και οδηγίες. Αλλά το WJ-1A μπορεί, με την επεξεργασία των δεδομένων, να πάρει αποφάσεις και να χειριστεί την κατεύθυνση του δορυφόρου ενώ κινείται.

Το συγκεκριμένο όνομα WonderJourney (Θαυμαστό Ταξίδι) δείχνει τη μακρόχρονη σχέση που έχουν οι Κινέζοι με το διάστημα. Είναι ένας από τους όρους που χρησιμοποίησε ο αρχαίος Κινέζος αστρονόμος Ζουανγκτζί, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που διατύπωσε την έννοια του σύμπαντος.

Δοκιμές στο διάστημα για τεχνητή νοημοσύνη

Για την ώρα, το κύριο καθήκον του δορυφόρου είναι οι δοκιμές για τις λειτουργίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Διάφορα συστήματα και έξυπνες εφαρμογές θα εκτελεστούν και θα επικυρωθούν. Αυτές οι εφαρμογές καλύπτουν μια σειρά τομέων, στους οποίου η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει προόδους. Από συνδέσεις με μελλοντικά έξυπνα αυτοκίνητα και drones, τα οποία θα καθοδηγούνται από μακριά και δεν θα έχουν οδηγό, ως την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και των δασικών πυρκαγιών, την παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους και των ασθενειών των παρασίτων.

Το WJ-1A είναι εξοπλισμένο εκτός από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και με κάμερες υψηλής ανάλυσης, κάμερες υπέρυθρων και πανοραμικές κάμερες VR και επιτρέπει διάφορες εργασίες επεξεργασίας εικόνας. Δεν αποτυπώνει απλώς, αλλά επεξεργάζεται π.χ. μπορεί να αναγνωρίσει από δάση και ωκεανούς μέχρι αναγνωρισμένους στρατιωτικούς στόχους.

Η Star Vision λέει ότι ο δορυφόρος μπορεί να αναλύσει μια περιοχή 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (δηλαδή όσο όλη η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) και να πραγματοποιήσει δυναμική παρακολούθηση αντικειμένων σε λίγες μόνο ώρες!  Οι παραδοσιακοί δορυφόροι απαιτούν συνήθως περίπου 180 ημέρες για παρόμοιες εργασίες.

Ο δορυφόρος διατηρεί επικοινωνία με το έδαφος και ανεβαίνουν περισσότερες λειτουργίες. Για την ώρα η εταιρεία υποστηρίζει ότι στην τεχνολογία των διαστημοπλοίων η τεχνητή νοημοσύνη θα λειτουργήσει βοηθητικά. Οι χρήστες στο έδαφος, πάντως, θα μπορούν να μιλούν κανονικά με το λογισμικό με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν με προγράμματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT. Κάτι τέτοιο το’ χουμε δει για την ώρα μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις αντιδράσεις έκτακτης ανάγκης. Η επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσε να επιτρέψει στον δορυφόρο να ενημερώνει άμεσα τον επίγειο έλεγχο για καταστροφές όπως κατολισθήσεις, καταρρεύσεις δρόμων ή θαλάσσιες περιοχές που επηρεάζονται από τυφώνες. Μπορεί επίσης να καταγράψει και να ειδοποιήσει για περιοχές φύτευσης παράνομων καλλιεργειών, ρύπανσης του νερού και παράνομη υλοτομία.

Επεξεργασία μικρότερη από ένα Tesla

Η ενσωματωμένη μονάδα έξυπνης επεξεργασίας στον δορυφόρο, που χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη, έχει ταχύτητα επεξεργασίας 80 τρισεκατομμυρίων λειτουργιών ανά δευτερόλεπτο (TOPS). Μπορεί ο αριθμός να διαβάζεται ως εντυπωσιακά μεγάλος, όμως είναι μικρότερος από τα 144 TOPS που βρίσκονται στο τσιπ αυτόματης οδήγησης ενός Tesla. Η υπολογιστική του ικανότητα μπορεί να είναι χαμηλότερη απ’ αυτό που αναμενόταν, σύμφωνα με τους περιορισμούς ισχύος που υπάρχουν στους δορυφόρους. Οι ειδικοί της Star Vision ελπίζουν ότι η ταχύτητα επεξεργασίας του μπορεί να ανέλθει σε περισσότερα από 100 TOPS πολύ γρήγορα, ακόμα και μέχρι το τέλος του έτους.

H Star Vision συνεργάζεται με διαφορετικά διαστημικά προγράμματα απ’ αυτά που θα περίμενε ο καθένας. Μερικά απ’ αυτά είναι η Διαστημική Υπηρεσία της Ρουάντα και το Πανεπιστήμιο Σουλτάνος Καμπούς στο Ομάν. Υπάρχουν σχέδια για επέκταση του αστερισμού WonderJourney σε 20 δορυφόρους μέχρι το τέλος του 2024 σε συνεργασία με τους συνεργάτες της εταιρείας. Το άνοιγμα σ’ αυτές τις χώρες δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη και για να εξυπηρετήσει και άλλα συμφέροντα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, πολύ διαφορετικές από τη δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

** Με πληροφορίες από SCMP.